Йордан Василев: Във в. “Демокрация” си определих заплата 0 лв.

28.09.2010 /20:13 | Автор : Пенчо Ковачев, "24 часа" Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йордан Василев е основател и първи главен редактор на в. Демокрация”, издание на СДС. Роден е на 26 септември 1935 г. През 1953 г. завършва гимназия в Троян, където семейството е изселено. Завършва българска филология в СУ, учи 5 семестъра журналистика, дипломира се в специалността „Библиография.

Депутат във ВНС и в 36-то НС, но напуска след избора на съпругата му Блага Димитрова за вицепрезидент. Издал е книгите: „Младостта на Багряна” и „Дни черни и бели” (в съавторство с Блага Димитрова), „Мнения”, „Христо Радевски” (литературна анкета), „Женски силуети” и др.

Г-н Василев, в неделя станахте на 75 - с какво ви награди държавата?

Не ме награди, но аз не обичам отличията. Да ме награждават затова, че съм остарял? Няма смисъл. Винаги има нещо съмнително и нагласено около тия ордени и звания.

Защо ви уволниха през 1967 г. от сп. "Септември"?

Във вестник "Литературен фронт" вървеше дискусия за литературната критика. Предупредиха ме, че Георги Джагаров, председателят на писателския съюз, наредил аз да не се включвам в дискусията. С него бяхме близки, прекарвахме часове в прочутото кафене "Бамбука".

Със съпругата му Цвета сме състуденти. Но като стана голям шеф, нещата се промениха. В дискусията бяха нападнати моите приятели Тончо Жечев и Кръстьо Куюмджиев и написах статия. Намеквах, че иде мракобесие. Дадох я във вестника, но тя така и не излезе. Когато дискусията приключи, редакцията изрично обяви, че са отпечатани всички постъпили статии. От Александър Миланов разбрах, че и негов текст не е видял бял свят. Така беше при комунизма.

И ви уволниха заради непубликувана статия?

Джагаров наредил на Камен Калчев, главния редактор на "Септември", веднага да ме махне. Камен казал, че изпълнявам 2 длъжности за една заплата - редактор в отдел "Критика" и оформител, подреждам книжките на списанието. Един вид - ценен кадър съм. Джагаров заповядал да назначат двама вместо мен, извикал Камен, сложил готова заповед за уволнението ми и го накарал да я подпише.

Дълго ли бяхте безработен?

Цели 2 г. Но съм благодарен сега на тая безработица, защото по цял ден седях в Народната библиотека и изучих целия български периодичен печат от Освобождението до 1944 г. Но след няколко месеца безработица, придружена от нареждане да не ми се публикува нищо, се сетих, че забраната е за текст, а не важи за снимки. Аз съм професионален фотограф, започнах да печатам по вестниците снимки и изкарвах поне за цигари.

Не ви ли тежеше, че винаги сте бил в сянката на Блага Димитрова?

Напротив - бях щастлив. Знам си мястото, нямам болни амбиции. А щом има слънце и блясък, ще има и сянка. От малък съм сирак, без майка, научих се да готвя, да чистя, да пера. Готвех в нашия дом с удоволствие и Блага ми харесваше манджите, все мои измишльотини. На няколко пъти молеше да я науча да готви, но винаги й казвах: “Твоето място е зад пишещата машина”.

Защо приехте да оглавите в “Демокрация”?

В “Демокрация” бях назначен, без да ме питат. Един ден ме среща познат и ми честити, а аз нищо не знам. Отидох на шестия етаж на "Раковски" 134 в кабинета на Желю (състуденти сме, връстници, затова го наричам така) и го укорявам, че ме слагат някъде, без да са ме попитали. Той ми възразява, че съм длъжен да приема. Вестникът още нямаше име. Нямаше и никакви пари. Кево Кеворкян разбра мъките ми, покани ме във „Всяка неделя” и от следващия ден се образува огромна опашка от дарители. Вестникът започна с народни пари. А на това отвърнах с първата си заповед: "Определям заплата на гл. редактор 0 лева".

Как реагираха водещите политици на СДС?

С недоумение и с надежда, че няма да издържа дълго. Устоях цели 8 месеца. Натоварването бе огромно и нямах време за ядене, дори за кафе, та пари не ми трябваха. Работех от 8 часа докъм 3 през нощта. Всяка нощ бях в печатницата и като се прибирах у дома, Блага с мъка в гласа ме питаше: “Още ли си жив?” Четях материалите за броя едва на коректура в печатницата.

Обявих на колегите, че те работят в свободен вестник и могат да пишат каквото искат, но с обем не повече от 100 реда. Правителството ни бе отпуснало само 4 страници и 70 000 тираж. Свиках протестен митинг, разрешиха 100 000, а след това вече не ги питах и постепенно вдигах тиража. В деня на изборите беше 450 000.

Защо ви уволниха?

Не слушах партийните лидери. Един ден д-р Петър Дертлиев (лидер на БСДП – б. авт.) носи документ на неговата партия от 6 машинописни страници. Обяснявам, че това е огромен текст и ще заеме 1/4 от целия брой, но той упорства. Избрах най-важния пасаж от 6-7 реда и му казах, че ще отпечатаме само това. Той трясна вратата на кабинета ми. Мина известно време и от ръководството на СДС ми съобщиха, че съм уволнен.

Поддържате ли връзки със създателите на СДС?

Не разтурям приятелства. Никога не съм членувал в никаква партия, както и Блага. Но когато един от лидерите на СДС го напусна и създаде своя партия, написах молба за членство и я занесох на Надежда Михайлова с думите: "Наде, щом излиза Иван, да влезе Йордан."

Какво най-много ви радва сега?

Синът ми Ивайло, който прави сутрешните новини на БиТиВи. Да ми е жив и здрав. Беше кореспондент на БНР в Белград по време на бомбардировките. Всеки ден му звъняхме притеснени, карахме го да дойде . А той ни успокоява - бомба не бил виждал. Чак като се прибра, призна: "Лельо Блага, татко, ами една падна на стотина метра от квартирата ми..." (Със съкращения)

 

Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки