Във Воден няма вода, в София няма лидерство, в Брюксел – също
  • 18.07.2024 12:39

Във Воден няма вода, в София няма лидерство, в Брюксел – също. А в това време България пламна. Не ни стигаха Украйна и Газа, между които сме притиснати като в зловещ сандвич, от който май няма мърдане, но и Климатичните промени пак ни напомниха, че не бързат да си ходят… Всичко на този свят се променя, само мисленето на политическия ни елит остава като числото 3,14.

Какъв изкуствен интелект? Какви пет лева?
  • 17.07.2024 14:03

От сутрин до здрач традиционни и нетрадиционни медии – ако наистина са медии социалните платформи и изявяващите в тях самоопределящи се като новите журналисти инфлуенсъри и създатели на съдържание – тръбят за изкуствения интелект ИИ. Обсъжда се полезен или вреден е, дали ще унищожи професии и занаяти, може ли да замести човека и пр., и пр. Показват ни в ефира на традиционните медии синоптични карти, изработени от ИИ. Обсъждат как ще прави операции на нас човеците и дали в един миг няма да се превърне във Франкенщайнтът на човечеството.

В света на големите пушки, които в третото действие на пиесата винаги гръмват, писалките са безпомощни
  • 14.07.2024 20:17

"Демокрацията и правото да се убиваме, когато не се харесваме, май вървят ръка за ръка," пише с болка известният журналист международник и дипломат Енчо Господинов в свой коментар на профила си във Фейсбук по повод покушението срещу републиканския кандидат в предизборната кампания в САЩ Доналд Тръмп.

КЗЖ, ЕФЖ и 60 световни медии и организации поискаха независим достъп до Газа
  • 11.07.2024 21:34

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) и повече от 60 световни медии и организации, включително Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), публикуваха днес отворено писмо. С него се призовават израелските власти да предоставят на журналистите "незабавен и независим достъп" до обсадената ивица Газа след девет месеца на опустошителна война, предаде Франс прес.

Марк Халперин от „Фокс Нюз”: Как силната и справедлива политическа преса в САЩ се саморазруши
  • 07.07.2024 12:51

Известният американски журналист Марк Халперин разказва в своя статия на сайта на „Фокс Нюз” за школовката, през която е преминал като млад политически репортер и споделя от какави асове на истинската журналистика в САЩ се е учил. Според него в страната му тази професия вече се е саморазрушила и е западнала заради надделяване на политически пристрастия у журналистите, които се държат „като активисти”. „Медиите, които мразят Тръмп, скриха тревожното състояние на Байдън, но сега това може да има обратен ефект,” смята Халперин.

Александър Симов припомня приноса на Джулиан Асанж за България и предлага именуване на площад на него
  • 27.06.2024 08:32

"Смятам, че България дължи много на Асандж. Нека да прекръстим площад "Журналист" на "Джулиан Асандж"," предлага Александър Симов в свой коментар във Фейсбук.

Тревър Тим: Най-сетне Джулиан Асанж е на свобода. Но това може да излезе скъпо за свободата на печата
  • 25.06.2024 20:20

Вместо просто да прекрати делото, администрацията на Байдън изстръгна от Асанж признаване на „вина” и даде опасен сигнал към всички репортери, предупреждава във вестник „Гардиан” Тревър Тим, изпълнителен директор на американската Фондация за свобода на печата

Асандж е свободен! Печелим тази битка, но борбата продължава
  • 25.06.2024 20:00

Събудих се с новината, че Джулиан Асандж е свободен. В 5 сутринта, в просъница, помислих, че съм сънувала. Довчера беше невъзможно, така се усещаше. Години борба, протести, акции, писма до европейски институции… И една „жива верига“ в сърцето на Лондон, дето никой не я отрази.

Енчо Господинов: Нашето поколение върви към пропаст
  • 22.06.2024 18:30

Нашата планета, нашето поколение върви към пропаст. Камбаната бие, ние я слушаме, а медиите се занимават с повърхностна пропаганда и политиците говорят неща, от които се срамуваме, като ги слушаме. Лидери като Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Махатма Ганди, Нелсън Мандела вече ни се виждат далечни полубогове, които са имали морал и храброст да говорят неща, които днес журналистиката не смее да каже. Международният червен кръст и ООН са стегнати в менгемето на битката между Великите сили.

Аделина Делийска за злоупотребата на наемател с имот на СБЖ: гавра с правото, справедливостта, журналистиката
  • 18.06.2024 18:27

Известната журналистка Аделина Делийска публикува в novini.bg свой възмутен коментар за злоупотребата с имот на СБЖ от страна на наела го фирма, която продължава да го ползва и да печели от него, макар вече четвърта година да не плаща наем и да липсва валиден договор за наем.