ЕФЖ изисква цялата истина за незаконно следене на журналисти в Гърция

  • 08.08.2022
  • europeanjournalists.org
Един от подслушваните гръцки журналисти - Танасис Кукакис

Европейската федерация на журналистите осъжда злоупотребяващото съдебно производство, започнато в петък, 5 август, от Григорис Димитриадис, съветник в оставка и племенник на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, срещу журналистите Танасис Кукакис, Николас Леонтопулос и Тодорис Хондрогаинос, както и срещу уебсайта Reporters United и вестник EfSyn.

Европейската федерация на журналистите (EФЖ) осъжда действията, предприемани за заглушаване и сплашване на пресата в контекста на скандала с незаконни правителствени практики в Гърция - по-специално подслушването на журналисти и политици, пише сайтът на ЕФЖ.

ЕФЖ осъжда злоупотребяващото съдебно производство, започнато в петък, 5 август, от Григорис Димитриадис, съветник в оставка и племенник на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, срещу журналистите Танасис Кукакис, Николас Леонтопулос и Тодорис Хондрогаинос, както и срещу уебсайта Reporters United и вестник EfSyn .

„Ние изискваме незабавното оттегляне на тези искове, които целят само да сплашат пресата и да предотвратят разкриването на незаконните и недемократични практики на управляващите в Гърция“, заяви ръководителят на ИФЖ Мая Север.

На 29 юли директорът на Гръцката национална разузнавателна служба (EYP) Панайотис Контолеон, който подаде оставка след разкриването на скандала, призна пред парламентарна комисия, че службите му са наблюдавали журналиста Танасис Кукакис от 15 май до 12 август 2020 г. Стана ясно, че журналистът е бил следен и от шпионския софтуер Predator от 12 юли до 24 септември 2021 г.

„Призоваваме гръцките съдебни власти да активират съдебни разследвания срещу частни и публични лица, включително тези, близки до министър-председателя, които използват софтуера Predator, за да шпионират журналисти“, заяви генералният секретар на EФЖ Рикардо Гутиерес.

„Призоваваме ги да хвърлят светлина върху незаконното подслушване на журналисти от разузнавателните служби и да идентифицират и осъдят отговорните. Журналистиката не е престъпление, но възпрепятстването на работата на журналистите е престъпление срещу демокрацията." Това се посочва в изявление на EФЖ, което е част от Бърза реакция за свободата на медиите (MFRR), общоевропейски механизъм, проследяващ, наблюдаващ и реагиращ на нарушения на свободата на печата и медиите в държавите-членки на ЕС и страните-кандидатки.