Севда Шишманова: БНТ трябва сама да си изкарва парите (2)

07.09.2010 /23:40 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едно активно поколение отдавна е спряло да ползва телевизията като основен източник на информация. И ако подобен слот има излъчване онлайн - това е шансът за съдържание, което младата аудитория би гледала, констатира пред “Сега” Севда Шищманова.

Политиката остава ли на дневен ред рано сутрин?

Сутрешният блок не може да се откаже от първата си част, в която аудиторията е възпитана да очаква политически сблъсъци. Смятам, че подобна трансформация в момента не може да се случи - няма ресурс за зрителите да се извади конкуренция на този политически слот.

Но можем да го направим по-динамичен, изнасяйки по-голяма част от темите извън студиото, от мястото на събитието. Зрителят е чувствителен към това да има усещането, че присъства в ефир. Затвореността в студиото е дефект на развитието на телевизията като цяло.

Напоследък сякаш частните телевизии ви отнеха инициативата за българските сериали.

Тук също би трябвало да има радикална промяна в подхода. Разбирам очакванията към БНТ да е по-консервативна и да предлага съдържание с обществена функция.

Обществен профил не означава скука. Коренно трябва да се промени начинът, по който се поръчват филмите, по който се работи с продуцентските компании.

Кинообщността също трябва да преразгледа своите претенции към нас, защото те работят при много различни условия с частните телевизии и трябва да позволят на БНТ тази динамика. Имаме обявена сесия за сезонен сериал на съвременна тематика.

Тематично го разбирайте като част от възможността да се направи дисекция на процесите в обществото. За трети пореден път обявяваме подобна позиция, но до този момент нямаше интересен проект. Постъпваха проекти, свързани с една старомодна представа за тематиката на сериалите.

Скучно съдържание и нагласа, че БНТ може да продуцира само сериали, свързани с някаква идентичност на българина, селска тематика, със спорен хумор или другата крайност по тежки литературни произведения. Това е имиджът, който стои в съзнанието на гилдията, а трябва да е точно обратното.

Не, БНТ иска да заснеме това, което ни се случва в ежедневието днес. Ние имаме най-силните новини и публицистика и не може да нямаме най-добрия български сериал.

Не загуби ли БНТ традиционното си неделно лидерство с тежкия и тромав формат "В неделя с..."?

Формално погледнато, не, защото то има най-висок рейтинг в този пояс. Аз винаги съм имала претенция към качеството на реализиране на този блок и към времетраенето му.

Предаването няма да се завърне на екран в познатия ви вариант. Обмисляме друго развитие в този часови пояс. Имаме идея, но е рано да ви я представя.

Какво ново да очакваме в есенната програма?

Предаването "Референдум" ще излъчи първите си издания пряко от Брюксел от студиото на Европарламента с български теми в актуалния политически сезон.

От октомври стартираме "Отвореното кино на екран", където ще излъчим 10-те най-хубави български филма от последното десетилетие: "Дзифт", "Източни пиеси", "Светът е голям...", "Писмо до Америка", "Мила от Марс", "Емигранти".

Ще следваме пътя на пътуващото кино, за да видим защо изчезнаха киносалоните, а се връщат зрителите. Освен това ще направим алтернативен слот с документално кино.

Но освен най-доброто от актуалната документалистика на съвременните обществени телевизии ще включва и едно от най-модерните неща в момента - креативното, фестивално документално кино. То на практика отсъства от българския ефир.

Ще имате ли достатъчен финансов ресурс да програмирате новите проекти?

Продължавам да твърдя, че на БНТ трябва да й бъде дадена възможност сама да изкарва парите си.

Имате предвид ограничението за реклама?

Да, но не да отпадне изцяло, а да отпадне ограничението за праймтайма. Нямам илюзии, че някой ще даде повече време за реклама в БНТ, отколкото сега. Но да бъде дадена възможност за продуктово позициониране не само в киното, а и във външните продукции.

Да работим за парите, които да инвестираме в съдържанието и качеството на предаванията си. Нали всички искаме да развиваме пазара? 

Вижте част първа: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9187   
 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки