Откъсвате се от социалните медии - сбогувате се с депресията

14.05.2022 /09:40 | Източник: dariknews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Университетско изследване, публикувано в списание Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, доказа, че почивката от социалните медии само за седмица може да намали депресията и тревожността.

За никого не е тайна, че повечето от нас живеят приковани към телефоните си. Преглеждайки социалните мрежи, се стремим към фалшив живот, което в дългосрочен план води до депресия и тревожност, пише dariknews.bg.

Според ново изследване, публикувано в списание Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, почивката от социалните медии само за седмица може да намали депресията и тревожността.

Проучване на Университета в Бат е установило, че хората, които са си взели почивка от платформи като TikTok, Instagram, Twitter и Facebook за седем дни, са имали повишено усещане за благополучие.

Изследователите разделят извадка от 154 души на възраст от 18 до 72 години на две групи - на едната е забранено да използва социалните медии, а на другата - не. Участниците са използвали социалните медии средно по осем часа седмично.

Те са подложени първоначално на тест за изходните си нива на тревожност и депресия, както и за чувството си за благополучие. За измерването му са използвани твърдения като "Чувствам се оптимист за бъдещето" и "Мисля ясно".

На участниците са зададени въпроси, сред които "колко често през последните две седмици сте били обезпокоени от слабия интерес или удоволствие от правенето на неща".

Тревожността е наблюдавана с помощта на скалата за общо тревожно разстройство, която задава въпроса колко често човек е притеснен от чувството на нервност или напрежение, или от невъзможността да спре да се тревожи.

При тези, които са си взели едноседмична почивка от социалните медии, усещането за благополучие се е повишило от средно 46 до 55,93 по скалата за психично благосъстояние на Уоруик-Единбург. Нивата на депресия в тази група са спаднали от 7,46 на 4,84, а тревожността - от 6,92 на 5,94 по скалата.

Водещият автор д-р Джеф Ламбърт от Департамента по здравеопазване на университета заяви, че промените представляват умерено подобрение на депресията и усещането за благополучие и малко подобрение на тревожността.

„Много от нашите участници съобщиха за положителен ефект от прекъсването на достъпа до социалните медии, като подобриха настроението си и намалиха тревожността си като цяло. Това показва, че дори малка почивка може да окаже влияние."

Разбира се, социалните медии са част от живота и за много хора те са неизменна част от това, което са, и от начина, по който взаимодействат с останалите.

"Но ако прекарвате часове всяка седмица в скролване и чувствате, че това ви влияе негативно, може би си струва да намалите използването на социалните медии, за да видите дали това ще помогне", каза Ламбърт.

Прелистването на съдържанието е най-често срещаната дейност, която потребителите на социалните медии извършват. Резултатите от изследването потвърждават предишни изследвания в САЩ и Обединеното кралство, които свързват редовното използване на социалните медии с по-високите нива на депресия и тревожност.

В доклада се подчертава, че не е установено дали използването на социалните медии води до проблеми с психичното здраве и дали предварително съществуващото чувство на ниска самооценка кара хората да бъдат онлайн като средство за утвърждаване.

Сподели в
 

Коментар на сайта на Съюза на журналистите в Германия поставя въпроси около изявеното от канцлера Олаф Шолц нежелание за посещение в Украйна, ако ще е само заради обща снимка с президента Володимир Зеленски.

19.05.2022/12:05

Стана известно, че австралийските власти са наложили санкции на осем руски журналисти, както и на редица държавни служители и организации.

19.05.2022/10:38

Правителството одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските министри на културата и аудиовизията, проведено на 7 и 8 март в Анже, Франция. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

19.05.2022/09:01

Йозеф Йофе, издател на германския вестник „Цайт“, напуска скоропостижно поста си преди изтичането на договора му догодина. Това е следствие на съмнителния му контакт с банка „Варбург“, пише Хендрик Цьорнер в сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de.

18.05.2022/13:49

От 18 до 21 май руското Министерство на отбраната организира "прес-обиколка", с която планира да покаже на световни медии, включително и български, разрушените райони на Мариупол. По този повод Украинското разузнаване „предупреждава за плановете на агресора“ да направи съучастници журналистите и „им напомня за наказателна отговорност за незаконно преминаване на държавната граница на Украйна“.

17.05.2022/22:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки