Капка Сидерова: Стоя твърдо зад гърба на Волен – безрезервно

29.09.2010 /17:26 | Автор : Калина Влайкова | Източник: в. 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Капка Сидерова е родена на 9 март 1964 г. Завършила е педагогика. Дългогодишен журналист във водещи вестници, сред които “24 часа”, “Дневен Труд”, “Монитор”, “Демокрация”.

Главен редактор е на в. “Атака” от създаването му през 2005 г. Автор на 3 книги. Съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров и майка на евродепутата Димитър Стоянов, бивша снаха на поета дисидент Радой Ралин.

“Важно е да не станеш извънземен, като влезеш в политиката”, казахте пред “24 часа” преди повече от година, г-жо Сидерова. Цялото ви семейство е в политическия казан, какво амортизира това у вас?

Вярата в хората. В ценностната им система, в желанието им да отстояват правата си. Ние с Волен сме пишещи хора и поради този факт - емоционални. През тези години сме допускали до нас хора, които сме приемали за съмишленици и приятели.

После се е оказвало, че те са си гледали интереса и са ни предавали, без да им мигне окото. Това е наша грешка. В момента пиша книга с работно заглавие “Мисия АТАКА”.

Вие сте главен редактор на партийния вестник. Имате ли морален сблъсък, че понякога е невъзможно да спазвате неписаното правило управляващите да бъдат главно критикувани?

Категорично не. Ние и сега критикуваме правителството. Аз съм от 20 г. в журналистиката и смятам, че това правителство изобщо не се радва на медиен комфорт, както се опитват да внушават. Спомни си кабинета “Костов”. Първите 2 г. никой дума не написа срещу него. Ами кабинетът на Симеон? Чак на третата година започнаха дружески шегички с царя в медиите.

За какво спорите с Волен и кой печели?

Последно спорихме кой е по-голямата личност за българската история – Ботев или Вазов. Волен настояваше за Ботев, защото е тръгнал с четата си да се бори за свободата, въпреки нищожната надежда да успее. Ботев е гениален поет, но за мен Вазов е човекът, запазил чрез поезията си спомена за героите ни жив.

Какви грешки допусна “Атака” през годините?

Предоверихме се на много хора, вменявайки им качества, каквито не притежават. Имаше момент, в който Волен се капсулира в телевизия СКАТ, вместо да използва всички трибуни, които му се предоставяха. Това бе грешка.

Но тогава бяхме близки със собственика на СКАТ Валери Симеонов и той проявяваше бясна ревност. Днес знам, че един политик трябва да си сътрудничи с медиите, дори това, което изказва, да не се харесва на някои.

Продължават да ви сочат за лидера в сянка. Колко голямо е влиянието ви?

Аз съм човекът, който стои твърдо зад гърба на Волен – безусловно и безрезервно. Продължавам да се възхищавам на интелигентността му. Определено е по-талантлив от мен, по-задълбочено аналитичен. В политиката на партията не се бъркам.

Като дългогодишен вестникар как ви се струва езикът в политиката?

Леко скован, като изключа Волен. Ние, българите, продължаваме да се страхуваме да не кажем нещо в повече. Има една вродена свитост у нас, която пречи на политиците да се разгърнат. А пък и на много от тях са им толкова възможностите.

Как преминава една вечер на семейство Сидерови у дома?

Следим медиите, гледаме предавания, филми, четем. Анализираме събитията от деня. Но всичко това го правехме и като бяхме журналисти. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки