Бойко Станкушев: Едни опъват, а други обират лаврите в БНТ (3)

31.08.2010 /16:46 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Някои колеги в БНТ си въобразяват, че са „свещени крави“, посочва новият член на УС на медията Бойко Станкушев в интервю за БГНЕС, цитирано от "Фрогнюз". Не може едни да опъват каиша, а други да обират лаврите, отсича той.

Настъпи моментът, в който стартирахме процедурата за тяхното остраняване и тук сме много радикални, предупреди Станкушев. Журналистът се зарече, че ако не успее да се справи с този проблем, ще си тръгне, преди да му е изтекъл мандатът.

Според него обществената медия не бива да е подвластна на стандартния рейтинг, защото са прекалено много образците от комерсиализираните медии, които принизяват духовността и истинските ценности на българина.

Гражданската пасивност не е необратим процес, а присъдата срещу лесните печалби на прехода е, че те ще бъдат загубени, убеден е Станкушев.

Той сподели: „Лично аз съм опитал „и жилото, и меда“ на прехода, бил съм представител на единствената телевизия не само в България, но и в Европа, която е била закрита - ТВ „Ден“. Знам как да посрещам дори внезапен удар“, казва той.

Мисля, че съм доста трениран човек, но това, с което най-много се гордея, е, че не съм допускал да ме вкарват в сделки и, второ, че си опазих приятелствата – моите най-добри и неподкупни съветници“, продължи журналистът.

Най-лесният начин да се постигне висок рейтинг е като се вкарат много пари в една телевизия, като се тръгне по течението и се предложат лесно смилаеми продукти, загърбващи стойностни, човешки интереси.

Има недостатък в телевизионния ефир в България в тази посока, ставаме все по-нискокултурни, има криза на духовността, самата култура е едно малко сираче напоследък, не спести истината Станкушев.

Според него съществува много голяма опасност да се превърнем полека лека в общество от конформисти, “които да стоят и чакат да бъдат нахранени, помилвани по главичките, да бъдат поощрени да си вземат евтиния салам, евтиното електричество и да не мислят за самите себе си и за просперитета на професията и децата си”, смята колегата.

Станкушев информира, че предстои прецизен анализ на завещаното -  финансово, технически, програмно преди голямото предизвикателство, с което законът ни задължава, през 2012 г. да започне цифровизацията. Одитът ще се направи с вътрешни и външни експерти и, може би, ще продължи месец и половина-два.

БНТ е уникално място, тя е над 50 годишна, с респектираща традиция. В същото време не трябва да се забравя от никой, че тя и производствено предприятие, една фабрика. А който не я управлява и в това й качество, ще катастрофира. Бих казал, че тя има и собствена телевизионна  народопсихология, смята журналистът.

Предишно интервю със Станкушев: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9062


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки