Весела Табакова и колеги издадоха книга за журналистиката и корупцията

19.03.2010 /11:19 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От Центъра за независима журналистика (ЦНЖ) обявиха в София вчера, че трябва да има засилен натиск от медиите срещу корупцията, съобщи "Класа".

Според председателката на ЦНЖ Весела Табакова резултатността след разследването на конкретни случаи е обусловена и от гражданската култура, от критичността към властта.

Усилията на екипа на ЦНЖ за преодоляване на конфликта на интереси са отразени в книгата „Неосъществена раздяла. Из историята на една социална болест”.

В нея експертите Весела Табакова, Георги Лозанов, Мария Нейкова и Снежана Попова представят резултати от медиен мониторинг.

Те са направили социологическо проучване, анализ на стандартизирани интервюта с експерти и журналисти, проучвания на случаи на конфликт на интереси.

Мнението на експертите от ЦНЖ е, че администрацията до неотдавна или изобщо не е реагирала, или е реагирала неадекватно на медийните послания.

Според В. Табакова в последните години медиите и журналистиката са повишили чувствителността си и рефлексията си към корупцията.

Появиха се стойностни разследвания, които обаче не бяха повод за самосезиране на прокуратурата. Тя започна да реагира едва след натиск отвън.

Експертите отбелязват, че напоследък в обществото се появи очакване за реално противодействие на конфликта на интереси като генератор на корупционно поведение.

Дали можем да бъдем оптимисти, или ще останем в сферата на вербалната дързост?

Отговорът е доколко ефективно може да е взаимодействието между обществената ангажираност и медийното поведение, за да бъдат постигнати откритост и почтеност в управлението.Сподели в
 

В свое писмо до СБЖ Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград алармира, че в предаването „На кафе” по Нова телевизия се е промъкнала реклама на дрога, което е забранено от закона

14.11.2018/19:10

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Шестия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

13.11.2018/20:22

Преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ огласиха отворено писмо по повод разразилата се остра дискусия по повод скандалния клип на ТВ “Алма Матер“.

10.11.2018/10:39

В интервю пред бТВ директорът на студентската национална телевизия "Алма матер" Башар Рахал каза, че скандалът с клипа за набиране на журналисти, в който девойка с впита кожена пола му носи кафенце, а той я оглежда отзад, му бил "даже много интересен". Както вече писа сайтът на Съюза на българските журналисти sbj-bg.eu, клипът провокира дискусия не само в социалните мрежи, но и сред колегията.

09.11.2018/11:53

С най-новата си книга авторката деликатно ви кани в обикновената и не съвсем тайнственост на любовта. "Цяр за ревност", "Нарисувай го като песен", "Трима братя без златната ябълка" и още 14 разказа ви очакват в най-новия сборник на Пенка Чернева "Любовен /почти/ роман. Сборник за литературната магия - как най-трудно е да кажеш много неща с малко думи.

08.11.2018/09:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки