Начало
 
 

Фотоизложба опонира на статуя пред паметника на Съветската армия

13.05.2022 /19:26 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от мобилната фотоизложба "Говорят жертви на украинския фашидъм"

Под надслова „Говорят жертви на украинския фашизъм” младежи разпънаха снимки на стъпалата на паметника на Съветската армия, докато в другия край на алеята пред него снощи бе инсталирана преекспонираната в последните дни скулптура на Неделчо Костадинов „Викът на украинската майка”. Днес Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли са прибрали статуята, „за да не бъде повредена”. Оказа се, че тя е създадена още преди 2 г., а не сега, заради войната, както бяха обявили.

Всички телевизии предадоха снощи репортажи за инсталирането на скулптурата „Викът на украинската майка” в края на алеята пред паметника на Съветската армия в София. Но никоя не съобщи, че по същото време на стъпалата на паметника имаше и опонираща проява – там група младежи разгърнаха снимки на убити и ранени хора в Донбас от последните 8 години под надслова „Говорят жертви на украинския фашизъм”.

Сюжетът около „Викът на украинската майка” е по своему колоритен и си заслужава първо да проследим него. Събитието с инсталирането на статуята бе отдавна анонсирано като идея на сценариста Христо Илиев-Чарли, подкрепен от режисьора Джеки Стоев. Автор на 90-сантиметровата статуя е скулпторът Неделчо Костадинов.

Триото предварително бе съобщило, че творбата е създадена само за два дни, веднага след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари т. г. И че сега поставянето на малката скулптура срещу внушителния паметник щяло да символизира възмущението от „агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне в избиване на хора”.

Хепънингът по инсталирането на статуята на 12 май вечерта протече при скромна публика и с изявления на тримата инициатори плюс Иво Инджев, Михаил Неделчев и Георги Лозанов, както и с песенно включване от Васко Кръпката. Имаше засилена полицейска охрана.

По твърдения на присъствали, само два часа по-късно организаторите са си прибрали скулптурата. Днес това беше съобщено и в медиите, като се посочва и мотивът – „за да не бъде повредена”.

Не е ясно от кого се притесняват да не бъде повредена – дали от хора с различно мнение по цялата украинска криза, или от хора, подкрепящи Киев, но недоволни от естетическите качества на творбата.

Още дни преди инсталирането ѝ социалните мрежи се изпълниха с остри критики за нейния отблъскващ вид (бе наричана „зомби”), като дори имаше и подозрения, че инициаторите така всъщност се подиграват на украинските майки.

А днес вече масово се тиражира и друг изплувал факт – същата скулптура стои на профила на автора Неделчо Костадинов във Фейсбук още от 2019 г. Тоест – направена е още преди две години, а не като спонтанен отклик срещу сегашната война, както бе съобщено... Което доста спихва патоса, с който бе поднесена инициативата пред публиката.

Нека погледнем и към другата вчерашна проява, пренебрегната от медиите – опониращата на хепънинга със спорната скулптура мобилна фотоизложба „Говорят жертви на украинския фашизъм”.

Инициативата за нея е на движение „23 септември” и на Любомир Данков – автор на документалния филм „Децата на Донбас” (2019), както и на много от снимките, включени в тази фотоизложба и представящи всъщност героите от филма.

Участниците в проявата са искали да покажат фотосите край скулптурата „Викът на украинската майка”, но полицията не им е разрешила и ги е изпратила да осъществят проявата си по-далеч – на стъпалата на паметника на Съветската армия. Именно там в крайна сметка са разпънати фотографиите, много от тях на самоделни картонени подложки. Обективът е запечатил конкретни хора от Донбас, с имена и местоживеене, с трагични истории – убити членове на семействата, осакатени деца...

Един от фотосите е посветен на Руслан Коцаба, журналист от Западна Украйна, който от 524 дни е в затвора – защото се обявил против насилствената мобилизация за „антитерористичната операция” на Киев в Донбас.

Друг фотос включва плакати за два независими документални филма, за които телевизиите у нас остават затворени – споменатия „Децата на Донбас” на Любомир Данков и направения две години по-рано „Донбаска пролет”. Отдолу има и надпис: „Медиите позорно мълчат за войната 2014-2021 г.”

От участниците в тази мобилна фотоизложба се разбра и нещо актуално, което не е съобщавано от никоя медия. А именно – призори на 12 май група лица са подпалили с горелка всички венци и цветя, които още са стояли край паметника на Съветската армия след поднасянето им на 9 май в чест на Деня на победата над хитлерофашизма. Всичко е изгоряло, а монументът е бил опушен. По-късно е бил почистен.

Ето какво сподели за сайта на СБЖ авторът на „Децата на Донбас” Любомир Данков, интервю с когото публикувахме наскоро: „Нещата, които спомогнаха за войната в Украйна бяха медиите, които разпространяваха агресия и омраза, и неадекватната намеса на органите, които допуснаха закононарушения и сблъсъци между протести и контра-протести. Засега полицията се държи адекватно. Ако и медиите започнат да го правят, ще ни се размине украиницзацията.”

Свързани:

Авторът на "Децата на Донбас": Нямаше да има война, ако нямаше осем години премълчаване

Дата: 18.04.2022

Сподели в
 

Събитието се състоя в Клуб „Журналист” на СБЖ. Посланичката на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан отправи развълнувани думи към многобройните гости. Присъстваха и посланиците на Русия, Сирия, Аржентина. Журналисти, дипломати, свързани с Острова на свободата българи разказаха вълнуващи истории.

18.05.2022/15:43

Сборникът съдържа 50 пътеписа за чудесата на света, разказани от български журналисти пътешественици, членове на ABUJET – Българската асоциация на журналисти и писатели с интерес към туризма.

17.05.2022/15:42

Институтът за социална интеграция и European Network of Political Foundations ще проведат на 17 май от 10:00 ч. в софийския гранд-хотел „Милениум” международна конференция на тема „Загубеното доверие в политическите партии в Европа”.

16.05.2022/16:42

"За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза по повод кончината на гениалния фокусник - Астор, нговият приятел Игор Марковски, написал във Фейсбук: "Сбогом, Астор".

16.05.2022/10:30

В руския град Тамбов почетоха паметта на Героя на Съветския съюз, българския военен летец ген. Захари Захариев, като кръстиха на негово име една от централните градски алеи, водеща към сградата на Кадетския корпус.

15.05.2022/20:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки