Начало
 
 

И журналисти участваха в шествието на „Безсмъртния полк” в София за Деня на победата

09.05.2022 /21:17 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велислва Дърева и Велиана Христова, която е родственица на ген. Владимир Заимов. Снимка: Къдринка Къдринова

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

Традиционното шествие на „Безсмъртния полк” в памет на сражавалите се за разгрома на хитлерофшзма премина из центъра на София и на тазгодишния Ден на победата 9 май, когато се навършват 77 години от края на Втората световна война в Европа.

В шествието участваха и много журналисти, сред които Велислава Дърева, Велиана Христова, Любомир Коралов и много други. Там бе  председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, както и членът на УС на СБЖ Еми Мариянска.

Шествието се събра край Паметника на Незнайния воин, където участниците присъстваха на полагането на венци и цветя от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Държавният глава заяви пред медиите след церемонията: „Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, които с живота си допринесоха за Обединена Европа, в която живеем днес”.

Румен Радев отговори на журналистически въпроси от актуалната политика. Малко по-късно двамата с Илияна Йотова участваха пред президентството в церемония по издигане на знамето на Европейския съюз в чест на Деня на Европа, който също се отбелязва днес.

А шествието на „Безсмъртния полк” пое от Паметника на Незнайния воин покрай храм-паметника „Александър Невски”, покрй Народното събрание и Софийския университет към Паметника на Съветската армия, където се състоя митинг-концерт. По традиция много от участниците в шествието носеха портрети на свои близки и роднини, сражавали се срещу хитлерофашизма. 

Колежката Велиана Христова носеше портрет на ген. Владимир Заимов, чиято родственица е, и човек от множеството сърцато я насочи да се свърже с друга роднина на легендарня генерал, живуща в Бургас.

При навлизането на шествието на „Безсмъртния полк” в градинката пред Паметника на Съветската армия се видя, че на стъпалата на монумента е застанала група младежи в тъмни дрехи и със заплашителен вид, които държат разпънат транспарант с надпис „Не предавай Македония”. Имаше и многобройна полиция и жандармерия.

Организаторите на шествието на „Безсмъртния полк” се обърнаха към униформените с молба да отстранят групата с транспаранта, защото е очевидно, че участниците ѝ целят провокация. Отговорът на пазителите на реда бе, че няма причина да предприемат нищо, тъй като тови били просто граждани, изразяващи мнението си.

Последва реакция от страна на охраната на шествието на „Безсмъртния полк”. Тя със свои сили изтласка настрани групата от стълбите на монумента, която оказа съпротива и започна да скандира обидни лозунги срещу участниците в шествието. Групата остана встрани от паметника по време на целия последвал митинг-концерт и не спря със скандиранията си. Те ехтяха включително и по време на обявената минута мълчание в памет на падналите в борбата с хитлерофашизма.

Това не бе единствената враждебна проява срещу отбелязванто на Деня на победата у нас. Още призори на 9 май – по полицейска информация, около 5 ч. сутринта – с помощта на дрон бе напръскана с боя една от фигурите на върха на Паметника на Съветската армия. Получилите се петна върху фигурата на жена с дете в ръце са в синьо и жълто – цветовете на украинското знаме.

Слова по време на митинга край паметника произнесоха посланичката на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова и председателят на Българския антифашистки съюз Евгени Бели.

Казаното от Н. Пр. Елеонора Митрофанова бе преразказано из много български медии, макар и със своеволни интерпретации, като: „Митрофанова посочи, че руският език е дошъл от България, държавата на духа, както и от тук идва руското богослужение.” Всъщност посланичката каза: „Днес, като сме тук, на благословената българска земя, непристъпната държава на духа, както е казвал академик Дмитрий Лихачов, откъдето в Русия е дошла славянската писменост и славянското богослужение, ние отдаваме почит на партизани, герои-антифашисти, бойци на Първата българска армия под командването на генерал Владимир Стойчев, които заедно с бойците на Червената Армия освобождават България от нацизма. Вечна памет на героите”.

Посланик Митрофанова изтъкна колко свещен празник за всеки руски човек е Денята на победата. Тя обърна внимание на днешната „безпрецедентна по своя мащаб кампания по пренаписване на историята”, при която „агресорите и жертвите си разменят местата – и вече се оказва, че Съветският Съюз бил нападнал уж мирната и безобидна Германия”. Нейно Превъзходителство подчерта: „Виждаме, как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристката Германия – а това са  повече от 30 милиона души – е да не се допусне „втората вълна“ на „кафявата чума“. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години.”

Всички присъстващи, включително и многобройни чуждестранни дипломати и посланици, поднесоха цветя пред Паметника на Съветската армия. Там бяха посланиците на Беларус, Казахстан, Сърбия, Сирия, Палестина, Куба и др.

Имаше и много български политици и общественици. Сред тях бе председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски, председателят на партия „АБВ” Румен Петков, председателят на Градския съвет на Българския антифашистки съюз Борис Цветков, председателят на движение „Русофили” Николай Малинов, проф. Ваня Добрева, бившият лидер н БСП-София Калоян Паргов и др.

След официалната част на митинга имаше концерт със съветски песни от времето на Великата Отечествена война срещу хитлерофашизма.

. . .

Вечерта пак на 9 май из София премина и друго шествие, обявено „срещу рашизма” – организаторите му твърдят, че „фашизмът днес е в Русия на Путин”. Шествието тръгна от площад „Независимост” и стигна до посолството на Руската федерация на бул. „Драган Цанков”. На него се вяха много украински знамена, а част от участниците се бяха и облекли в неговите цветове. Беше напомнено, че днес се навършват 75 дни от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т. г.

Основните скандирани лозунги бяха „Не на рашизма” и „Слава на Украина”. Видя се и плакат на руски с цинично пожелание срещу някогашни съветски лидери и настоящия руски президент, но неудачният падеж му придаде обратен смисъл.

Пред сградата на БНР имаше скандирания „Волгин вън” и „Волгин в Москва” – в продължение на тезата, че изразяваните в предаването на журналиста Петър Волгин различни гледни точки по войната в Украйна били „кремълска пропаганда”.

Страстите се засилиха, когато шествието стигна до руското посолство, което бе строго охранявано от полиция и жандармерия. Циничните скандирания тук бяха персонално срещу Путин, а негов „окървавен” портрет бе прожектиран върху сградата на посолството, което освен това бе и осветено в цветовете на украинското знаме. В краката на полицейския кордон около посолството бяха хвърлени изцапани с червена боя детски играчки, както и бельо. Според съобщения на медиите в митинга пред посолството са се включили и руснаци, свързани с руския опозиционер Алексей Навални.

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки