Веселина Томова: Разследващата журналистика си е чисто самоубийство

08.07.2009 /15:30 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

- Що за “типаж” са твоите източници, знам, че работиш и с момчета от ъндърграунда? - пита Мария Друмева в интервю за в. "Шоу" разследващата журналистка Веселина Томова, главна редакторка на afera.bg, създаден във Варна през януари 2008 г.

- В ъндърграунда има страховита информация. По-ценна понякога от тази в самите спецслужби. Това са бандити, с уникално чувство за самосъхранение, хитри, с животински инстинкт да се оправят във всяка ситуация.

Главите им са пълни с файлове и информация, която няма къде да чуеш. Доверието се гради и се проверява. Ако си мислиш, че вярвам на всеки срещнат, това е смешно.

Правя проверки и когато вече създадеш доверие у този човек, че може и да сте противници, и да работите на различни барикади, но никога няма да го издъниш, защото това е първото правило на разследващата журналистика, той се отпуска.

Не можеш да ползваш такъв човек за източник и после да му изпраскаш името в някоя статия. Той ти е нужен и понякога трябва да се бориш за него, защото никой друг няма да ти разкрие например как в ресторант „Аксаковска панорама” висши антимафиоти и бандити редят финансовата схема на поръчки и рушвети. И то поименно.

- Какви опасности се откриват пред човек като теб, който има свои информатори и разполага с “масив от информация”?

- Тази професия на разследващ журналист си е чисто самоубийство. И ако искаш е мазохизъм дори, но когато си обичаш занаята, приемаш с любов и риска.

Първо, на никого не можеш да угодиш – враг си и на ченгета, и на прокурори, и на мутри, и на когото си помислиш. Усетят ли ти източниците, ги смазват и се мъчат да те направят мишена, че благодарение именно на теб, са прецакани.

Играеш в някаква игра и непрекъснато пазиш гърба на някого, а често твоят е напълно открит. Който се е хванал с разследваща журналистика, трябва да е готов на всичко и да съумее да съчетае захапката на питбула и хитростта на лисицата. И още нещо – ужасно важно – никога да не се продаваш. Продадеш ли се веднъж – свършено е с теб.

- Вярно ли е че някакви богаташи са ти предложили добра оферта и желаят да закупят afera.bg?

- Очевидно и вие имате добри източници. Този въпрос ме изненадва. Да, имам оферти за продажба и за съдружие в сайта. Честно казано разговорите по тази тема са на етап – бучка лед в чаша с дайкири. Нищо конкретно за да произведа новина.

Интерес към сайта има. Напоследък все по-често обаче си мисля дали да не хвърля всичко зад борда и най-накрая да не помисля за себе си. Не знам още какво трябва да се случи, за да разбера, че в тази шибана страна такива като мене ги обявяват за луди, и няма никакъв смисъл от работата им.

- Каква е цената, пазарната стойност, на afera.bg?

- Може и да е 1 000 000, може и да е 5 лева, може и да го подаря. Знаеш ли, никой не може да ми плати цената за тази ужасно обсебваща професия и това, което съм разследвала.

Нито нервите, нито риска, нито самотата да бъдеш воин, който дори няма на кого да поплаче за секунда на рамото. А истината е, че сайтът работи със смешни пари. Нещо, което никой не би направил на мое място.

- Разбрах, че пишеш книга. Много среди в журналистиката, както и сред спецслужбите, я очакват с нетърпение. Можеш ли да кажеш нещо повече?

- Да, имам сключен договор с едно издателство и трябва, ако Господ е с мен, да я приключа в края ная август и да излезе от печат през септември. В нея всички герои ще бъдат с истинските си имена и ще опиша задкулисието на мафията, спецслужбите, политиката.

Опитвам се да я пиша напълно безпристрастно, но основното, което искам, е книгата да бъде честна и откровена. В нея ще има неща, които до този момент никъде не съм писала и казвала. И както казва един мой прятел – писател, човек когато пише, трябва да обича героите си. Аз мога само да добавя – и враговете си.

(Със съкращения, от пълния текст в   afera.bg - бел. П.П )

---------

* Веселина Томова e родена на 5.12.1961 г . в ъв Варна. Завършила е Великотърновския университет „ Св . св. Кирил и Методий” – специалност българска филология. Работи като журналист, главен редактор е на сайта за разследваща журналистика www.afera.bg

Има издадени 4 поетични книги: „ Самоконтрол” , „ Скок без парашут”, „ Луната падна”, „ Вход свободен” (2003). Печатала е свои стихове в различни литературни издания у нас. (geom-bg.com)  

Сподели в
 

В свое писмо до СБЖ Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград алармира, че в предаването „На кафе” по Нова телевизия се е промъкнала реклама на дрога, което е забранено от закона

14.11.2018/19:10

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Шестия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

13.11.2018/20:22

Преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ огласиха отворено писмо по повод разразилата се остра дискусия по повод скандалния клип на ТВ “Алма Матер“.

10.11.2018/10:39

В интервю пред бТВ директорът на студентската национална телевизия "Алма матер" Башар Рахал каза, че скандалът с клипа за набиране на журналисти, в който девойка с впита кожена пола му носи кафенце, а той я оглежда отзад, му бил "даже много интересен". Както вече писа сайтът на Съюза на българските журналисти sbj-bg.eu, клипът провокира дискусия не само в социалните мрежи, но и сред колегията.

09.11.2018/11:53

С най-новата си книга авторката деликатно ви кани в обикновената и не съвсем тайнственост на любовта. "Цяр за ревност", "Нарисувай го като песен", "Трима братя без златната ябълка" и още 14 разказа ви очакват в най-новия сборник на Пенка Чернева "Любовен /почти/ роман. Сборник за литературната магия - как най-трудно е да кажеш много неща с малко думи.

08.11.2018/09:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки