Константин Иванов: Как Вики канцелира полети

24.05.2010 /14:08 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Като филолог не пропускам рубриката на проф. Брезински във в."Труд", в която той води все още битка (разбира се, ариергардна) за чистотата на българския език , пише в “Дума” колегата Константин Иванов:

Без съмнение важно е да се знае осветлената неотдавна от професора разлика между търнокоп, кирка и сап, дори на любознателния читател никога да не се случи нито да ги похване, нито дори да ги види "на живо".

Добре е също да се избягват излишните турцизми, освен в случаите, посочени от проф. Брезински (такава позиция би допаднала, макар и частично, дори на мъжествения и гневен Сидеров).

Турцизмите са се наслоявали в българската словесност в течение на векове и ако някой любознателно погледне в речниците за чуждите думи в езика ни, ще бъде удивен от тяхната многочисленост.

Например от 160 думи, започващи с буквата "ч", изброени в "Речник на чуждите думи в българския език" на А. Милев, Й. Братков, Б. Николов, 68 са преминали в езика ни от турски.

В много случаи те дори не се схващат като турцизми: чадър, чакал, чакъл, чарк, чатал, чеверме, чеиз, чекмедже, ченгел, черчеве, чимшир, чинели, чирак, чифлик, чифт, да не говорим за чалга и производните.

Със сигурност не тези думи представляват опасност за чистотата на българския. Същото не може да се каже обаче за напастта от англицизми, с които се затлачва езикът ни.

И тук не става дума за термини като "брокер", "дилър", "чатя" и т.н., свързани с новопоявяващи се дейности, явления, техника.

Но когато журналистката Виктория Петрова в репортаж от летището съобщава, че повечето полети са "канцелирани" заради облака от исландския вулкан, човек започва да се чуди.

Трябва и акъл (пак турцизъм), за да не се правиш на по-космополит, отколкото си, и да си го кажеш простичко и разбираемо: "отменени полети".

Чета пространно интервю с лицето, организирало концерта на ЕйСи ДиСи в София. Той бил "промоутър". На какво? На пърформънс.

Абе човече, поради что се срамиш от хубавата българска дума "уредник", ами ти точно това си свършил - уредил си концерта на стадиона, който все още се нарича "Васил Левски", а не "Бейзил дъ Лайън".

Или в интервю с Татяна Дончева журналистът да приеме безкритично и да не преведе на български употребената от нея дума "таргет", което значи "цел" и нищо повече.

Примерите, които давам, са от най-престижна телевизия и от вестник, смятан за един от сериозните.

За езика на т.нар. жълти издания и долнопробни "шоута", водени от неосъществени манекенки, не си заслужава да се хаби хартията, макар че поради масовата си аудитория те всъщност най-силно влияят за опростачването на езика ни.

Похвална е неотдавнашната инициатива да се наградят журналисти, отличили се с правилен езиков израз.

Още по-похвално е, че в т в репортаж з а събитието някои от отличените си признаха, че и те невинаги са изрядни: понякога "ме-кали" (пасеме, блееме) или произнасяли "ходъ", "дежуръ".

Добре е да се "усетът" също, че когато се обръщат към събеседника си при интервю, е правилно да казват "вие сте били", "вие сте написали", а не "вие сте бил", вие сте написал" - това се учи още в началното училище.

Добре е също да не измислят поради ниска езикова култура думи чудовища като "тризонет", "тризнак" вместо мезонет на 3 етажа и трима, четирима и т.н. близнаци.

При образуването на думите "мезонет" и "близнак" по никакъв начин не е семантично заложено те да се променят при промяна на броя на етажите или на родените наведнъж братчета и сестричета.

Просто "мезонет" е производно на френската дума "maison" - "къща", а етимологията на "близнак", според речника на акад. Стефан Младенов, идва от "близък", родили са се близо един след друг.

Още по-широк и по-болезнен е въпросът за бройлеризирането на езика на журналистите.

Разгърнете културната страница на който и да е централен вестник, изслушайте което и да предаване с културна тематика на БНР, БНТ, Нова или Би Ти Ви, и ще се убедите, че там поне веднъж е употребено прилагателното "култов".

Култови са филмите, култови са романите, култови са артистите, много култ, много нещо, а уж го бяхме преборили със свалянето на Тодор Живков.

Но това наистина е отделна и много широка тема, достойна за вниманието на проф. Стефан Брезински.  

Сподели в
 

"Държавата и медиите се управляват от хора, които не виждаме. Изборите не променят това", казва преподавателката по медийно право в предаването "По острието с Калоян Константинов".

13.08.2020/15:25

Медията иска създаването на комитет, който да e собственик на данните от рейтинговите агенции, съобщава clubz.bg

13.08.2020/15:16

Парламентът не можа да се събере днес на извънредно заседание поради липса на кворум. Според предварителния дневен ред депутатите трябваше да изслушап премиера по два въпроса, внесени от БСП.

13.08.2020/10:42

Новинарските емисии между 19.00 и 22.00 ч. да се излъчват задължително с осигурен жестомимичен превод, а също и дискусионните предавания с политическа и икономическа насоченост. Това предвижда проектът за Закон за българския жестов език, внесен за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката.

11.08.2020/09:37

20-годишният Денислав Станоев, който по време на конференцията на ГЕРБ миналата седмица нападна журналисти и протестиращи, излиза на свобода. Софийският районен съд му наложи втората по тежест мярка за неотклонение - "домашен арест".

10.08.2020/17:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки