СБЖ настоя с митинг да спрат убийствата на журналисти в Газа и да се прекрати войната
  • 26.02.2024 13:30

„Спрете да убивате глашатаите на истината! Спрете войната!”. За това призова на митинг в София председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова. Митингът се проведе край НДК на 25 февруари и бе свикан от СБЖ в знак на солидарност с палестинските журналисти. Това бе и българският принос в инициатива на Международната федерация на журналистите (чийто колективен член е СБЖ), обявила 26 февруари за Световен ден в подкрепа на палестинските журналисти.

Дирекция „Сигурност” на Столична община позволи на СБЖ само митинг, но не и шествие за палестинските журналисти
  • 23.02.2024 21:27

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова бе поканена в петъчния следобед на 23 февруари в Дирекция „Сигурност” на Столична община по повод внесено по надлежния ред уведомление от СБЖ за подготвяни митинг и шествие в София на 25 февруари, неделя, в подкрепа на палестинските журналисти. Инициативата на СБЖ е отклик на обявения от Международната федерация на журналистите (чийто колективен член е СБЖ) на 26 февруари Световен ден в подкрепа на палестинските журналисти.

„Освободете Асанж! Журналистиката не е престъпление!”, прозвуча в СБЖ на проява в защита на основателя на „Уикилийкс”
  • 21.02.2024 11:55

На 19 февруари вечерта от Клуб „Журналист” на СБЖ прозвуча гласът на Съюза на българските журналисти в защита на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж и против застрашаващата го екстрадиция в САЩ, където може да бъде осъден на 175 години затвор заради публикации, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.

СБЖ настоява: Незабавна свобода за Джулиан Асанж!
  • 18.02.2024 19:16

Като част от разгърнатата от МФЖ и ЕФЖ кампания в защита на Асанж в навечерието на решаващото за екстрадицията му в САЩ съдебно дело в Лондон на 20 и 21 февруари, СБЖ организира на 19 февруари от 18.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ среща за подкрепа на разобличителя от „Уикилийкс”, на която отново ще надигнем глас за отстояване на правата и на всички журналисти, ще поговорим и за състоянието на свободата на словото у нас, в България.

В какво превръща военните журналисти главният „борец с дезинформацията” Тодор Тагарев?
  • 16.02.2024 12:07

Кой и кога е упълномощил военния министър да свие три четвърти от медийните функции на Информационния център на МО и да го преобразува в съгледваческа структура, принуждаваща работещите там да дебнат и да докладват за „руска пропаганда” из всички медии в страната?

Оруеловският законопроект „за борба с дезинформацията” всъщност бори демокрацията и изисква отпор
  • 13.02.2024 14:25

Подмяната на демокрацията с полицейска държава под предлога за борба с митичната дезинформация е истинската заплаха за всички ни. И изисква решителен отпор.

Да е честита, мъдра и мирна Новата 2024 г., скъпи колеги!
  • 01.01.2024 00:05

СБЖ пожелава здраве, доброта и повече радостни събития за отразяване на колегията през Новата 2024 година!

Светли, щастливи и мирни Коледни и Новогодишни празници колеги!
  • 24.12.2023 08:30

Да пазим мира и общия ни дом – красивата ни планета и духовното богатство на човечеството!

Нарушението на свободата дори и на един журналист е нарушение на свободата на всички ни
  • 16.12.2023 23:11

Състоянието на демокрацията в България буди все по-сериозна тревога. Тази седмица започна с шокиращи ампутации с флекс в културата и историята ни, а завършва с поредно демонстративно орязване във фундамента на демократичното общество – свободата на словото, на достъпа до информация, на изразяването на различни гледни точки, на плуралистичната медийна среда.

ФЖМК и СБЖ почетоха рицарите на духа Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов
  • 27.11.2023 16:03

Вълнуващо възпоменание за трима големи професори, положили темелите на журналистическото образование у нас – Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов, събра на 24 ноември в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в СУ „Св. Кл. Охридски” десетки преподаватели, бивши и настоящи студенти, журналисти, изследователи.