Готов е паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов

  • 17.08.2022
  • БТА
Паметникът на инж. Иван Иванов в ателието на скулптора Борис Борисов. Снимка:Фейбук

„След години работа усилието да се почете големият ни кмет Иван Иванов е на своя финал. Вещите ръце на Борис Борисов изваяха успешно творбата, а инициативата нямаше да е възможна без активността на колегата Вили Лилков“, написа в личния си профил във Фейсбук Тодор Чобанов, бивш заместник-кмет на София. Чобанов публикува във Фейсбук и първите снимки на паметника на Иван Иванов, изработен от Борис Борисов.

Великотърновският скулптор Борис Борисов - автор на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константиов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна,  както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян и др., спечели конкурса на Столична община за паметник на Иван Иванов в края на миналата година, в състезание с още осем кандидати.

Постаментът на Иван Иванов ще бъде поставен в близост до кръстовището на бул. „ Драган Цанков “ и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви“, до метростанция „Стадион Васил Левски “. 

БТА припомня:

Иван Иванов – хидроинженер по образование, е кмет на София от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. – десетилетие, определено от историците като „златните години за София“.
По време на неговото управление всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови учебни заведения, 2 лечебни заведения, разширена е трамвайната мрежа, изграден е Рилският водопровод, както и Ректоратът на Софийския университет (1934), зала „ България “ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), сградите на Столична община (1939) и Военното издателство (1944), поставено е началото на още знакови сгради: Съдебната палата, Народната библиотека, Българска национална банка и Министерство на вътрешните работи. След 9 септември1944 г. Иван Иванов е осъден на доживотен затвор. И като затворник продължава да работи за София - прави чертежите на язовир „Искър“, който е открит през 1954 г. Иван Иванов умира след тежко боледуване през 1965 г.

 

 

м.л.