Димитър Цонев: С Камен сме свободни агенти, напускам БНТ

02.10.2010 /10:51 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Как се събрахте двамата, пита за "24 часа" Паола Хюсеин в общо интервю с тв водещите Димитър Цонев и Камен Воденичаров и прибавя накрая визитните им картички:

Димитър Цонев: Ние не сме се разделяли много. Възникна идея третият сезон на "В неделя с" да бъде малко по-различен. Освен това аз като че ли ще се насоча повече към праймтайма на която и да е телевизия, защото от понеделник ще бъда свободен агент. Това е новината. Напускам телевизията. Не съм в БНТ на щат. Като Камен съм. Както той не е щатен, така и аз.

Каква е вашата роля в предаването, г-н Цонев?

Д. Ц.: Аз съм автор на това предаване и държа марката му.

БНТ ли ще прави "В неделя със", или външна фирма?

Д. Ц.: Предаването в този момент е вътрешна продукция, както и през първите два сезона. Сега обаче управителният съвет на БНТ вероятно ще вземе решение някои предавания, включително и "В неделя със", да станат копродукции.

Прави се при малко по-скъпите предавания, за да може външният копродуцент да участва с намирането на средства за издържането на предаването. Имам предвид спонсори и всички легални средства, за да идват пари, защото досега без пари никой не е успял да направи предаване.

Правени са много опити, но неуспешни на този етап. И Камен, и аз знаем, че ако едно такова предаване бъде поевтинено още малко, вече няма да е същото и трябва да бъде спряно.

И тъй като никой не иска да го спира - нито аз, нито БНТ, нито новото ръководство, ще търсим всякакви начини да го обновяваме, да го финансираме и то да има още поне 10 сезона.

Какво ще правите от понеделник, г-н Цонев? Намекнахте за праймтайма в други телевизии.

Това го казах случайно. Аз съм автор на предаването и ще бъда нещо като сценарист, консултант. Но няма да съм на щат. Това означава, че мога да приема всякакво предложение. Не че са постъпили някакви оферти, но сега тепърва ще водя преговори с БНТ, може и с други телевизии.

Г-н Воденичаров, кой ви покани за водещ на "В неделя със"?

Камен Воденичаров: Идеята явно е обсъждана от Митко и новото ръководство. На мен Вяра Анкова ми каза: Има една много интересна идея, ще се съгласиш ли?

На мен ми се видя много приятна възможността да участвам в третия сезон и да променим нещо в предаването, като стъпим на стабилната база и рейтинга, изградени от Митко. Също като него и аз съм израснал в БНТ, затова реших да скоча и да започнем да правим "В неделя със".

Откога работите заедно? Май за първи път се срещате на екрана в атомното "Ку-ку".

Д. Ц.: Ами да. Между другото тогава аз може би бях единственият водещ, който поддържаше с тях много тесен контакт. Винаги пусках промоционалните им реклами в 8 часа в новините. Авторекламите са нещо, което в БНТ много трудно си пробива път, въпреки че комерсиалните медии го правят много.

И още тогава, говоря за 1991-1992 г., това го правехме, защото "Ку-ку" имаше много добър рейтинг. А когато едно нещо се появи в 8 часа по новините, то винаги придобива друга тежест. Тогава беше така - каквото не е казано в "По света и у нас", не се е случило в държавата.

Как в "Ку-ку" избрахте Димитър Цонев да води атомното предаване?

К.В.: Като човек, който беше диалогичен. Обсъждахме в редколегията заедно с Нидал Алгафари и с Петър Курумбашев, че за да стане истинско това предупреждение, тази манипулация, да се види силата на медиите, трябваше да има реални, истински водещи от новините.

И Митко беше човекът, в когото зрителите имаха огромно доверие. Включиха се и някои репортери на "По света и у нас". Ако те не бяха влезли в играта, това нямаше да стане.

Те се съгласиха с уверението, че в началото тръгваме като Орсън Уелс и неговата "Война на световете" и в един момент ще прекъснем, за да кажем истината. Само че, докато дойде този момент за прекъсване, минаха 30-ина минути и държавата откачи.

Д. Ц.: Другото лице, което изигра тази шега, беше говорителят Димитър Игнатиев. Също и Тина Търнър. Нея телевизията я пускаше, когато се случи нещо извънредно.

К. В.: Както и анимационното филмче с патенцето. Част от екипа ни проучи какво е заредено в ефира за такива извънредни ситуации - наистина бяха патето и Тина Търнър и затова беше толкова достоверно. Зрителят беше свикнал на този маниер на изчакване на ситуацията.

