Екатерина Генова: Заменяме съзерцанието в БНТ с репортерски въпроси

28.09.2010 /22:39 | Автор : Иван Върбанов | Източник: в. Класа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Популярната тв журналистка Екатерина Генова оглави новата дирекция „БНТ. Свят и региони” в националната телевизия. Дирекцията ще има 2 продуцентски центъра: БНТ свят и регионалните центрове.

Г-жо Генова, получихте пълната подкрепа на УС на обществената телевизия. Разбраха ли според вас институциите, че БНТ САТ е стратегическа комуникационна платформа за страната?

За съжаление смятам, че такова разбиране за ролята и възможностите, които международният канал дава, все още няма. Това, че България може да се рекламира освен в CNN, Еurosport, National Geographic и в БНТ САТ, продължава да не се разбира от институциите.

При това в БНТ САТ би било финансово по-ефективно. В настоящото правителство има министър без портфейл, който отговаря за българите в чужбина, но това не означава, че е намерен най-точният и кратък път, по който институциите да стигнат до сънародниците в чужбина.

А те са много голяма аудитория – взискателна, интересна, активна. Готови са да участват в правенето на нашите програми, да изказват мнения и да се възползват от всички възможности, които им даваме. Не бива да пренебрегваме и европейците като наша аудитория.

Както ние в България следим международните програми на RAI, BBC, TV 5 MONDE, така и нашата програма се следи от публика, различна от българите в чужбина. Благодарение на глобализацията светът е голямо село, а благодарение на комуникациите е и голям екран.

Много е важно да попаднеш на този екран. Да се води тази битка си заслужава! И аз няма да се уморя да работя в тази посока.

В съвременните измерения на глобална хиперкомуникация има ли други идеи за препредаване на програмата, така че тя да е достъпна до всички точки на земното кълбо?

Има много начини. Първата възможност, която ще използваме, е качването на програмата в интернет.

Мрежата е чудесно място за всяка телевизионна програма. Въпросът е, че той не може да бъде единственият начин за достигане до зрителите, защото бихме лишили представителите на по-старата емиграция от програмата, която са свикнали да намират с антена.

Комуникацията днес е толкова лесна и безгранична, че си даваме сметка, колко е важно програмата ни да е достъпна по най-различни технически способи – антена, кабел, интернет, защо не и телефон.

Да очакваме ли нови и млади репортерски лица в софийската регионална програма?

Ще търсим и се надявам, че ще намерим. Репортерското начало е това, от което има нужда всяка регионална и не само регионална програма. Не само съзерцателно вглеждане в културата, традициите и хората , а показване на онова, което се случва, което променя или пречи във всекидневието, което може да бъде подобрено чрез позицията на гражданското общество.

През погледа на репортера и камерата много теми изглеждат различно. Това ще е основното, което ще търсим в бъдещия следобеден блок „България днес” - да изместим съзерцанието с репортерски въпроси, на които ще търсим отговори!

Пулсът на София – така ли?

Когато започне програмата БНТ София, тя също ще се включи в 24-часовия регионален канал. И за нея ще са валидни принципът на активното участие на зрителите, репортерското присъствие на мястото на събитията, стремежът да посредничим за промяна на живота на хората.


Със съкращения  


Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки