Президентът на Аржентина затвори с полиция националната информационна агенция и спря сайта ѝ
  • 05.03.2024 07:11

Остри обвинения за посегателство срещу свободата на пресата и за противоконституционни действия се сипят срещу либертарианския държавен глава от парламента в Буенос Айрес, от местни и международни журналистически и правозащитни организации заради ходовете му по закриване на 78-годишната национална информационна агенция „Телам”.

Започна продажбата на контролния пакет акции в "Юнайтед груп", собственик на "Виваком" и Нова тв
  • 04.03.2024 20:55

Инвестиционният фонд BC Partners, със седалище в Лондон, е започнал процеса на продажба на контролния си пакет акции в медийната корпорация United Group, съобщи сръбският седмичник "Време", цитиран от glasove.com.

Писториус обяви изтеклия запис с разговор на германски военни за дезинформационна атака на Путин
  • 04.03.2024 18:29

На пресконференция в Берлин на 3 март военният министър на Германия Борис Писториус определи като част от руска хибридна атака с цел дезинформация изтеклия на 1 март аудиозапис с обезпокояващ разговор между германски военни. По-рано официални германски институции, включително самото министерство на отбраната, потвърдиха, че записът е автентичен.

Аржентинският президент Хавер Милеи ще закрива националната информационна агенция "Телам"
  • 03.03.2024 19:37

Ексцентричният президент-либертарианец на Аржентина Хавиер Милеи за пореден път изригна срещу националната информационна агенция "Телам" и потвърди предишните си закани, че ще я закрие в реч пред парламента в Буенос Айрес в петък. Синдикати и професионални журналистически организации излязоха да протестират и обявиха, че ще бранят основата през 1945 г. "Телам".

Европейски медии съдят Google за 2,1 милиарда евро
  • 02.03.2024 16:57

Haд 30 мeдийни ĸoмпaнии oт Eвpoпa, пpeдвoждaни oт гepмaнcĸия гигaнт Ахеl Ѕрrіngеr, ca зaвeли иcĸ cpeщy Gооglе зa 2,1 млpд. евро зapaди злoyпoтpeбa c гocпoдcтвaщo пoлoжeниe в cфepaтa нa oнлaйн peĸлaмaтa, cъoбщaвaт cвeтoвнитe aгeнции, ĸaтo цитиpaт ĸaнтopaтa, ĸoятo пpeдcтaвлявa издaтeлитe.

59 световни медии подписаха писмо с призив за защита на журналистите в Газа
  • 02.03.2024 11:23

Ръководители на множество световни медии подписаха писмо, в което призовават израелските власти да защитят журналистите в Газа, като заявиха, че репортерите са работили в безпрецедентни условия по време на израелските атаки срещу анклава  и са изправени пред "сериозен личен риск", предаде Reuters (Ройтерс).

Рекорден брой оператори ще отразяват параолимпийските игри в Париж през 2024 г.
  • 02.03.2024 07:53

Само шест месеца преди олимпийските игри в Париж организаторите съобщиха, че притежателите на медийни права в повече от 160 държави и територии са се ангажирали да излъчват параолимпийските игри, които се откриват на 28 август 2024 г., пише aipsmedia.com.

"Мета" се отказва от поддържане на новинарско съдържание във "Фейсбук" в Австралия и САЩ
  • 01.03.2024 17:23

"Мета" (Meta), собственикът на "Фейсбук" (Facebook) обяви, че ще спре раздела "Новини" в социалната мрежа в Австралия и САЩ от началото на април, предаде ДПА.

Сто дни преди евровота „Репортери без граници” предлагат Нов договор от 12 точки за правото на информация
  • 01.03.2024 16:49

Как може Европейският съюз да защити правото ни на надеждни новини и информация в лицето на нарастващата дезинформация и технологии като генеративния изкуствен интелект с безпрецедентна му способност да манипулира съдържание? Остават 100 дни до европейските избори, „Репортери без граници” (RSF) предлагат нов договор от 12 точки за правото на информация.

Журналисти са използвали изкуствен интелект, за да проследят член на крайнолява германска фракция
  • 01.03.2024 07:56

Разследващи журналисти са използвали изкуствен интелект, за да проследят укриващ се член на германската "Фракция Червена армия" много преди полицията в страната да обяви по-рано тази седмица, че е стигнала до пробив в един случай, останал неразрешен  от 30 години, предаде Ройтерс.