Велиана Христова: Най-незащитената гилдия в България са журналистите

18.01.2022 /21:08 | Автор : Лили Маринкова | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велиана Христова по време на интервюто

Журналистката посочи в интервю пред Лили Маринкова, че отстраняването ѝ от в. "Дума" може да е решено единствено от върха на БСП - тоест от Корнелия Нинова.

“Когато става дума за удар по вестник или журналисти, това винаги е репресия, независимо от кого идва. Ситуацията е странна, защото аз се занимавам с тематики, които не са пряко политически. Изведнъж ударът по мен направи силно впечатление. Не очаквах, че ще има такъв отзвук”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Велиана Христова, която беше отстранена от поста си в левия вестник “Дума” преди дни. Христова е дългогодишен журналист в ресорите “Образование” и “Наука”, а допреди отстраняването си завеждаше отдел “Общество” във вестника.

Журналистката разказа за петиция в нейна подкрепа, създадена от нейни колеги и изрази благодарност на подписалите се, сред които бивши министри, включително такива, критикувани в годините от нея.

Велиана Христова беше категорична, че отстраняването ѝ от вестника е отмъщение и разказа причините за него: "Ние имахме колега, заместник-главен редактор на вестника - Георги Георгиев. Той написа един коментар, в който много интелигентно беше казал, че пленумите на БСП по важни теми не бива да се провеждат на подпис, а трябва да са присъствени. И се намекваше, че има разлика между лидер и председател. Дойдоха двама членове на Фондация “Дума’, която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, събраха редакцията и обясниха, че ще ни вкарат в пътя. Така и не разбрахме с какво толкова е съгрешил колегата, но от тогава се започна”.

“Последва голям натиск върху колегата, който, за да не отегчава публиката, напусна. Междувременно, още преди да напусне, вече няколко месеца не назначават избрания от Националния съвет главен редактор Боян Ангелов. Като условие той заявил публично пред фондацията да не се съкращават хора, защото и без това съставът е малък, вестникът да се развива и да се търсят начини за намиране на средства, за да се издава. Това изглежда не се харесва, защото намеренията очевидно са били други. Вместо да назначат главния редактор, те го размотават дълго време и той сега се отказва”, посочи Христова и обясни, че в редакцията бил назначен първи заместник-главен редактор - в лицето на Нора Стоичкова, която да раздава заповеди, за “да няма и намек извън това, което мисли Корнелия Нинова”.

“Това са случайни хора, а “Дума” не е случаен вестник”, допълни Христова и посочи, че отстраняването ѝ от вестника може да е решено единствено от върха на БСП - тоест от Корнелия Нинова.

Тя разказа, че проблемите започнали още от последния присъствен Пленум на БСП, когато Нинова изрекла лъжи по адрес на вестника, дистанционната работа на журналистите заради пандемията и заплащането, което получават.

“Започвам да си мисля, че това е болезнена жажда за власт”, коментира тя. “Не може да уволниш журналисти като мен, Велислава Дърева и Георги Георгиев и това да не се забележи”, каза още тя.

“Такива действия ангажират и правителството - структурата, в която се намира Нинова в момента. Ако се отнася така към “Дума”, какво остава за нещата, които предстои да ръководи?”, посочи журналистката.

"Дума" не е място, където можеш да разиграваш такива интрижки. Колкото и тежко да е било в "Дума", не сме преживявали подобно нещо", бяха думите на Велиана Христова по повод съдържание, публикувано в колонката на Нидал Алгафари във вестника днес.

"Най-незащитената гилдия в България са журналистите", смята тя.

 

Сподели в
 

В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия немскоезичното издание на „Дойче веле" публикува статията „Двете лица на Румен Радев", се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава.

19.05.2022/21:05

Две решения взеха на първото си заседание в обновен състав членовете на Съвета за електронни медии(СЕМ). Единодушно бе прието решението за мониторинг на отразяването на войната, както и за санкциониране на предаването на bTV „Ергенът“.

19.05.2022/19:24

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

Нов сайт за туристически пътувания, фестивали и културни събития за Централна Северна България тръгна от около 2 седмици. Слоганът на интернет платформата е „Ела и преживей!“.

19.05.2022/10:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки