НУИ „Панайот Пипков“ чества 62-годишнина
  • 26.11.2022 17:33

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ отпразнува  своята 62-годишнина в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен.

Михаил Вешим по житейските си пътеки с "Химия на шегата"
  • 25.11.2022 14:25

Да превърнеш хумора в професия, а смеха – в призванието на живота си. Малко автори у нас са успели да направят това така умело и искрено, както Михаил Вешим.

Известни творци са "Българските посланици на културата"
  • 25.11.2022 11:10

Писателките Теодора Димова и Здравка Евтимова, музикантът Теодосий Спасов и художникът проф. Греди Асса са лица на втората кампания "Българските посланици на културата", съобщават инициаторите от БНР.

Днес се чества денят на Св. Климент Охридски
  • 25.11.2022 07:45

Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина. Името е с латински произход и означава "милостив".

Куба вече има свой книжен кът в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“
  • 24.11.2022 20:19

Красив книжен кът, аранжиран лично от посланичката на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, вече ще представя и Острова на свободата на втория етаж на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където с такива кътове досега присъстват книгите на около дузина държави.

Сезоните на природата и човека в „Акварел“ и „П(р)освещения“
  • 23.11.2022 09:26

В студената дъждовно-снежна ноемврийска вечер свещеният храм на българската книжнина Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ стана за пореден път гостоприемен домакин за ценителите на поезията и платното. Симбиоза между поет и художник, между пластична и словесна метафора – така изглежда финалът на сътрудничеството между поетите Боян Ангелов, Иван Гранитски и художника Ивайло Мирчев. Те зарадваха читателите с премиерата на новоизлезлите книги „Акварел“ на Иван Гранитски и Ивайло Мирчев и „П(р)освещения“ на Боян Ангелов.

Стойчо Керев разочарова феновете си в Плевен
  • 23.11.2022 07:35

Популярният ТВ-водещ и автор Стойчо Керев предизвика скандал при представянето на филма си „Измамна реалност” в хотел „Ростов” в Плевен. Над 300 негови почитатели останаха разочаровани на стълбището на хотела и пред хотела, защото не успяха да влязат за началото на прожекцията.

Сборникът „Митовете за БСП след 1989 г.“ ще бъде представен на 25 ноември
  • 22.11.2022 19:22

Сред авторите на книгата са Искра Баева, Боян Дуранкев, Димитър Хаджиниколов, Боян Балев, Ваня Григорова, Любомир Кючуков и др.

Български деца бяха отличени на Международен детски екологичен форум в Москва
  • 22.11.2022 18:42

В Москва се проведе Международния детски екологически форум „Изменението на климата през погледа на децата 2022“. В него от България с творбите си участваха победителите в Националния етап от ученическия конкурс „Зелена планета“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ в партньорство с Националния дворец на децата и организационен комитет.

Президентът: Ролята на България в Черноморския регион е за възстановяване на мира
  • 22.11.2022 17:30

Необходимо е страната ни да работи за колкото се може по-бързо завръщане на мира в Черноморския регион, както и за подновяване в регионалните отношения на икономическата и енергийната свързаност, подчерта държавният глава Румен Радев на конференция в София. Трябва да се възползваме максимално от геополитическото си положение в условията на тежките последици от руската агресия в Украйна, посочи още президентът.