Специален гост в „Музи на водата” на езерото Панчарево ще е корейката Виктория Йео

  • 28.07.2022
  • Софийска опера
  • Ивета Балевска
Виктоия Йео с менторката си Райна Кабаиванска

На 12 август корейското сопрано Витория Йео ще се появи за първи път пред българска публика в ролята на Чо-Чо Сан, за която я подготвя Райна Кабаиванска. Приказната постановка на Пламен Карталов на „Мадам Бътерфлай” от Пучини ще оживее на лятната сцена на езерото Панчарево като част от програмата на фестивала „Музи на водата“.

Фестивалът „Музи на водата“ се провежда за трета поредна година. Лятната сцена на Софийската опера посреща гости до 4 септември.

Ролята на Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътерфлай” Витория Йео подготвя заедно с Райна Кабаиванска. Едва ли има някой по-подходящ от българската оперна дива, който да знае най-добре трудността на партията, актьорските предизвикателства при изграждане на образа, както и тънкостите при пеенето на открито. „Пей! И бъди артист!“, това казва Кабаиванска най-често на корейката.

Първите изяви на Витория Йео са в хора на местната църква в един от кварталите на родния ѝ град Сеул. Казва, че тогава не е била много добра, но пък е обожавала да пее и затова не се е отказала. Започнала занимания по пиано, а по-късно завършила Колежа по изкуства към университета Сео Кеонг в Сеул.

Премества се в Европа, защото смята, че ако ще става певица, трябва да учи в Италия. Продължава обучението си в консерватория „Ариго Бойто“ в Парма. В Академия Киджана в Сиена Витория за първи път се среща с Райна Кабаиванска – пее пред нея голямата ария на Леонора от първо действие на „Трубадур“ от Верди и е силно притеснена и развълнувана.

Кореската певица споделя, че е събрала целия си кураж, за да се яви пред световноизвестната българска примадона, която й подава ръка и работи с нея в следващите години. Витория посещава и майсторския клас на Кабаиванска в София. Оттогава тя се превръща в една от забележителните звезди на Школата Кабаиванска с ангажименти по целия свят.

След участия в редица учебни програми и спектакли, Витория Йео дебютира на оперна сцена през 2013 г. именно като Чо-Чо Сан в „Мадам Бътерфлай“ от Пучини. Бавно и внимателно започва да гради завидна кариера и участва в спектакли на фестивалите в Равена и Савонлина (с „Макбет“). Дебютира като Фиордилиджи в „Така правят всички“ от Моцарт и Лиу в „Турандот“ от Пучини.

През 2015 г. за първи път влиза в афиша на Залцбургския фестивал – поканена е за партията на Елвира в „Ернани“ на Верди под диригентството на Рикардо Мути в концертна версия. Той забелязва младото сопрано още при участието ѝ на фестивала в Равена, с който прочутият диригент е тясно свързан. В следващите години Мути я кани многократно за сопрановата партия в „Реквием“ на Верди с Чикагския симфоничен оркестър и Берлинска филхармония, за концертни изпълнения на „Макбет“ в Концертхаус Стокхолм и за „Аида“ отново в Залцбург.

С големия диригент Мюн Вун Чунг пее в „Мадам Бътерфлай“ в Театро „Ла Фениче“ във Венеция. Не спират и изявите й в Римската опера, във Флоренция, Верона и Генуа. През 2018г. дебютира на Арена ди Верона като Лиу от „Турандот“ в историческата постановка на Франко Дзефирели, а диригент е Даниел Орен. Нейни партньори на сцената са Пьотр Бечала, Даниела Барчелона, Дмитри Белоселски, Елина Гаранча, Илдар Абдразаков, Франческо Мели и редица други.

Пеевицата споделя: „Вокално, най-близо до мен е Леонора от „Трубадур“, а  най-близо до моя театрален характер е лейди Макбет. Тя е напълно различна от мен самата, но благодарение на тази роля открих у себе си неподозирани сценичните възможности.“