"Монд дипломатик" за класирането на Украйна по свобода на печата
  • 04.06.2023 06:13

Пиер Рамбер коментира позицията на Украйна в тазгодишната класация на "Репортери без граници" по свобода на печата.

Силата на родното ни четмо и писмо
  • 24.05.2023 18:25

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост! Честитя 24 май обаче НЕ само на дейците на образованието и културата, на творците в различните сфери на изкуството! Честитя на ВСЕКИ, който е посещавал дори само няколко години родното школо, на всеки който се е докоснал до българското четмо и писмо!

Нейка Кръстева: В началото бе словото, оглупяването започна по-късно
  • 23.05.2023 22:34

Драги родители, поне на 24 май, на Празника на буквите, приберете за малко телефоните и след официалното тържество заведете децата си в някоя книжарница вместо в мола. Купете им една книга и, ако са малки, прочетете им няколко страници от нея. Правете го всеки ден, докато те се научат да четат сами, да мислят и да разсъждават, да правят собствен избор. На по-големите просто препоръчайте вашата любима книга, ако имате такава, или пък някоя, за която сте мернали нещо в социалните мрежи. Все ще е от полза. Но не ги оставяйте в тъмнина, „озарена“ единствено от екрана на телефона. Не позволявайте да оглупеят.

Енчо Господинов с ироничен коментар за днешния хал на журналистиката, ВиК и "новия комплекс Уотъргейт във Варна"
  • 16.05.2023 14:45

Половин век, след като ултрамодерният комплекс “Уотъргейт” във Вашингтон, окръг Колумбия, произведе световната новина за група републикански “водопроводчици”, нашата любима черноморска столица, окръг Бурундия, ще има тоже подобен проект.

Свободата на медиите днес: от „патриотичната журналистика” до изкуствения интелект
  • 08.05.2023 20:47

Състоялата се в Аулта на Софийския университет конференция „Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес” постави важни проблеми на журналистиката, обществото и културата. Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Интересни изказвания направиха посланиците на Испания и Куба Алехандро Поланко и Мариета Гарсия Хордан, евродепутатът Елена Йончева, председателят на ОС на БНР Милена Димитрова, председателят н СБЖ Снежана Тодоров, медийният експерт проф. Маргарита Пешева, журналистът от БНТ Бойко Василев, както и представители на организаторите на форума – Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и Катедра „Испанистика” в СУ.

Н. Пр. Алехандро Поланко: Точността в журналистиката е като скалпелът за хирурга
  • 06.05.2023 19:46

Публикуваме изказването на посланика на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, направено по време на състоялата се на 4 май т. г. в Аулата на СУ конференция "Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес". Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и бе организирана от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра "Испанистика" в СУ по повод Световния ден на свободата на печата 3 май и 20-годишнината от основаването на СИЖБ.

Изкуственият интелект и медиите: Какво бъдеще ни очаква?
  • 05.05.2023 11:09

Публикуваме изказването на проф. д-р Маргарита Пешева, направено по време на състоялата се на 4 май т. г. в Аулата на СУ конференция "Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес". Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и бе организирана от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра "Испанистика" в СУ по повод Световния ден на свободата на печата 3 май и 20-годишнината от основаването на СИЖБ.

Елена Йончева: Принципната журналистика е сила и условие, без което демокрацията не може да се развива
  • 05.05.2023 10:30

Публикуваме осъщественото чрез видеозапис изказване на евродепутата Елена Йончева, направено по време на състоялата се на 4 май т. г. в Аулата на СУ конференция "Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес". Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и бе организирана от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра "Испанистика" в СУ по повод Световния ден на свободата на печата 3 май и 20-годишнината от основаването на СИЖБ.

Вентилатори и плюватели в напразни обороти, докато вулканът боботи
  • 29.04.2023 08:26

Класически прийом наблюдаваме тия дни – пуска се някоя мръсотийка във вентилатора и докато публиката се заплесва по ефекта, набързо се свършва истински голямата мръсотия.

Как операция „Маслинова клонка“ беше отразена в турските медии и каква е равносметката пет години по-късно?
  • 27.04.2023 21:01

Настоящата статия е инспирирана от доклада на автора със заглавие „Отразяването на операция „Маслинова клонка“ в турските медии“, прочетен на Четвъртата национална конференция по медийна сигурност на тема "Медиите и войната (журналистически стандарти и отговорности при отразяване на кризи и военни конфликти)", проведена на 24 април 2023 г.