СЕМ иска мониторинг за отразяване на войната и санкции за „Ергенът“

19.05.2022 /19:24 | Източник: СЕМ/СБЖ/offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Две решения взеха на първото си заседание в обновен състав членовете на Съвета за електронни медии(СЕМ). Единодушно бе прието решението за мониторинг на отразяването на войната, както и за санкциониране на предаването на bTV „Ергенът“.

Освен това беше решено заседанията на регулатора  да се излъчват онлайн в реално време, за да може всеки, който има интерес, да ги наблюдава.

По предложение на новоизбраната от квотата на парламента и ПГ на „Продължаваме Промяната“ Симона Велева СЕМ  ще направи пълен мониторинг на отразяването на войната в Украйна с акцент върху ключови дати от началото ѝ на 24-и февруари до момента..

Назначената от квотата на президента Румен Радев за член на СЕМ Габриела Наплатанова  предложи заедно с мониторинга да бъде възложено и провеждането на социологическо изследване за това как и от кои източници хората у нас се информират за войната и за последиците ѝ върху България.

Сериозна дискусия на първото заседание на обновения регулатор предизвика предаването на bTV „Ергенът“.

Отделът за мониторинг на регулатора  е наблюдавал предаването, за което са получени и 44 писма с оплаквания от читатели, като те не са били шаблонни, а автентични. „Грозно", „пошло", „прилича на Харем", „това не е моралът на българската девойка", „не трябва да бъде допускано до екран", „изпълнено е с обиди", „участничките консумират алкохол", „на 13 май една участничка нарекла друга „българска злобарка", се жалват зрители до Съвета.

 Мониторингът е установил и нарушения - в първите четири епизода не е имало съобщения за продуктово позициониране; на 19 февруари, в първия епизод, участничките пристигали с лимузина Мерцедес; споменаване на марка спиртна напитка и нейното консумиране, което е нарушение в закона за здравето.

Да не забравяме, че телевизията има функция да забавлява, а в конкуренти телевизии е имало и по-тежки случаи, каза Наплатанова, чиято кариера преминава в bTV, преди президентът, който е боен другар на съпруга ѝ, да я назначи в СЕМ от квотата си. 

Другият нов член на регулатора, Пролет Велкова каза, че е съгласна с почти всички оценки по отношение на формата, „намирам го пошъл, сексистки, мачистки". 

Соня Момчилова, кoято председателства съвета, каза, чe предвид малкия брой сигнали мислела да не взима отношение към риалитито, но: „...след последния епизод, смятам, че е демагогия и абдикация от нашата функция, като родители, да не реагираме". Тя заяви че ще иска максималната санкция по член 17а. Това е член от Закона за радиото и телевизията, който гласи: „Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата". Според нея „Ергенът" е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личност и „демонстрира  естетически напудрено епикурейство и хедонизъм". Тя отбеляза, че предаването не е обозначено със знак за това, което се излъчва, и тя смята, че „се утвърждава като норма за поведение" и „нанася поражения на детската психика". Момчилова добави, че детски психолог й разказал, че деца си играят на „Ергенът” в училище. Тя нарече предаването „интелектуален холокост” и се възмути, че на „Разпети петък" е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.

Наплатанова предложи „да извикаме доставчика" за разговор, а Момчилова й отговори, че вече е поканен. „Ще настоявам да бъдат наложени санкции", заяви Момчилова.

 

м.л.

 

 

 

Сподели в
 

В четвъртък следващата седмица Съветът за електронни медии(СЕМ) ще обяви кога ще започне процедурата за нов конкурс за избор на генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).Това каза в ефира на БНТ председателят на СЕМ Соня Момчилова.

01.07.2022/20:23

Освен в ефира на програма „Хоризонт“ Българското национално радио(БНР) ще предава на живо от Президентсвото и във всички останали платформи.

01.07.2022/15:31

Популярният журналист, който е и член на УС на СБЖ, отговори на многобройните въпроси на учениците от ПГТ “Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

01.07.2022/13:40

Едно от доказаните имена в спортната журналистика – Илия Илиев, е новото лице на bTV. Заедно с утвърдените водещи и репортери на медията, той ще се редува при представянето на най-интересните и актуалните събития в спортните емисии на bTV Новините.

01.07.2022/11:34

„Големият провал на Съвета за електронни медии(СЕМ) е, че не успя да събере кураж и да не допусне Емил Кошлуков (настоящ генерален директор на БНТ - б.р.) до конкурса. С това медийният регулатор щеше да даде знак, че става дума за нов състав на СЕМ. Четири от тях са сменени - две от президентската квота и две от новия парламент. Щеше да е знак, че тази нова власт излъчва нови хора с нов поглед".

30.06.2022/15:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки