Екипът на ЕК у нас започва заедно с FactCheck Bulgaria кампания срещу дезинформацията

  • 08.08.2022
  • БТА

“Не се заблуждавайте! Дезинформацията не е друга гледна точка!” е посланието на кампанията, която екипът на Европейската комисия в България започва днес в партньорство с FactCheck Bulgaria. Това информират от Министерството на културата на своята интернет страница.

В следващите сeдмици ще бъдат представени видеа на различни теми, които показват как работи дезинформацията, съобщава БТА.

През последните над две години живеем във времена на предизвикателства, които се превърнаха в тест за това как демократичните общества в ЕС се справят с фалшивите новини, заливащи ни ежедневно. Пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна поставиха на изпитание не само способността ни да се справим със собствените си страхове, но и с масираните вълни от подвеждаща информация, които използват тревогите ни като благоприятна почва за разделение на обществото, отбелязват организаторите на кампанията. Затова днес е по-важно от всякога да можем да разпознаваме дезинформацията и да се стремим към медийна грамотност, която е от ключово значение за постигане на по-устойчива демокрация в ЕС, пише в съобщението до БТА.

Поредицата започва с видео №1: „Как работи дезинформацията: „Геноцидът“ в Украйна“. Кампанията се реализира в контекста на „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo, която събира заедно представители на европейски и международни институции, български държавни ведомства, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, която се разпространява в България.