Владимир Стоичков получи отличието си "Обединител на култури"

  • 03.08.2022
  • СБЖ
Владимир Стоичков получава отличието си от председателя на СИЖБ Георги Митов

В Клуб "Журналист" на СБЖ се състоя връчване на дипломата "Обединител на култури" на българския журналист и писател Владимир Стоичков, който от две десетилетия живее, твори и преподава в Еквадор. Отличието му бе присъдено от деветото издание на конкурса "Светове и цветове" на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, провеждан в сътрудничество със СБЖ.

В момента Владимир Стоичков е в България и затова имаше възможност да си получи дипломата лично. Тя му бе връчена от Георги Митов, председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ). Присъстваха също председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, както и зам.-председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова.

Заедно с дипломата си Владимир Стоичков получи и последната книга на изтъкнатия испанист и латиноамериканист проф. Венко Кънев "Реалност и литература в Латинска Америка", написана и издадена на испански. Тя бе отпечатана през 2021 г. от издателството на Софийския университет със съдействието на Катедрата по испанистика и португалистика в СУ, уви, вече след кончината на проф. Кънев, който си отиде в Париж от Ковид-19 през 2020 г. заедно със своята съпруга.

Проф. Венко Кънев и Катедрата по испанистика и португалистика също са сред носителите на отличието "Обединители на култури" на СИЖБ в изданието на "Светове и цветове" за 2021 г. Същото отличие е връчено и на ветерана на българското кино, литература и обществен живот Анжел Вгенщайн, който през октомври 2022 г. ще закръгли 100 години, на Институт "Сервантес", на вицепрезидента Илияна Йотова за инициативата ѝ "Народността не пада там дето знаньето живей" и на фоторепортера Олег Попов.

Конкурсът "Светове и цветове" се организира ежегодно от 2013 г. насам от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) заедно със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Рока България в памет на рано отишлите си членове на СИЖБ Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

Основните награди на конкурса носят техните имена и са журналистически – връчват се за журналистически материали, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, следват професионалната и гражданска етика, проявяват социална ангажираност и екологична отговорност.

Заради пандемията от Ковид-19 последните две издания на конкурса замениха обичайната публична церемония по връчване на наградите с филми, в които всеки отличен е заснет с неговите думи и послания.

Филмът за деветото издание на "Светове и цветове" - 2021, вече е готов и може да се види на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=fNbhCZkJp5s

Сред лауреатите на журналистическите награди на "Светове и цветове" - 2021 са Айше Сали, Виктория Бояджиева, Елиана Митова, Иглика Трифонова, Константин Мравов, Маги Гигова, Мария Цънцарова, Милена Димитрова, Славена Илиева, Христина Тасева, Цветелина Йорданова и други.

Във филма са включени и видеопоздравления от посланиците на Аржентина, Испания и Куба.

Получавайки "на живо" дипломата си сега, Владимир Стоичков, който също е заснет във филма със свое послание от Еквадор, благодари, че неговите книги и преподавателската му дейност по журналистика в далечната латиноамериканска страна са забелязани и оценени и в родината му. Впрочем, още преди да замине надалеч, той оставя и ярка следа в българската журналистика като създател на телевизионното предаване "Другата България".

Владимир Стоичков даде и обширно интервю за сайта на СБЖ, което скоро ще предложим на нашите читатели.

 

 

© СБЖ