Веселина Томова: Разследващата журналистика си е чисто самоубийство

08.07.2009 /15:30 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

- Що за “типаж” са твоите източници, знам, че работиш и с момчета от ъндърграунда? - пита Мария Друмева в интервю за в. "Шоу" разследващата журналистка Веселина Томова, главна редакторка на afera.bg, създаден във Варна през януари 2008 г.

- В ъндърграунда има страховита информация. По-ценна понякога от тази в самите спецслужби. Това са бандити, с уникално чувство за самосъхранение, хитри, с животински инстинкт да се оправят във всяка ситуация.

Главите им са пълни с файлове и информация, която няма къде да чуеш. Доверието се гради и се проверява. Ако си мислиш, че вярвам на всеки срещнат, това е смешно.

Правя проверки и когато вече създадеш доверие у този човек, че може и да сте противници, и да работите на различни барикади, но никога няма да го издъниш, защото това е първото правило на разследващата журналистика, той се отпуска.

Не можеш да ползваш такъв човек за източник и после да му изпраскаш името в някоя статия. Той ти е нужен и понякога трябва да се бориш за него, защото никой друг няма да ти разкрие например как в ресторант „Аксаковска панорама” висши антимафиоти и бандити редят финансовата схема на поръчки и рушвети. И то поименно.

- Какви опасности се откриват пред човек като теб, който има свои информатори и разполага с “масив от информация”?

- Тази професия на разследващ журналист си е чисто самоубийство. И ако искаш е мазохизъм дори, но когато си обичаш занаята, приемаш с любов и риска.

Първо, на никого не можеш да угодиш – враг си и на ченгета, и на прокурори, и на мутри, и на когото си помислиш. Усетят ли ти източниците, ги смазват и се мъчат да те направят мишена, че благодарение именно на теб, са прецакани.

Играеш в някаква игра и непрекъснато пазиш гърба на някого, а често твоят е напълно открит. Който се е хванал с разследваща журналистика, трябва да е готов на всичко и да съумее да съчетае захапката на питбула и хитростта на лисицата. И още нещо – ужасно важно – никога да не се продаваш. Продадеш ли се веднъж – свършено е с теб.

- Вярно ли е че някакви богаташи са ти предложили добра оферта и желаят да закупят afera.bg?

- Очевидно и вие имате добри източници. Този въпрос ме изненадва. Да, имам оферти за продажба и за съдружие в сайта. Честно казано разговорите по тази тема са на етап – бучка лед в чаша с дайкири. Нищо конкретно за да произведа новина.

Интерес към сайта има. Напоследък все по-често обаче си мисля дали да не хвърля всичко зад борда и най-накрая да не помисля за себе си. Не знам още какво трябва да се случи, за да разбера, че в тази шибана страна такива като мене ги обявяват за луди, и няма никакъв смисъл от работата им.

- Каква е цената, пазарната стойност, на afera.bg?

- Може и да е 1 000 000, може и да е 5 лева, може и да го подаря. Знаеш ли, никой не може да ми плати цената за тази ужасно обсебваща професия и това, което съм разследвала.

Нито нервите, нито риска, нито самотата да бъдеш воин, който дори няма на кого да поплаче за секунда на рамото. А истината е, че сайтът работи със смешни пари. Нещо, което никой не би направил на мое място.

- Разбрах, че пишеш книга. Много среди в журналистиката, както и сред спецслужбите, я очакват с нетърпение. Можеш ли да кажеш нещо повече?

- Да, имам сключен договор с едно издателство и трябва, ако Господ е с мен, да я приключа в края ная август и да излезе от печат през септември. В нея всички герои ще бъдат с истинските си имена и ще опиша задкулисието на мафията, спецслужбите, политиката.

Опитвам се да я пиша напълно безпристрастно, но основното, което искам, е книгата да бъде честна и откровена. В нея ще има неща, които до този момент никъде не съм писала и казвала. И както казва един мой прятел – писател, човек когато пише, трябва да обича героите си. Аз мога само да добавя – и враговете си.

(Със съкращения, от пълния текст в   afera.bg - бел. П.П )

---------

* Веселина Томова e родена на 5.12.1961 г . в ъв Варна. Завършила е Великотърновския университет „ Св . св. Кирил и Методий” – специалност българска филология. Работи като журналист, главен редактор е на сайта за разследваща журналистика www.afera.bg

Има издадени 4 поетични книги: „ Самоконтрол” , „ Скок без парашут”, „ Луната падна”, „ Вход свободен” (2003). Печатала е свои стихове в различни литературни издания у нас. (geom-bg.com)  

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки