Изложба в Благоевгпрад припомня фотографиите на Емил Михайлов

13.05.2022 /16:04 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Михайлов

Паметна изложба с фотографии на дългогодишния кореспондент на Българска телеграфна агенция Емил Михайлов ще бъде открита тази вечер във фоайето на община Благоевград.

Изложбата включва 35 снимки – малка част от огромния архив фотографии, направени от него през дългогодишната му дейност, каза за БТА София Гълъбова – журналист и председател на Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в Благоевград. 

Изложбата беше показана за пръв път преди две години и интересът беше огромен, не само от нас, колегите, но и от цялата общественост на Благоевград, сподели София Гълъбова. Изложбата тогава е наречена „С усмивка и фотоапарат. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов“, защото фотоапаратът беше неизменна част от дейността на Емил, допълни тя. 

„А усмивката беше емблематична за него. Всички го наричахме „бате Емо“. С това прозвище той беше известен в журналистическата гилдия и с него изразявахме нашия респект към професионалните му умения, но и нашата близост, защото чрез тази усмивка той ни допускаше в неговия свят.“, разказа София Гълъбова.

Този негов свят се характеризираше с житейска философия на огромна доброта, която се вижда и във фотографиите, създадени от него и част от които ще бъдат показани тази вечер в Благоевград. В тях се виждат лицата на обикновени хора, на известни личности, лица на политици, красиви природни картини, запечатани по негов особен начин. 

„В тях откриваме неговото огромното желание да запечата мига и като че ли с този миг се е старал да засили още повече силата на своето слово, което беше като образец за всички нас“, посочи председателят на регионалното дружество на СБЖ. 

Първото издание на изложбата става факт благодарение на много хора, които искат да сбъднат мечтата на Емил Михайлов да подреди своя самостоятелна фотоизложба. Организатори са Регионалното дружество на СБЖ, с помощта на преподавателя в Югозападния университет „Неофит Рилски“ д-р Крум Иванов и старши инспекторът на Регионалния център на СЕМ в Благоевград Иво Михайлов, които в огромния архив на Емил Михайлов, предоставен от семейството му, избират снимките, които най-пълно да покажат личността и професионализма на „бате Емо“. Идея за изложбата дава дългогодишният му колега от Регионалния телевизионен център в Благоевград и приятел Николай Янев. 

„Изложбата се реализира през 2020 г. с огромната помощ на Росен Баненски – бивш директор на Национален парк „Пирин“ и на г-н Максим Минев, който тогава беше генерален директор на Българска телеграфна агенция“, посочи София Гълъбова. 

Приятели и колеги изпълниха преди две години арт салона на Радио-телевизионния център в Благоевград, където беше първото представяне на изложбата. Събитието беше уважено от тогавашния генерален директор на БТА Максим Минчев, директорът на дирекция "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов, директорите на Регионалния телевизионен център Валери Яков и на БНР - Радио Благоевград Елисавета Каменичка, представители на десетки институции в града, журналисти, приятели на Емил Михайлов.

Тогава бе обявено, че фотографиите ще обиколят Пиринския край така, както Емил Михайлов отразяваше събитията и запечатваше със снимки хора, природа и събития. Пандемията, започнала два месеца по-късно, осуети идеята на регионалното дружество на СБЖ изложбата да бъде пътуваща. Тази идея, обаче, отново е на път да се реализира с второто показване на фотографиите на Емил Михайлов. Изложбата ще бъде открита тази вечер от 17 часа във фоайето на община Благоевград, а през следващите месеци ще бъде показана в новия пресклуб на БТА в областния център, в посетителския център на НП „Пирин“ в Банско и в други градове в областта.

Сподели в
 

В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия немскоезичното издание на „Дойче веле" публикува статията „Двете лица на Румен Радев", се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава.

19.05.2022/21:05

Две решения взеха на първото си заседание в обновен състав членовете на Съвета за електронни медии(СЕМ). Единодушно бе прието решението за мониторинг на отразяването на войната, както и за санкциониране на предаването на bTV „Ергенът“.

19.05.2022/19:24

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

Нов сайт за туристически пътувания, фестивали и културни събития за Централна Северна България тръгна от около 2 седмици. Слоганът на интернет платформата е „Ела и преживей!“.

19.05.2022/10:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки