Николай Бареков: Да отидем при хората! Аз ще обикалям страната.

01.10.2010 /21:46 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълго чаканото завръщане на Николай Бареков в телевизията се състоя. Бившият водещ на "Барекадата" от днес е директор на новините, публицистиката и отдел "Продукции" в ТВ7, въвежда към интервю с кратки въпроси в “Стандарт” Руслан Йорданов:

Г-н Бареков, каква телевизия искате да правите?

За мен ТВ7 е голямо предизвикателство, тъй като е национална ефирна телевизия, която заслужава да заеме своето достойно място редом до другите тв колоси. Моята амбиция е да превърна ТВ7 в реален конкурент на bTV, Нова тв и БНТ.

Образно казано, да я вкарам в топ 4 на българската висша лига, където вместо Арсенал, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси са БНТ, bTV, НТВ и ТВ7.

Кои са свободните ниши, останали незаети от големите телевизии?

Публицистиката е свободна ниша. Защото през последната година-две тя претърпя огромна метаморфоза и беше обезличена. ТВ7 прави стъпка в обратната посока, канейки мен и моя екип.

Ние представляваме някакво лице на публицистиката в България, каквато хората я помнят от силните години. Нашата ниша са силни новини с ярка връзка със зрителите и силна персонална публицистика с интересни лица, които тепърва ще се налагат.

В ТВ7 има много талантливи млади хора, допълнително ще търсим силна публицистика и във вечерния часови пояс. Естествено ще изградим и силен сутрешен блок, който влиза в голямата игра.

Как си обяснявате спада в качеството на публицистиката на екрана?

С грешните мениджърски решения, които бяха взети. Изключени са тези теории на конспирацията, че е имало някакъв натиск и т.н.

За кратък период напуснахте вие, Милен Цветков и Георги Коритаров. Има ли недостиг от ярки водещи?

Моята история е много по-различна от тази на Милен Цветков или на Жоро Коритаров, Иво Инджев, Иван Гарелов, Кеворк Кеворкян. Искам с моя труд и потенциал да заразя младите колеги в ТВ7 и дори нашите конкуренти.

Искам просто да разкажа нашата нова история пред българите и те да я гледат. Не искам да се правят паралели с други имена.

Вие направихте и няколко сайта около "Бнюз", които доста бързо и успешно се развиват. Каква е равносметката ви от мисията в интернет?

Моят бизнес се развива много добре, аз съм изключително доволен. Имаме по стотина хиляди посетители всеки ден в моите сайтове. От известно време вече не се занимавам с тяхното оперативно ръководство и редакционната политика.

Главният редактор на всички сайтове е Айсехел Руфи. Аз донякъде искам това, което направих в "На Барекадата" и в "Бнюз", да го пренеса в ТВ7 - а именно обратната връзка с публиката. ТВ7 чрез своята интернет страница ще даде възможност зрителите да имат своето място в дневния ред на нашата публицистика.

Липсваха ли ви телевизионните изяви през тези месеци, в които се занимавахте с интернет изданията?

Ще бъда честен - не ми липсваха. И аз не смятах да се връщам на екран или поне да го правя в толкова близко бъдеще. Когато разговарях с колегите от ТВ7, една от техните молби беше да се завърна и като лице на екрана на телевизията.

Нямаше как да откажа това предложение. Така че освен като мениджър на телевизията, ще участвам и като водещ. Ще работим в екип с изпълнителния директор Светлана Василева, която е мой колега и съратник от първите силни години на bTV.

Вие ще бъдете нещо като играещ треньор. Да очакваме ли ново издание на "На Барекадата"?

Да след около месец тръгва на "На Барекадата" с много нови неща в нея и изненадващи решения най-вече в самото студио на предаването.

Догодина ще се проведе и местен, и президентски вот. Къде трябва да насочат усилията си медиите, за да помогнат на гражданите да направят най-правилния избор?

Да отидем при хората! Аз това ще направя. През цялата 2011 г. аз ще обикалям страната. Всички местни кампании трябва да бъдат отразявани на място. "На Барекадата" ще гради студия из цяла България.

Смятам, че "Стандарт", както и други национални медии дават сериозни заявки в тази посока - все повече разкрития за кметски далавери излизат по вашите страници. Това трябва да бъде задачата на българската журналистика. Трябва да изкараме далаверите и корупцията в местната власт.

Там положението наистина е страшно. Обикновено самите те управляват местните медии и така заглушават гласа на обществото. А големите национални медии ще трябва да обърнат тази тенденция и да покажат какво става по общините. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки