Начало
 
 

4 испански филма за 4 вечери по NOVA

07.01.2022 /17:02 | Източник: Посолство на Испания Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Посолството на Испания в сътрудничество с NOVA TV представи а 6 януари първия от общо 4 испански филми, които ще бъдат излъчвани до неделя, 9 януари, всяка вечер от 22 часа, по канал KINO NOVA.

„Дните на испанското кино“ представят четири актуални филма на испански режисьори, които са участвали в международни фестивали и са получили награди и номинации. Те обхващат различни жанрове – драма, трилър, документален филм и комедия – и теми от съвременното общество. Филмите ще се излъчат в оригинална версия (испански) със субтитри на български език.

"ПРЕОТКРИВАНЕ" от Хонас Труеба бе първият филм от поредицата, вече излъчен на 6 януари. Мануела и Олмо са двама влюбени тийнейджъри, които обещават да се видят отново в бъдеще, 15 години по-късно. Зимна нощ в Мадрид е сцената на тази среща. Това е филм за времето, за неговото търсене и осъзнаване, за това, което помним за себе си и какво не успяваме, за думите, жестовете и чувствата, които ни определят.

Днес, на 7 януари ще може да се види драмата "ВАЛИ СНЯГ В БЕНИДОРМ" на Исабел Койшет, от 2020 г. Главният герой Питър е самотен и методичен човек, обсебен от метеорологичните явления. Той се пенсионира рано от банка в Манчестър, за която работи през целия си живот, и решава да посети брат си Даниел в Бенидорм. При пристигането си научава, че брат му е изчезнал. Докато се опитва да го намери, Питър ще се изправи пред редица опасности, но ще стане част от неочаквана романтична история.

Комедията "ЕДНООКИЯТ ЦАР" на Марк Креует ще се излъчи по KINO NOVA в събота, 8 януари. Сюжетът се върти около двойна вечеря, организирана от двама приятели, които не са се виждали от дълго време. Възниква неочаквана ситуация между съответните партньори на приятелите: Дейвид е полицай за борба с безредиците, а Игнаси е режисьор на документални филми, който губи едното си око, след като е прострелян от гумен куршум по време на демонстрация. Това, което те не знаят е, че Дейвид е оставил Игнаси с едно око.

„КОЙ НИ СПИРА“, от Хонас Труеба, ще отбележи края на испанската кинопоредица в неделя, 9 януари, от 22:00 часа. Представен на фестивала в Сан Себастиан през 2021 г., филмът се излъчва за първи път по телевизията с това излъчване в България.

„Кой ни спира“ е призив за промяна на възприятията, които имаме за юношеството и младостта; тази на родените в началото на 21 век и току-що навършили пълнолетие. Между документалния филм, художествената литература и чиста изповед, младежите се показват такива, каквито са, но такива, каквито рядко ги виждаме или ни позволяват да ги видим, възползвайки се от филмовата камера, за да покажат най-доброто от себе си и да възвърнат увереността ни в бъдещето; от нежно и емоционално, с хумор, интелигентност, убеждения и идеи. Защото младежите, които ни говорят за любов, приятелство, политика или образование, не говорят само за своето, но и за това, което винаги ни е грижа, на всяка възраст. „Кой ни спира“ е филм за нас: за това какви сме били, какви сме и какви ще бъдем.

Сътрудничеството с филмовия канал на Nova Broadcasting Group KINO NOVA започна през 2021 г. с отбелязването на „Седмицата на иберо-американското кино“ (21-24 юни), която включваше филми от Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия, достигайки до над 180 000 зрители.

 

Сподели в
 

Виктория Бешлийска получава признанието на зрителите на „Библиотеката“ с романа „Глина“, определен за най-добрата книга на 2021 г. Авторката смята този приз за най-силното отличие на романа.

22.01.2022/18:09

На 31 януари заедно с концерт на ансамбъла в зала "Катя Попова" в Плевен ще се състои и презентация на книгата "60 години Северняшки ансамбъл". Началото на събитието е от 18.00 ч., входът е свободен.

20.01.2022/20:07

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на вчерашната парламентарна комисия по култура и медии. Очаква се Малкович да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г., предаде БТА.

20.01.2022/11:10

Младата ни олимпийска шампионка Ивет Горанова иска да обучава деца в Плевен, съобщиха от общината.

15.01.2022/21:47

Настя Радзинская е на шесто място в класацията на най-добре платените блогъри и вече живее в САЩ.

15.01.2022/20:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки