Ивайловград и Свиленград се прекланят пред паметта на Ивайло Балабанов

  • 17.08.2022
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Ивайло Балабанов. Снимка:Архив

В памет на големия поет и журналист Ивайло Балабанов (1945-2021 г.) община Ивайловград организира поредица събития. Кулминацията е церемонията в края на август по награждаването на лауреатите от Националния конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“. Над 300 творци са изпратили стихове за поетичната надпревара. Наградите са статуетка, специален плакет, парични средства.

Усилено се подготвя поетичния спектакъл "Похвално слово за българката“, изграден по стиховете на родения в с. Хухла Ивайло Балабанов. Участват творчески формации от ивайловградското читалище „Пробуда 1914“, режисьор е актрисата от Драматичния театър в Хасково Иванка Шекерова.Един спектакъл за свещената сила и величието на българската Жена. Онази, която през всичко години на робство, тегоби и страх, остава силна и горда, казва Шекерова.

Проектът „Похвално слово за българката“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Рецитаторски конкурс"Небесен гурбетчия" по стихове на Ивайло Балабанов ще се проведе на 26 септември в Свиленград, където поетът живя в последните си години. Организатори са Общината и Народно читалище "Просвета- 1870".

Събитието е посветено на почетния гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов и е част от празничната програма за Деня на Свиленград- 5 октомври.Целта е да популяризира творчеството на един от най- значимите съвременни български поети , както и да даде възможност за изява на рецитаторски умения, артистичност и емоционалност.

Журито присъжда награди във всяка възрастова група и раздел, както и специален приз.