Factcheck отвърна на Велислава Дърева

  • 07.08.2022
  • factcheck.bg

В обширен обзор от ръководителката на платформата Factcheck Ралица Ковачева се коментира интервюто, дадено от Велислава Дърева на сайта на СБЖ по повод отправени към известната журналистка нападки от служебния министър по екологията от 2013 г. Юлиан Попов. След приведени многобройни линкове и тълкувания към тях, във финала се прави изводът, че българските медии имат проблем по въпроса за достоверност и надеждност на източниците на информация, като се обобщава: „Ако няма проверка както на самия източник, така и на информацията, изнесена в него, това не може да бъде определено като отговорна журналистическа работа”.

Интервюто, дадено от Велислава Дърева на сайта на СБЖ по повод отправени към нея нападки от служебния министър по екологията от 2013 г. Юлиан Попов, предизвика обширна реакция в размер на около 17 000 знака, публикувана на сайта factcheck.bg от неговата ръководителка Ралица Ковачева под заглавието: „Търси се първоизточникът: Кой е Пол Кристи?”.

Публикацията представлява подробен обзор на различни линкове и източници по повод достоверността на текст, излизал на руски и тиражиран на български още през юни 2014 г. от агенция „Кросс” и други наши медии. В онзи текст е цитиран американски експерт на име Пол Кристи, чието съществуване се оспорва 8 години по-късно, в светлината на сегашната война в Украйна.

Фактологията във въпросната публикация на „Кросс” отпреди 8 години е използвана в част от публикуваната от Велислава Дърева през август 2014 г във в. „Дума” поредица от 4 статии под общото заглавие „САЩ: Похищението на Европа”. Внушението на Попов, по повод на което беше и интервюто на Дърева за сайта на СБЖ, бе, че и текстът с Пол Кристи, и извадка от поредицата на Дърева от 2014 г., циркулираща днес из социалните мрежи, са писани сега и лъжат читателя, тъй като Пол Кристи не съществувал.

В отговор на интервюто за сайта на СБЖ, в което Дърева контраатакува с аргументи за същинските цели на тези нападки срещу нея, factcheck.bg излезе на 4 август с напоителен обзор, съдържащ многобройни линкове, тълкунания към тях и реплики към коментари на Дърева от интервюто. Обзорът беше препечатан на 5 август и в dnevnik.bg.

Внушителният по размери текст явно е написан, за да се представи обобщението във финала му. А именно: „...има проблем с разбирането за достоверност и надеждност на източниците на информация в българските медии. Посочването на източника не е достатъчно, за да бъде определена информацията като „вярна”. Особено ако е непознат и неавторитетен, и особено ако е само един. Ако няма проверка както на самия източник, така и на информацията, изнесена в него, това не може да бъде определено като отговорна журналистическа работа. Наличието на източник не е краят – това е началото на журналистическото проучване.”

Във всичките 17 000 знака не е намерила място реакция на апела, отправен от Велислава Дърева и изведен в заглавие на интервюто ѝ за сайта на СБЖ: „Колеги, мислете с главите си! И бягайте от „змийските фондове”!”

Свързани:

Велислава Дърева: Колеги, мислете с главите си! И бягайте от „змийските фондове”!

Дата: 31.07.2022