Отиде си Густлик от "Четиримата танкисти и кучето"

  • 25.09.2022
  • segabg.com
Густлик, изпълнен от Францишек Пиечка, е крайният вляво заедно с останалте главни герои на "Четиримата танкисти и кучето"

На 94-годишна възраст почина известният полски актьор Фанцишек Пиечка, най-известен у нас с участието си в сериала "Четиримата танкисти и кучето", където играе една от четирите главни роли - на Густав Йелен, наричан Густлик.

Францишек Пиечка е роден на 18 януари 1928 г. в Годов, Горна Силезия, и до началото на Втората световна война е бил църковен органист и се е занимавал със селско стопанство, пише segabg.com. Актьорско майсторство изучава след войната, а през 1954 г. се дипломира в Държавното висше театрално училище във Варшава. Преди да започне да получава покани да снима в киното, първите си роли изиграва в театъра.

За пръв път се появява на екрана в малка роля във филма на Анджей Вайда „Поколение“ (1954). Друго известно негово превъплъщение от този период е във филма на Витолд Лешчински „Животът на Матеуш“. Сред театрите, в които е играл, са „Стари“ в Краков (1964-1969), където влиза в образа на Войцек от едноименната драма на Георг Бюхнер, и Драматичния театър във Варшава (1969-1974).  

През 70-те години Францишек Пиечка участва в най-значимите проекти на полската кинематография: „Перла в короната“ на Казимеж Куц (1971), „Сватбата“ (1972) и „Обетована земя“ (1974) на Анджей Вайда, „Потоп“ на Йежи Хофман (1974) и др. Поканен е да се снима и в немски филми.

От 1976 г. актьорът трайно се свързва с театъра Powszechny във Варшава, където е поканен от Зигмунт Хюбнер. Между другите му роли там е и тази на Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“ по Кен Киси, режисиран от Хюбнер. Пиечка работи в Powszechny до 2015 г., като една от последните му роли там е Ал в „Слънчеви момчета“ на Нийл Саймън.

Францишек Пиечка е кавалер на най-високото полско отличие – Ордена на белия орел, който му бе връчен от президента Анджей Дуда на 11 ноември 2017 г. През 2019 г. легендарният актьор получи годишната награда за цялостно творчество на министъра на културата и националното наследство. „Много съм трогнат от това почетно отличие. Всяко признание от страна на зрителя позволява, въпреки несгодите, да не остаряваш. Надявам се, че Бог ще ми позволи да се свържа отново с вас чрез филмовия или телевизионния екран“, не скри вълнението си актьорът под аплодисментите на публиката в Народния театър във Варшава.

Пиечка се е женил един-единствен път и със съпругата си Хенрика имаха 50-годишен брак. След нейната смърт през 2004 г. живееше при сина си.