Мъск предизвика изпълнителния директор на Туитър на публичен дебат

  • 09.08.2022
  • БГНЕС
Илон Мъск. Снимка:ЕПА/БГНЕС

След като се отказа от сделката за закупуване на Tуитър на стойност 44 милиарда долара, световноизвестният милиардер Илон Мъск покани главния изпълнителен директор на Tуитър на публичен дебат.

Илон Мъск предложи тема на дебата да бъде процентът на ботове в платформата, което стана причина да откаже сделката за покупка на Туитър. По този повод Мъск организира и проучване в своя акаунт в Tуитър, а когато резултатите от проучването излязоха наяве, той заяви, че „Tуитър говори", съобщава БГНЕС.

Сделката, която коментираше целият свят, се оказа в задънена улица. И Tуитър, и Илон Мъск се обвиняват взаимно и въпросът стигна до съд. Макар че Мъск продължи да споделя публикации от акаунта си в Tуитър, след като се отказа от сделката, последните му постове успяха да изненадат много хора.

В Туитър Илон Мъск покани главния изпълнителен директор на платформата Параг Агравал на публичен дебат за процента на ботовете в платформата. „Нека Tуитър докаже на обществеността, че има по-малко от 5% фалшиви или спам потребители", добави той.

След този туит Мъск организира проучване и попита последователите си дали вярват на твърдението, че по-малко от 5% от месечно активните потребители на Twitter са „фалшиви или спам" акаунти. Първият вариант на анкетата с два варианта беше „Да" с три емотикона на робот, а другият вариант беше „Не".

Резултатът от проучването всъщност изобщо не е изненадващ. 64,9 % от гласувалите са отбелязали опцията „Не", с което показват, че не вярват на аргументите на Tуитър. Останалите 35,1 % са отбелязали опцията „Да" и са заявили, че вярват в Tуитър.

В свой коментар в Туитър, пуснат в събота, Мъск вече съобщи условията си, при които би подновил сделката за придобиване на социалната мрежа. „Ако Туитър просто проговори за метода си за вземане на проби от 100 акаунта и покаже как са удостоверени, тогава сделката ще бъде сключена при първоначалните условия”, написа Мъск. Преди това той пресупреди, че ще провери автентичността на 100 произволно избрани акаунта в социалните медии.

През април ръководителите на Tуитър съобщиха, че Мъск е предложил да придобие социалната мрежа за $44 милиарди. През май предприемачът заяви, че се опитва да получи информация, която да потвърди, че фалшивите акаунти и тези, използвани за масово изпращане на рекламни съобщения, съставляват по-малко от 5% от общия им брой в Tуитър, пише БГНЕС.

В началото на юли адвокатите на Мъск уведомиха компанията, че предприемачът отказва да купи социалната мрежа, тъй като компанията не е изпълнила редица задължения, които са предвидени в споразумението, включително не предоставя пълна информация за дела на фалшивите акаунти и акаунти, използвани за масова поща.

На 12 юли Tуитър заведе дело, ответници по случая са предприемачът и неговата компания X Holdings. Съд в Делауеър насрочи изслушване през октомври за отказ на предприемач да завърши сделка за закупуване на Tуитър. На 29 юли Илон Мъск подаде насрещен иск срещу компанията.

 

м.л.