Начало
 
 

Напусна ни доайенът на българската журналистика Кирил Янев

10.01.2022 /00:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Киирил Янев (1926-2022)

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

За мнозина Кирил Янев беше учител в занаята, обичан колега и приятел, както и много уважаван изследовател, носител на човешки добродетели. Беше и прословуто известен с честността и професионалната си етика. Непримирим към онези, които търсеха единствено само славата и облагата в журналистиката.

Завидна беше неговата енергия и работоспособност. Винаги съм се възхищавала на неуморността на Кирил Янев да търси и разработва нови и неизвестни теми. Не един или два пъти съм правила с него интервюта. Заедно с покойният ми съпруг Иван Василев често сме били в неговия дом на раздумка или да ни разкаже за това, което работи в момента, или за поредната излязла негова нова книга.

Да си призная, за мен Кирил Янев, един от най-известните български журналисти и един от създателите на в. „Поглед”, винаги ще се остане terra incognita. И това е така, защото той бе непресъхващ извор на новини, открития, а неговите книги още с появата си на пазара вдигаха огромен шум.

Над 70 лета посвети журналистът на професията и не преставаше да пише. За дългите години отдаденост на журналистиката Кирил Янев успя да създаде един от най-богатите лични архиви. Този архив заемаше почти целия му дом. Стените там са в шкафове, пълни с архиви, подредени с аптекарска точност.

Но това не е всичко. Няколко работни места имаше Кирчо в дома си и около тях, освен пръснати негови книги, бяха натрупани папки с новите му разкрития, снимки, архивни материали - по земята, по столове, че дори и на кревата. Чакаха реда си, за да могат новите книги на автора да ни разкажат за неизвестни събития и имена от историята, за български поети или някой чужд герой, за срещите му със световноизвестни личности.

Кирил Янев никога не изневери на максимата „да мислим и усъвършенстваме нашата професия, като шанс на истината“. И това той го доказваше на практика. До последно работеше с хъс и енергия. И беше непресъхващ извор на новини и открития.

В едно от няколкото интервюта, които съм правила с Кирил Янев за сайта на СБЖ, той ми каза: „Сред медиите на първо място слагам вестникарството. Точно за него моят задочен наставник Йосиф Хербст казва: „Вестникарството вече се признава за наука, макар че всъщност то е изкуство”. Точно така. Но кажете, как се съчетава наука с изкуство?“ А Кирил наистина правеше от вестникарството не само наука и изкуство, а и школа за другите.

Кирил Янев е роден на 7 януари 1926 г. в Ахтопол в семейство на бежанци от Одринска Тракия. Бил е журналист във вестниците „Кооперативно село", „Отечествен фронт", зам.-главен редактор на „Труд”, един от създателите, а по-късно главен редактор на култовото списание „Отечество". Кирил Янев е един от създателите на в. „Поглед" - легендарното седмично издание на Съюза на българските журналисти. Работил е и в Комитета за телевизия и радио. Автор е на много художествено-документални книги като „Операция Пойнт Бленк – цел България”, „Голямото журналистическо жертвоприношение”, „Фюрерът умря в 3,30 часа". Написал е стотици журналистически и публицистични материали в медиите, сценарист е на много документални филми по БНТ.

Кирил Янев пое към вечността на 8 януари т. г., точно ден след като навърши 96 години...

Опелото и прощаването с големия български журналист Кирил Янев ще бъде на 13 януари 2022 г., четвъртък, от 15,30 часа в храма „Св. Седмочисленици“.

Поклон пред светлата му памет!

Съюзът на българските журналисти и сайтът към него поднасяме нашите най-топли съболезнования към семейството и близките на Кирил Янев!  

Снимки на Иван Василев

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки