Начало
 
 

Спирането дори на спорни медии е сериозна щета за свободата на информация

02.03.2022 /17:00 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Такава забрана е посегателство не само върху гражданските свободи в обществото, но и сериозна пречка за професионалната работа на журналистите, които трябва да могат да се информират пълноценно и без филтри за всички позиции по темите, които отразяват, особено пък когато те за свързани с толкова сериозни конфликти като сегашния.

В условията на разтърсили целия свят военни действия, геополитическа поляризация и крайно изостряне на информационната война, и журналистите, и обществото сме изправен пред безпрецедентен наплив на дезинформационни потоци, особено подсилвани от вече способните да подменят всяка достоверност модерни технологии.

Изключително сложно е в такива условия да се отсяват „фалшивите новини” от истината. Този проблем не е от вчера и еднозначно решение за него няма. Но както многократно са изтъквали журналистическите организации и експерти у нас и по света, една от най-ефективните противоотрови срещу „фалшивите новини” е професионалзмът, компетентността, отговорността, строгото придържане към етичния кодекс и стриктното проверяване на фактите чрез няколко източника от страна на журналистите. Само това може да е достойният и сигурен път за преодоляване на щетите от дезинформацията.

Но много силно е и постоянното изкушение на различни официални и властови структури към „по-лесния” път – спиране, заглушаване, забрана, цензуриране на медии и източници, нарочени за недостоверни, или просто поднасящи спорни интерпретации.

Подобен подход обаче, независимо кой и с какви намерения го прилага, е крайно опасен, защото носи огромен риск за злоупотреба и директно погазване на носещи демократични свободи, като свободата на достъпа до информация, свободата на словото, свободата за изразяване на мнения.

За съжаление, залитане в тази посока наблюдаваме през последните дни с отправения от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призив към страните членки на ЕС да приложат забранителни мерки в зависимост от законодателствата си срещу две излъчващи на различни езици държавни руски медии, обявени за пропагандни инструменти на руската държава. Големи частни технологични платформи вече блокираха разпространяването на тяхно съдържание.

България се подреди сред първите държави в ЕС, вече въвели рестриктивни мерки срещу въпросните две медии, чрез решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), взето на 1 март. Ден по-рано в медиите бе разпространена информация, че първоначалните намерения са включвали забрана за излъчването на всички руски телевизионни канали у нас. В крайна сметка фактическото решение все пак се ограничи само до спиране на споменатите в Брюксел две медии – телевизия RT и информационна агенция „Спутник”.

Но дори и да са само те, дори и да приемем за основателни критиките към тяхната обективност и обвиненията за манипулационни внушения, спирането им е смущаваща и тревожна мярка. Всяка забрана за достъп до медийни източници, колкото и силен да е пропагандният им профил, е недопустима с оглед свободния достъп до информация. Такава забрана е посегателство не само върху гражданските свободи в обществото, но и сериозна пречка за професионалната работа на журналистите, които трябва да могат да се информират пълноценно и без филтри за всички позиции по темите, които отразяват, особено пък когато те за свързани с толкова сериозни конфликти като сегашния.

Около такава преценка се обединиха и участниците в проведената в СБЖ на 28 февруари дискусия по проблеми на медийната среда. Тази преценка е редно да бъде чута и да бъде взета предвид при изработването на решения, засягащи базисни права както на гилдията, така и на цялото общество.

С оглед на настоящата спорна структура на СЕМ (която също бе предмет на нашата дискусия), където не са представени нито журналистически организации, нито гражданският сектор, очевидно не е това органът, който е редно да взима подобни решения. Освен всичко друго, те са уязвими, ако бъдат оспорени въз основа на международни договорни рамки за свободата на словото и информацията, влизащи и в документи на ООН. Народното събрание е мястото, където този казус е редно да бъде обсъден.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Свързани:

Войната е път за никъде. Журналистиката трябва да допринесе за завой към мира

Дата: 24.02.2022

Сподели в
 

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022/18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022/08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022/15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки