Проф. Маргарита Пешева за „Ергенът” – модерната телевизионна приказка
  • 17.04.2024 13:13

„Ергенът”, излъчван от bTV е романтичен телевизионен разказ. Дава медийна гаранция за любов, за наистина щастлив семеен живот, получен като бонус от „медийната лотария”, която предлага този световно известен, излъчван в десетки страни, и в повечето случаи – много успешен риалити формат. На какво се дължи този безпрецедентен успех в световен мащаб? На младостта и красотата на две дузини момичета, които имат различно образование, емоционална интелигентност и социални очаквания?

Иван Гарелов: Журналистите трябва да помагаме на хората да разберат истината
  • 11.04.2024 08:30

Легендарният Иван Гарелов е пределно ясен в интервюто си за „Денят ON AIR”, акцентирайки върху ролята на липсващата днес истинска журналистика за осъзнаването на обществото.

Енчо Господинов: След 146 години – все още изгубени в превода
  • 03.03.2024 17:29

По шосето, колкото и да е разбито, в живота и в историята е много важно да се вижда осевата линия. За ориентация. Да не паднеш в хендека на магистралата или на историята. Осевата линия те държи буден и ти показва накъде отиваш. Имаш ли посока?

МФЖ и ЕФЖ с апел в защита на правата на испанския журналист Пабло Гонсалес, затворен от 2 г. в Полша
  • 29.02.2024 11:45

Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), заедно с техните испански филиали, призовават полските власти да освободят намиращия се вече две години в затвор в Полша испански журналист Пабло Гонсалес и да му се осигури справедлив процес.

За употребата на медиите. Позиция на журналистите, работили във вестник „Дума“ през годините
  • 22.02.2024 12:31

В СБЖ бе получена позиция на журналисти, работили през годините във вестник „Дума”. Много от тях са членове на СБЖ. Публикуваме без редакционна намеса тяхната позиция.

МФЖ, ЕФЖ и „Репортери без граници“ загрижени за свободата на медиите в Словакия
  • 22.02.2024 11:20

Международната и Европейската федерации на журналистите (чийто колективен член е СБЖ), „Репортери без граници“, както и още ред журналистически и правозащитни организации изразиха безпокойство за свободата на медиите в Словакия и призоваха сегашното словашко правителство да защитава журналистите.

„Монд Дипломатик”: Журналистиката като обществена опасност
  • 21.02.2024 14:38

От 7 октомври 2023 г. насам основните медии във Франция наблюдават как се подреждат властовите планети във страната. Безусловната им подкрепа за Израел е придружена с оклеветяване на инакомислещите, посегателства срещу гражданските свободи и преследване на имигрантите. Докъде ще стигне тази идеологическа война? И кого обслужва тя?

МФЖ и ЕФЖ: Съдебното преследване на Асанж застрашава свободата на пресата по цял свят
  • 16.02.2024 11:50

„Продължаващото съдебно преследване на Джулиан Асанж застрашава свободата на медиите навсякъде по света“, обявиха Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в съвместна декларация преди насроченото на 20 и 21 февруари съдебно дело в Лондон по обжалването на решението за екстрадиране в САЩ на разобличителя от "Уикилийкс".

Журналисти кастрят законопроекта "за борба с дезинформацията"
  • 13.02.2024 15:05

В колегията доминират негативните реакции спрямо предложения вчера от ПП-ДБ законопроект "за борба с дезинформацията". Предлагаме споделеното от две известни имена, които изразяват сходни оценки, макар да се смятат за изразители на различни обществени прослойки.

Георги Георгиев за (пред)военната цензура
  • 13.02.2024 09:25

Журналистът от вестник "Земя" Георги Георгиев коментира в своето издание борбата на военния министър Тодор Тагарев с дезинформацията.