8 септември е Ден на международната журналистическа солидарност в памет на антифашиста Юлиус Фучик

  • 08.09.2022
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова
Юлиус Фучик (1903-1943)

„За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито злите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.” Това са думи от легендарната книга на езкекутирания от нацистите на 8 септември 1943 г. Юлиус Фучик „Репортаж, писан с примка на шията”. Четете, колеги. Не забравяйте. И бдете!

Денят на международната солидарност на журналистите се чества за първи път през 1958 г. по решение на Международната организация на журналистите. Избрана е датата 8 септември, защото именно на този ден през 1943 г. нацистка Германия екзекутира чешкия журналист антифашист Юлиус Фучик.

Легендарен става написанят от Фучик в затвора „Репортаж, писан с примка на шията”. Заключителните му думи в книгата - „Хора, обичах ви, бдете!” - се превръщат в завет и предупреждение към човечеството.

Те са естествено мото и за всеки, отстояващ хуманната, честната, отговорната, принципната журналистика. Уви, налага се да се запитаме дали такава журналистика упражняват дори онези, които припомнят в различни публикации, че днес е именно Денят на международната журналистическа солидарност. Защото, отбелязвайки този факт, мнозина от тях изобщо не споменатават името и съдбата на журналиста антифашист Юлиус Фучик.

Хора, Фучик и още толкова много паднали антифашисти ви обичаха, какво ви става? За какво бдите днес? Антифшизмът ли ви плаши? А не е ли по-страховит фашизмът, който неизбежно плъзва като черна, отровна плесен, ако обществото затлачва историческата си памет с насъсквания и фалшификации, ако не проветрява и чисти разума и съвестта си? Ето за това би трябвало да бди и днес хуманната, честна, отговорна и принципна журналистика. Нека я отстояваме солидарно като журналисти и граждани.

А онези, които „забравят” да споменат Фучик днес, нека поне прочетат неговия „Репортаж, писан с примка на шията”. Това е най-превежданата книга в чешката литература до 1989 г. – излизала е на 90 езика в над 300 иддания по света. Разбира се, преведена е и на български. Лесно се намира и в библиотеките, и онлайн.

В тази книга, изнасяна лист по лист от килията на журналиста антифашист от сърцати хора, ще прочетете и думите, написани от Фучик в навечерието на прехвърлянето му в берлинския затвор, където го чака нацисткото бесило: „За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито злите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.”

Четете, колеги. Не забравяйте. И бдете!

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

 

Акценти и позиции