Веселина Томова: Разследващата журналистика си е чисто самоубийство

08.07.2009 /15:30 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

- Що за “типаж” са твоите източници, знам, че работиш и с момчета от ъндърграунда? - пита Мария Друмева в интервю за в. "Шоу" разследващата журналистка Веселина Томова, главна редакторка на afera.bg, създаден във Варна през януари 2008 г.

- В ъндърграунда има страховита информация. По-ценна понякога от тази в самите спецслужби. Това са бандити, с уникално чувство за самосъхранение, хитри, с животински инстинкт да се оправят във всяка ситуация.

Главите им са пълни с файлове и информация, която няма къде да чуеш. Доверието се гради и се проверява. Ако си мислиш, че вярвам на всеки срещнат, това е смешно.

Правя проверки и когато вече създадеш доверие у този човек, че може и да сте противници, и да работите на различни барикади, но никога няма да го издъниш, защото това е първото правило на разследващата журналистика, той се отпуска.

Не можеш да ползваш такъв човек за източник и после да му изпраскаш името в някоя статия. Той ти е нужен и понякога трябва да се бориш за него, защото никой друг няма да ти разкрие например как в ресторант „Аксаковска панорама” висши антимафиоти и бандити редят финансовата схема на поръчки и рушвети. И то поименно.

- Какви опасности се откриват пред човек като теб, който има свои информатори и разполага с “масив от информация”?

- Тази професия на разследващ журналист си е чисто самоубийство. И ако искаш е мазохизъм дори, но когато си обичаш занаята, приемаш с любов и риска.

Първо, на никого не можеш да угодиш – враг си и на ченгета, и на прокурори, и на мутри, и на когото си помислиш. Усетят ли ти източниците, ги смазват и се мъчат да те направят мишена, че благодарение именно на теб, са прецакани.

Играеш в някаква игра и непрекъснато пазиш гърба на някого, а често твоят е напълно открит. Който се е хванал с разследваща журналистика, трябва да е готов на всичко и да съумее да съчетае захапката на питбула и хитростта на лисицата. И още нещо – ужасно важно – никога да не се продаваш. Продадеш ли се веднъж – свършено е с теб.

- Вярно ли е че някакви богаташи са ти предложили добра оферта и желаят да закупят afera.bg?

- Очевидно и вие имате добри източници. Този въпрос ме изненадва. Да, имам оферти за продажба и за съдружие в сайта. Честно казано разговорите по тази тема са на етап – бучка лед в чаша с дайкири. Нищо конкретно за да произведа новина.

Интерес към сайта има. Напоследък все по-често обаче си мисля дали да не хвърля всичко зад борда и най-накрая да не помисля за себе си. Не знам още какво трябва да се случи, за да разбера, че в тази шибана страна такива като мене ги обявяват за луди, и няма никакъв смисъл от работата им.

- Каква е цената, пазарната стойност, на afera.bg?

- Може и да е 1 000 000, може и да е 5 лева, може и да го подаря. Знаеш ли, никой не може да ми плати цената за тази ужасно обсебваща професия и това, което съм разследвала.

Нито нервите, нито риска, нито самотата да бъдеш воин, който дори няма на кого да поплаче за секунда на рамото. А истината е, че сайтът работи със смешни пари. Нещо, което никой не би направил на мое място.

- Разбрах, че пишеш книга. Много среди в журналистиката, както и сред спецслужбите, я очакват с нетърпение. Можеш ли да кажеш нещо повече?

- Да, имам сключен договор с едно издателство и трябва, ако Господ е с мен, да я приключа в края ная август и да излезе от печат през септември. В нея всички герои ще бъдат с истинските си имена и ще опиша задкулисието на мафията, спецслужбите, политиката.

Опитвам се да я пиша напълно безпристрастно, но основното, което искам, е книгата да бъде честна и откровена. В нея ще има неща, които до този момент никъде не съм писала и казвала. И както казва един мой прятел – писател, човек когато пише, трябва да обича героите си. Аз мога само да добавя – и враговете си.

(Със съкращения, от пълния текст в   afera.bg - бел. П.П )

---------

* Веселина Томова e родена на 5.12.1961 г . в ъв Варна. Завършила е Великотърновския университет „ Св . св. Кирил и Методий” – специалност българска филология. Работи като журналист, главен редактор е на сайта за разследваща журналистика www.afera.bg

Има издадени 4 поетични книги: „ Самоконтрол” , „ Скок без парашут”, „ Луната падна”, „ Вход свободен” (2003). Печатала е свои стихове в различни литературни издания у нас. (geom-bg.com)  

Сподели в
 

Националната телевизия се похвали със старта на чисто ново предаване в ефира си от тази неделя. Предаване за... "различни гледни точки за произхода на човека, неразказвани факти и малко известни хипотези за различни исторически събития", пише в официалния сайт на държавната медия.

16.01.2019/18:00

Българското национално радио(БНР) е медията, на която българите най-много вярват. Това сочи Годишния доклад за 2018 г. на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд.

14.01.2019/16:56

Започлата през 2018 г. кампания Дни на медийната грамотност, организирана от Коалиция за развитие на медийна грамотност, ще се проведе и тази година в периода 4 февруари - 10 март 2019 г. Не случайно началото е на 4 февруари 2019, когато официално се отбелязва и Денят на безопасния интернет.

14.01.2019/16:30

В близко време училищно радио предстои да заработи в Природоматематическата гимназия "Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

14.01.2019/12:00

Шведската компания MTG преговаря за продажбата на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп", с двама местни играчи - Спас Русев и Кирил Домусчиев.

12.01.2019/10:31

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки