Олга Лозанова: На Лора трети екранен брак щеше да й дойде много

25.09.2010 /11:32 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: в. 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Олга Лозанова е програмен шеф на телевизиите на шведската компания MTG у нас - Нова тв и каналите на "Диема груп".

Между 2001 и 2006 г. Лозанова заема същата позиция в Нова тв, след което си тръгва оттам, за да направи пиар агенцията "ОТ-ДО Консулт". После е директор "Корпоративни комуникации" в М-Тел.

Завършила е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Баща й е известният архитект Лозан Лозанов, майка й Олга Станева също е архитект. Брат й Георги Лозанов е шеф на СЕМ. Олга е омъжена за художника Кирил Якимов.

Г-жо Лозанова, защо Лора Крумова не е вече водещ на “Здравей, България”?

На такъв въпрос мога да отговоря само с шега - защото трети екранен брак щеше да й дойде в повече.

Ще се промени ли съдържателно сутрешният блок, след като и титулярите са други?

Да. Той вече се променя, но сутрешната телевизия е процес и изисква време. Посоката е към по-ведро и леко излъчване, повече теми извън политиката, а горещите политически разговори да бъдат кратки, ясни, безкомпромисни и водени от името на зрителя.

Затова избрахме водещи, който не са били политически журналисти и не са изкушени да задават експертни въпроси, разбираеми само за тях и събеседника им евентуално.

Доволна ли сте от новите водещи на сутрешния блок?

Вито е телевизионен човек с дълъг опит - бил е редактор, водещ и продуцент на много предавания, и все успешни. Това, разбира се, не е гаранция, че автоматично става за водещ на всекидневно блоково предаване, защото сутрешната телевизия е много различно и сложно нещо, но си заслужава да се опита.

Първите му стъпки са обещаващи и всички ние зад екрана му стискаме палци. Ели пък е съвсем млада, всичко й предстои и само от нея зависи как ще се развие.

Защо в “Здравей, България” има голямо текучество? Как решавате кой да е лице на блока?

Колкото и на вас като журналист да ви се иска да има някаква скрита и скандална причина за това “текучество”, ще трябва да ви разочаровам - причината е повече от очевидна и напълно измерваема - тя се нарича зрителски интерес.

Досега формулата на сутрешния блок на Нова тв беше - един силен, ярък мъж водещ с твърда позиция, който влиза в разгорещени спорове с гости и зрители и изцяло налага своя облик на предаването.

Десет години този модел вървеше, бих казала, че ние в Нова написахме една страница от историята на родната ни телевизия, наречена “скандално сутрешно говорене”, но аудиторията като че ли се умори от подобно “силово” начало на деня и започна да търси по-балансирани и по-позитивни послания. Това наложи промени на водещите и в други телевизии, ако си спомняте.

Сега гледаме напред и се опитваме да създадем следващия модел на сутрешна телевизия, който е по-близък до европейския, защото, макар и да не ни се вярва, макар и по твърде балкански начин, ние все повече ставаме европейци не само на хартия, но и във вкусовете и предпочитанията си.

И за да не ме възприемете погрешно като “гробокопач” на силните, различни и “скандални” журналистически гласове в родния ефир, на които аз винаги съм била поддръжник и съм се борила през годините за отстояването на правото им на свободен изказ, ще ви кажа, че те продължават да бъдат огромна ценност за всяка медия, и колкото повече от тях успее да приюти, толкова по-силна става тя, но просто им трябва различен тв формат.

Този тип журналисти са “спринтьори”, а не “маратонци”, каквито трябва да са сутрешните водещи. Пример за такъв тип успешно предаване е “Отечествен фронт” на Карбовски. И за да ви кажа новина - съвсем предстояща е появата на още едно подобно предаване в ефира на Нова.

Крумова има ли шанс да се върне на екрана на Нова тв - дали в сутрешния блок, дали с ново предаване?

Всеки има шанс да работи с Нова, защото сме една шепа хора, които правят телевизия в България, и би било глупаво да горим мостове, вместо да създаваме предавания. Аз лично винаги съм се разделяла с добро с хората, с които ми се е налагало, и в повечето случаи не след дълго животът пак ни е срещал.

Как се отразява кризата на тв програмите - стават ли те по-качествени, или по-комерсиални?

Двете определения не се самоизключват, а би трябвало щастливо да се допълват. И смятам, че всички комерсиални телевизии в България се борим да го докажем.

Иначе кризата е проблем за телевизията, както и за всеки друг бизнес - значително падат приходите, но за разлика от другите видове бизнес ние не можем да свием драстично разходите, защото зрителите очакват от нас 24-часово забавление, и ако не искаме да ги изгубим след като кризата отмине, трябва да им го гарантираме.

Със съкращения


Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки