Започва Априлското състезание по четене за деца
  • 01.04.2023 14:35

От 1 до 30 април - в месеца на детската книга - децата в цялата страна ще могат да премерят сили в националното Априлско състезание по четене с разбиране. То е за деца от 1 до 7 клас и ще се състои онлайн в образователната платформа "Kниговище".

282-сантиметрова кула спечели VIII издание на Национално състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering
  • 01.04.2023 11:30

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering, което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Призът грабна Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен, със статуетка са отборите на Стара Загора и Варна

Отиде си голямата приятелка на България и биографка на велики българи Мерсия Макдермот
  • 31.03.2023 23:00

На 31 март на 95-годишна възраст е издъхнала британската писателка и историчка Мерсия Макдермот. Това съобщават във фейсбук множество нейни ученици и познати. Некролог разпространи и Българския антифашистки съюз, чийто член бе Мерсия Макдермот.

Във Варна започва IV Международен младежки фестивал „Славянски звън“
  • 31.03.2023 15:20

Във Варна започва четвъртото издание на Международния младежки фестивал „Славянски звън“. В продължение на няколко дни в началото на април ще бъдат оценявани изпълненията на певци, танцьори и инструменталисти в различни направления на модул „Музика“.

Показват оригиналния „Рибен буквар“ в Свиленград
  • 31.03.2023 10:34

В Cредното училище „Д-p Πeтъp Бepoн“ днес показват екземпляр от знаковия „Рибен буквар“ на българския възрожденец Петър Берон. Πoвoдът e пaтpoнният пpaзниĸ нa cвилeнгpaдcĸoтo yчилищe. С ценния учебник гocтува иcтopиĸът, ĸoлeĸциoнep и дapитeл д-p Pyмeн Maнoв, който наскоро е станал пpитeжaтeл нa yниĸaлнaтa ĸнигa, отпечатана на ленено-конопена хартия. Гражданите също са поканени да видят първата печатна книга на разговорен език.

"Скритото очрование на Кипър" от Христо Георгиев с премиера на 30 март
  • 28.03.2023 16:26

Авторът на книгата е бил посланик на България в Кипър и предлага богата и интересна фактология за Острова на Афродита и за двустранните ни отношения.

Щедро дарение за юбилея на хасковската библиотека
  • 28.03.2023 11:50

Ново дарение получи Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Хасково в навечерието на своя 70-годишен юбилей. То пристигна от редовната дарителка Вайолет Пенева, която от дълги години живее в немския град Халберщат, съобщи директорът на библиотеката Анна Щилянова.

"Орфей", Владимир Пенев и Светлана Янчева са сред носителите на наградите "Икар"
  • 28.03.2023 10:24

"Орфей" на Народния театър "Иван Вазов" - за спектакъл, Владимир Пенев - за водеща мъжка роля във „Великденско вино“ от Константин Илиев (реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“) и Светлана Янчева - за водеща женска роля в „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет (реж. Маргарита Младенова, Театрална работилница „Сфумато“) са сред носителите на наградите "Икар".

Среща в София очерта важни акценти в китайско-българското сътрудничество
  • 26.03.2023 17:58

Форумът бе осъществен в рамките на платформата Дом за приятелство между Китай и България и открои многобройни инициативи в годината на десетилетието на глобалната стратегия „Един пояс, един път”. Йен Дзиенцюн, зам-ръководител на китайското посолство в София, приветства председателите и директорите на редица български организации, институции и компании, които представиха свои проекти за съвместно сътрудничество с Китай. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова привлече вниманието с предложение за разширяване на българо-китайското журналистическо и медийно партньорство.

Как издаването на краеведски книги пази родовата памет
  • 25.03.2023 07:15

Разговор с Мария Христова Добрева-Петрова – управител на Фондация „Вигория” и съставител на книга за добруджанското село Дропла