Д. Ц.: Ние, между другото, направихме един шарж на атомното "Ку-ку" миналия сезон. Тогава заявихме, че е слязъл Йети в с. Бистрица и започнахме да го търсим по време на предаването. Но само от Бистрица се обадиха към 40-50 души да питат дали нямаме нужда от помощ.

Какви манипулации ще правите във "В неделя със"?

Д. Ц.: В първия брой няма манипулации. Предаването е посветено на промяната във философски и практически смисъл във всички области.

К. В.: Това, което се случи през последните години с нас персонално, с държавата ни, с илюзиите и очакванията ни.

Д. Ц.: Предаването вече няма да бъде 5 часа, а от 11 до 14,30 ч, което по мое скромно мнение е грешка. Може би първите 8-9 епизода ще бъдат в нощен клуб, а после ще влезем в студио 1, което сега се ремонтира.

Имаше упреци в предишните два сезона за много висок бюджет на предаването. Добре ли печели екипът му?

Д. Ц.: Значи, печелившо е, зависи от коя страна се поглежда. Едно 5-часово шоу не може да се прави без пари. За да забавляваш и да правиш един продукт на живо в продължение на 5 часа, трябва да имаш минимум условия - голямо студио, повече камери, шоу, актьори, певци, оркестър, публика, пушек-машина, конфети.

Всичко това струва пари. За предаването работят средно около 200 души. И въпреки че бюджетът на това предаване за последните два сезона неколкотратно бе намаляван, ние продължавахме да поддържаме някакво ниво с редица компромиси.

Спряхме да викаме актьори, защото няма да дойдат за 50 лева и на репетиция в събота, и в жив ефир в неделя. И въпреки това като съотношение между инвестиция и рейтинг то е едно от най-рентабилните в българския ефир. Статистиката за последния сезон показа, че има стабилен рейтинг през 5-те часа.

БНТ не може да извлече максимална полза от подобен род продукции поради законовите ограничения за рекламата. Подобно предаване, ако беше в търговска телевизия, при всички положения щеше да бъде на доста добра печалба на годишна база, защото там за 5 часа имаш право на 60 минути реклама. А ние имаме за един ден 15 минути реклама.

Г-н Воденичаров, вие бяхте шеф на тв "Балканика", сега ще сте само водещ. Не е ли стъпка назад в кариерата ви?

К. В.: Не бих казал. Това, което правихме в "Балканика", е много приятно и то продължава да се развива. Разбира се, сега без мен.

Но в БНТ няма да съм само тв водещ, ще участвам и в сценарния екип, което ми дава възможности за една по-голяма аудитория, за разискване на теми, които вълнуват повече хора, за по-голямо забавление.

Кой ще ви гостува в неделя в студиото?

Д. Ц.: Участието на Десислава ще бъде интересно, защото тя претърпя доста голямо развитие в своята музикална кариера. Любен Дилов-син също може да говори дълго по темата за промяната. Защото и неговата лична кариера е много интересна. Участва и Пепи Цанков, един от създателите на група "Щурците".

К. В.: Първите 54-55 минути от предаването ще се наричат "Машина на времето". Във всяко издание ще избираме годината, за която ще разказваме какво се е случило в нея следващата неделя. (Със съкращения)

 

Димитър Цонев: Той е едно от най-популярните тв лица. Кариерата на Димитър Цонев изгрява в “По света и у нас” малко след промените. Тогава той става тв водещият, в когото зрителите имат най-голямо доверие. Това вероятно е една от причините, поради което Симеон си го харесва за говорител, когато прави правителство.

Другата причина е, че царят има топла връзка с баща му - известния актьор Коста Цонев, който става депутат от НДСВ.
След политическите занимания тв водещият отива в частната вече БТК, но не издържа дълго. Връща се в БНТ по времето на Уляна Пръмова като зам. програмен шеф и автор и водещ на “В неделя със”.

Камен Воденичаров: Той води куклата в изключително популярното студентско предаване “Ку-ку”. Оттогава е и славата му. Роден е на 13 май 1966 в София. Завършва куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Николина Георгиева. Участва в създаването на Независимите студентски дружества и на Федерацията на независимите студентски дружества през 1989 и 1990 г. Участва и в “Каналето”.

Два пъти ръководи музикална телевизия - през 1998 г. е шеф на ММ, като създава годишните им музикални награди. От миналата година пое “Балканика”. Сега се връща в БНТ като водещ на “В неделя със”.


Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки