Алгафари получи трибуна в "Дума", за да атакува Дърева, отговори му Шаренкова

18.01.2022 /20:04 | Автор : Светлана Шаренкова | Източник: nbox.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нидал Алгафари

"Ако този пасквил не беше намерил място на страниците на в. "Дума", нямаше да коментираме грубите и неколегиални квалификации срещу Велислава Дърева. Но публикуването му във вестника, в който журналистката е работила над тридесет години, е в груб разрез с професионалната и партийната етика и с човешкия морал," пише Светлана Шаренкова по повод публикацията на Нидал Алгафари.

В отговор на коментар на Нидал Алгафари в днешния брой на в. "Дума" под заглавието "Къде беше другарката Дърева", издателката на в. "Земя" Светлана Шаренкова изрази и своята позиция в nbox.bg под заглавието "Реваншизъм под формата на фарс". Ето какво пше тя:

Отстраняването на известните журналистки Велислава Дърева и Велиана Христова от левия вестник ДУМА предизвика истинска интелектуална буря и обществена реакция в тяхна подкрепа. В интернет петициите в тяхна защита се включиха както стотици социалисти, така и ярки опоненти на БСП

Обедини ги уважението към труда на най-компетентния журналист в сферата на науката, образованието и духовността Велиана Христова и към ярката публицистка Велислава Дърева, които се осмелиха да бият тревога за състоянието на БСП и на левия печат.

И какъв бе отговорът на този гръмовен обществен резонанс!? Абсурден – с публикуването текст във в. ДУМА на Нидал Алгафари, написан с хулигански тон срещу Дърева, която допреди броени дни беше „политически наблюдател” на същия вестник. Авторът на тази грозна публикация нашумя напоследък като ярък защитник на ГЕРБ, Борисов и кандидата им за президент проф. Анастас Герджиков. Ако този пасквил не беше намерил място на страниците на в. ДУМА, нямаше да коментираме грубите и неколегиални квалификации срещу Велислава Дърева. Но публикуването му във вестника, в който журналистката е работила над тридесет години е в груб разрез с професионалната и партийната етика и с човешкия морал.

В текста на Алгафари, легитимиран от ДУМА, се съдържат няколко брутални неистини, които заслужават не просто възмущение, но и ясен отговор. Той пише (цитатите са без редакторска намеса): „Първото ударче с малкото чукче по канарата на БСП, още преди 10. 11., дойде от „враговете“ с партиен билет. Това ударче отлюспи не малко членове и симпатизанти. Госпожа Дърева, де ли беше?”.

Преди 10 ноември 1989 г. Велислава бе един от малкото реални дисиденти в България, когато това далеч не беше безопасно занимание – бе уволнявана и изключена от партията. Тя бе член на Комитета за екологична защита на Русе и на Клуба за гласност и преустройство, заедно с личности като Валери Петров, Стефан Продев, Анжел Вагенщайн, акад. Алексей Шелудко, Копринка Червенкова, Мария Бойкикева, проф. Чавдар Кюранов, Светлин Русев, Нешка Робева и много други. Те застанаха с имената и авторитета си не за да „отлюспват” партийни членове с „чукчето”, а защото искаха връщане към идейните корени на Благоевата партия и социализъм с човешко лице. Това бяха големи личности, интелектуални колоси, които не се бореха за власт и пари, а за социална справедливост. И след 10 ноември 1989 г. не изневериха на идеалите си за социална държава. А къде беше тогава информаторът на Държавна сигурност Нидал Алгафари!? И къде е сега? Нима със задна дата е станал живковист, щом така се възмушава от „вредните” дисиденти!?

И продължава: „След това се създадоха фракции и идейни движения в БСП, които смениха малкото чукче с здрав и голям чук. Късове от БДП се разлетяха. Госпожа Дърева, къде ли беше?”.

Силата на БСП винаги е била в многообразието на идеи и възгледи, но и в свободата те да бъдат изразявани! В БСП има и комунисти, и социалдемократи, и социални консерватори. И не е страшно, ако в партията има идейни течения (което е уставно право), а в колективните й органи има спорове, различия и дебати. Но става страшно, когато се правят опити БСП да се превърне в лидерска и еднолично управлявана партия, когато се потъпква свободата на словото в партията, и когато колективният ум, чест и съвест се заменят с послушни изпълнители на мръсни политически поръчки.

А с какво Нидал Алгафари допринесе за идейното многообразие в БСП? Миналото ни припомня, че като платен пиар експерт и консултант на изборни кампании на партията „фундаменталният” му принос бе, че пръв въведе чалгата като елемент от агитацията. Това начинание освен до огромни харчове не доведе до прилив на гласове, защото българските социалисти са мислещи хора, не понасят опростачването и профанизацията в политиката. Затова и Алгафари се преориентира към ГЕРБ…

И още един цитат:

„Новите“ другари, взеха хубавината на вестника – парите, сграда, печатница, чиновнически и журналистически апарат, разпространението на „Работническо дело“, а „тежестите“, като разправите с опонентите, омаскаряването на изпадналите в немилост, дитирамбите по възхвалата на Първия на партията и правата партийна линия, оставиха зад борда”.

Може би Алгафари не помни или не знае, но през 1990 г. БСП оцеля във време на пещерен антикомунизъм и реваншизъм благодарение на два фактора – волята на стотици хиляди социалисти да защитят идеите и делото на живота си, и второ на левият печат и в частност в. ДУМА. Талантът на големи публицисти като Стефан Продев и Коста Андреев преведе не просто левите издания, а БСП през преизподнята на политическото отрицание, на репресиите и клеветите. А Велислава Дърева през всичките тези години бе едно от най-ярките пера на българската преса и истински дразнител и опонент на пещерните антикомунисти и сините агитки. За нея социализмът е кауза и затова тя без високи партийни или държавни постове (за разлика от много други) си остана рицар на лявото слово!

Алгафари продължава в пасквила си: „Дали, другарката Дърева, може да преброи статиите, анализите, коментарите против собствената си партия, което се изписаха и публикуваха във вестника за който така милее”.

А дали господинът прави разлика между собствено критично мнение и гражданска позиция и „писане против партията”!? Никога БКП/БСП не е просперирала, когато някой си е въобразявал подобно на Луи XVI, че „Партията – това съм аз”. БСП не е ГЕРБ, където всяка критика към Борисов се приема за предателство и води до изключване и репресия. Разумната критика, различното мнение, идейният дебат са имунната система за всяка демократична структура, особено за БСП, която помни и възходите си, но и грешките си в 130-годишната си история. Не е случайно, че досега нямаше ръководство, което да е уволнявало инакомислещи журналисти. А инакомислие в левия печат и във в. ДУМА е имало – и срещу десния плосък данък, и срещу НАТО и американските бази, и по много други политически теми. Но затова в левия печат има големи имена и личности с ярка гражданска позиция, чийто авторитет и влияние се пренасят и върху социалистическата партия. Те са публицисти и журналисти, а не пиари от хранилката, които са обучени само да хвалят „шефа”.

Сподели в
 

В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия немскоезичното издание на „Дойче веле" публикува статията „Двете лица на Румен Радев", се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава.

19.05.2022/21:05

Две решения взеха на първото си заседание в обновен състав членовете на Съвета за електронни медии(СЕМ). Единодушно бе прието решението за мониторинг на отразяването на войната, както и за санкциониране на предаването на bTV „Ергенът“.

19.05.2022/19:24

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

Нов сайт за туристически пътувания, фестивали и културни събития за Централна Северна България тръгна от около 2 седмици. Слоганът на интернет платформата е „Ела и преживей!“.

19.05.2022/10:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки