Световноизвестният мюзикъл „Шрек” ще се играе на сцената край Панчарево

  • 25.08.2021
  • Софийска опера/СБЖ
  • Ивета Балевска
Героите от "Шрек" ще пеят и танцуват на сцената край Панчарево

Софийската опера и балет ще представи мюзикъла „Шрек“ на сцената на фестивала „Музи на водата“ край Панчарево на 1, 2, 3 и 4 септември

Зрелищният мюзикъл „Щрек” е създаден по култовата анимация на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг. Преводът е на Лора Димитрова, Мирослав Димов и Борис Панкин.

„Популярният в цял свят мюзикъл „Шрек“ е подходящ  и за нашата млада публика”, казва директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов и пояснява, че спектакълът има 8 номинации за наградата „Тони“ и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл.

Музиката на „Шрек“ е от Джанин Тезори е -една от най-уважаваните композиторки, авторка на пет бродуейски мюзикъла и с пет номинации за наградите „Тони“. През юли 2019 г. Тезори направи премиера на операта си „Блу“ (либрето - Тейзуел Томпсън) на фестивала „Глимърглас“ в Купърстаун, щата Ню Йорк.

Гост-режисьор на постановката е Уест Хайлър, който е известен  режисьор от Бродуей, свързван с представления като „Цирк дьо Солей“ (Бродуей/Германия), „Малкият принц“ (Полша), „Големият ябълков цирк“ (Линкълн център, Ню Йорк), „Панда“ (Национален театър - Пекин), кукления мюзикъл „Авеню Q“ (Столичен куклен театър, отличен с наградата ИКАР) и др. Бил е гост-режисьор на Шекспировия фестивал в Грейт Ривър, Нюйорския музикално-театрален фестивал, Националния театър на Луисвил Арс Нова и др.

Диригент  на мюзикъла  ще бъде  Игор Богданов.