Стари вестници разказват за световноизвестния Аспарух Лешников

  • 18.07.2022
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Снимки: Регионалната библиотека в Хасково.

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково подреди витрина с материали за световноизвестния шлагерен певец, Аспарух Лешников- Ари /1897-1978./ Повод е 125 годишнината от рождението на именития хасковлия, наричан „Рицарят на горното фа“.

Библиотечният отдел „Изкуство“ е подбрал  музикални енциклопедии, албуми, книги. Голям е броят на публикациите в периодичния печат. За върховете в изпълнителското изкуство на Ари пишат вестниците „Дневен труд“, „Хасковска трибуна“, „Шипка“, „Марица“ и други издания, които го наричат обаятелен певец и звезда на естрадата.

Хасковската библиотека съхранява и грамофонна плоча на Аспарух Лешников с автограф и надпис „27 юни 1977 г“. Тя е спомен от гостуването на Ари в родния му град  по повод организираната от тогавашния Градски народен съвет „вечер – портрет“ на певеца. Запазени са  и 14 черно-бели снимки, чийто автор е  Мирчо Сливенски, приятел и  биограф на Ари. Ценен е аудиозаписът на  спомени на Лешников, в които той разказва за приятелството си с Христо Смирненски и за създаването на шлагера „Горчиво кафе“ по текст на големия наш поет.  10-минутният запис на магнетофонна лента бе дигитализиран с помощта на специален компютърен софтуер.

Днес улица в Хасково носи името на Аспарух Лешников. Пред паметника му в центъра на града с цветя е оформен ключ сол.