Как Невен Копанданова и Волен Сидеров оглавиха в. “Демокрация”

13.11.2009 /14:15 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Невен Копанданова е родена в центъра на София. Завършила журналистика в СУ, Има едногодишна специализация в САЩ, посочва за в. "24 часа" Пенчо Ковачев:

Работила е* във вестниците "Свободен народ", "Демокрация", "Отечествен вестник", радио "Свободна Европа", член на Програмния съвет на БНТ, президент на КС Комуникейшънс, в. "Пари", "Стандарт".

Развива дейност като вицепрезидент на Асоциацията на издателите в България, председател на УС на неправителстветната организация Евроцентър за информация и анализи, ресорен директор на Атлантическия клуб в България.

От година и половина е отговорен редактор на агенция Стандарт нюз. Омъжена, с 2 дъщери.

Волен Сидеров е роден през 1956 г. в Ямбол. Завършил е техникум по фотография и теология в Шуменския университет през 2009 г. Преди 1989 г. работи като фотограф в Националния музей за литература в София.

Освен главен редактор на в. "Демокрация", Сидеров е бил и зам.-главен редактор на в. "Монитор". През 2000 г. печели наградата на СБЖ. Автор е на 3 книги: "Бумерангът на злото", "Властта на мамона" и "Българофобия".

Сега е депутат втори мандат и лидер на партия "Атака". Женен е за Капка Георгиева, има доведен син Димитър Стоянов, който е евродепутат.

- И двамата сте родени на 19 април, т.е. зодия Овен. Знаете ли си девиза на зодията?

Волен Сидеров:
- Девизи и вицове не помня, защото винаги мога да измисля по-добри.

Невен Копанданова:
Знаех го някога, но съм го забравила...

- Девизът на овните е "Аз съм". Вие като характер и поведение покривате ли характеристиката на зодията си?


Н.К.: Мисля, че това е написано специално за мен. Много типичен Овен съм, винаги готова с рогата напред.

В.С.:
Има вярно във всичко това и за мен, да. Не знаех, че Наполеон е от моята зодия. Като реша нещо да стане и нещата се подреждат така, че то става.

- Освен че сте астрални близнаци, и двамата сте били главни редактори на в. "Демокрация". Невен го оглавяваше от 1996 до 2000 г., Волен - от есента на 1990 г. до началото на 1992 г. Кой ви предложи на поста?


Н.К.: Бях в САЩ на специализация, когато ми се обади Иван Костов. Каза, че в НИС са решили да ми предложат поста и всички били единодушни. Поисках да помисля известно време и след това приех.

В.С.:
При мен сюжетът беше много интересен, защото първият главен редактор на "Демокрация" Йордан Василев бе казал, че когато стане депутат, ще се оттегли от главното редакторство.

В редакцията се роди идея да поканим Румяна Узунова. Особено твърдо "за" беше д-р Желю Желев.

Аз съм един от деветимата учредители на вестника и той тръгна като издание на синдикат. Тогава още нямаше съответните закони и не можеше да се регистрира като стопанска организация.

И още в началото се обсъждаха имената на Румяна и на Владимир Костов. Узунова дойде в България, говорих с нея, защото се познавахме още от Екофорума. Тогава й помагах да направи интервюта и записи.

Бях основен двигател Румяна Узунова да оглави вестника, но по-късно разбрах, че на Йордан Василев това не му било много приятно. Той искал да бъде и депутат, и главен редактор.

А Румяна тогава беше голям авторитет, ползваше се с доверието на интелигенцията.

Но в идеализма си тогава прескачахме един момент. Румяна работеше за "Свободна Европа", беше с голяма заплата, след година-две й предстоеше да се пенсионира.

За да дойде и да стане главен редактор, трябваше да напусне радиото и да се раздели с всичко като статут. Тя по принцип прие идеята, хареса й, искаше й се.

Но накрая отказа.И в Координационния съвет на СДС Петко Симеонов, който тогава беше много силна фигура, предложи аз да оглавя вестника като "изпълняващ длъжността", след това бях утвърден за титуляр.

Н.К.:
Волен, като истински политик, вземе ли думата и забравя да спре.

В.С.:
Извинявам се, но този момент нарочно го разказах подробно, защото за него има много спекулации, бях чувал много простотии. Назначен съм, щото съм агент на ДС... и какво ли не.

- Невен, ти ръководи вестника през двете години управление на БСП и при 3 от управлението на Костов? Кога ти беше по-трудно?

Н.К.:
Не бих казала, че ми е било трудно. Може би вече на края на управлението на СДС. Те бяха поели ангажимент към мен да не ми се месят в работата. Но в един момент започнаха такива опити и в крайна сметка това доведе до разрива ни.

А когато се върнах от САЩ, където, както вече казах, бях на специализация по покана на Държавния департамент, започнахме едни дълги преговори със СДС вестникът да стане акционерно дружество. И максимално да се отдалечи от синята партия.

Тоест да го пуснат да бъде независим и свободен вестник. По тази причина бях главен редактор и изпълнителен директор. Но като че ме забравиха и започнах работа в "Свободна Европа".

И за назначението си в "Демокрация" научих от радиото, Катя Бончева го съобщи в новинарската емисия в 12 часа. Бях забравила и изпаднах малко в шок.

И за назначението си в "Демокрация" научих от радиото, Катя Бончева го съобщи в новинарската емисия в 12 часа. Бях забравила и изпаднах малко в шок.  

----------

* Пропуска работата си най напред в началото на 80-те във в."Кооперативно село" - първо в отдел "Писма на читатели", сетне във "Вътрешна информация". Тогава е приета и за член на БКП.  Материалът е качен в мрежата в началото на октомври - бел. П.П.

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 61 гости

Бързи връзки