Начало
 
 

Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди 2020/2021 година

17.12.2021 /21:25 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На тържествена церемония в клуб „Журналист“ Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди.

В непринудена и сърдечна атмосфера в клуб „Журналист“ се събраха номинираните и тези, които бяха дошли да уважат събитието. Хубавото на наградите на СБЖ е в това, че журналисти номинират своите колеги, отдали заслуженото в работата си.

Създалата се нова ситуация не само за нашата страна, но и за целия свят заради коварния вирус, наложи пандемична обстановка, в която журналистическото войнство работи като в някоя гореща точка. Това сякаш даде по-друг привкус на традицията заслужилите в гилдията да бъдат отличени.

„Каква е равносметката до днес? – попита в началото на събитието водещият на церемонията поет, бард, журналист, член на УС на СБЖ, председател на  Комисията по професионално-творческите въпроси Ивайло Диманов. – Изминалата 2021 година бе отново пандемична, тревожна и несигурна. Социалната дистанция и извънредната обстановка по целия свят остави много хора на улицата, много от нас загубиха свои близки. Но дори в най-трудните изпитания на волята, родната журналистическа гилдия бе в постоянна бойна готовност. В Ковид-отделенията, на националните протести, в безсънните изборни нощи, на магистрала „Струма“ или в Дома за стари хора в с. Рояк, навсякъде където дългът ги призове. Благодарим ви, скъпи колеги!“

С тези вълнуващи думи той даде началото на празничната вечер, като щафетата от него пое председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която не пропусна да изрази радостта си, че клуб „Журналист“ е събрал толкова много заслужили имена в българската журналистика. Тя припомни също, че СБЖ отбелязва два професионални празника на журналистите и това са 24 май и 1 ноември, за който казваме, че е не само Деня на народните будители, а и на Ден на българската журналистика, както и дан на Св. Козма и Св. Дамян Безсребренници, като сме подчертавали, че „знаем колко е важно да се работи по съвест“.

„В журналистиката има закон първи и той е истината, истината и само истината – каза Снежана Тодорова. – Журналистите работят в интерес на обществото.“

Тя благодари на всички за направеното през тази отиваща си година и подчерта, че с днешните годишни награди, които се връчват, се отличава работата на журналисти от края на 2020 г. до края на октомври 2021 година.

„Всичко, което вие сте написали, което сте създали върху белия лист, което сте излъчили в своите телевизионни програми, в своите радиопредавания, това, което е забелязано от професионалната гилдия, днес ще бъде отличено – каза във встъпителното си обръщение към присъстващите Снежана Тодорова. – За всеки от вас е ясно, че оценката на колегията, на колегите, е особено важна и ценна.“

С типичната си поетична настройка Ивайло Диманов сподели, че ако българските политици по-често биха се вслушвали в гласа на журналистиката, светът би бил по-справедлив и разумен.

И може би поради това в клуб „Журналист“ се събрахме, за да отличим най-добрите в журналистическата гилдия. И така, Ивайло Диманов разтвори „вълшебната папка“, за да укроти набралото вече скорост нетърпение, съобщавайки имената на номинираните за престижните награди на Съюза на българските журналисти.

Според статута за годишните награди на Съюза в категорията „Журналистически материал в регионална медия“ заради активната гражданска позиция и широкия обществен интерес наградата бе присъдена на предаването „На село“ на Радио Варна. Плакетът беше връчен от Снежана Тодорова на Мартин Николов, който заяви, че наградата е за цялото Радио Варна, защото предаването „На село“ се прави от всички, и в него намира място „животът на хората от селата, които под някаква форма са забравени, тъй като дневния ред на държавата е съвсем друг“.

Престижното „Златно перо“ в категория „Фотожурналистика“ беше отредено при голяма конкуренция на фоторепортера от "ФотоБългария“ Асен Великов за патриотичния патос на фотоалбума му, посветен на тазгодишното издание на вече превърналия се в марка за българските традиции и фолклор фестивал „Жеравна 21“. Великов скромно сподели, че не е очаквал такова признание, защото това, което той и колегите му правят, е за да популяризират българския фолклор.

Залата посрещна с вълнение номинираните за особени заслуги в интеграцията за хора с увреждания. УС на СБЖ награди със „Златно перо“ сайтът „Ние ви чуваме“ и дългогодишния редактор на изданието Христина Чопарова, която благодари за съпричастността на хората, които не ги забравят и ги подкрепят.

Не бяха забравени и тв операторите, без които нито едно предаване, било то на запис или наживо, не би било факт. За операторско майсторство „Златно перо“ получи операторът от Нова ТВ Благой Момчилов.

А за най-добър електронен сайт сред доста голямата конкуренция на електронни медии престижното „Златно перо беше връчено на Impressio. Издание, съчетаващо тематика за широка аудитория с обединяващи послания и модерна визия. Наградата получи главният редактор на сайта Тина Философова. „Последните 5 години изминаха някак неусетно – каза Тина Философова при получаването на отличието. - И неуморно. Точно толкова ще навърши Impressio на предстоящия 30 януари, когато отново ще имаме повод да празнуваме. Пет години бяха достатъчни да се наредим сред най-посещаваните и уважавани медийни сайтове у нас. Какво ни отличава? Може би това, че Impressio е палитра от изкуства, която вдъхновява с позитивизма си. Сайт, който предлага всичко най-интересно от областта на изкуството и културата, актуални интервюта, ретроспективни материали, атрактивни снимки и видеа, многообразие от вълнуващи и вдъхновяващи теми.“

Най-много номинации обаче тази година имаше в категорията „Книги“, която е за документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите.

С присъщото си чаровно чувство за хумор Ивайло Диманов, сподели, че Комисията по професионално творческите въпроси си е взела неплатен отпуск, за да успее да изчете Паисиевия труд на номинираните автори, пред който дори Енциклопедия „Британика“ е тънка рекламна брошура. А „Златното перо“ заслужено бе връчено на Калин Тодоров за неговата книга „Завесата падна“, последна в поредицата му „Зад завесата“.

Наградата Калин Тодоров получи от миналогодишния носител на отличието Анна Заркова. „За мен е голяма чест да ти връча тази награда“ – заяви Ани Заркова. Тя пожела на Калин Тодоров да пише истината така, че всички да я разберат, макар че понякога това е много трудно и не си заслужава.

Благодарейки за наградата, Калин Тодоров заяви, че тя за него е особено ценна, тъй като той се изявява като журналист, а не като писател. „Според мен журналистиката беше временно поизгонена от големите медии – каза Калин Тодоров, - Затова гледам на литературата и на книгите по-скоро като на ятак, като на някакво временно убежище до момента, до който журналистиката се върне там, където й е мястото, като страж на хората.“

И макар вече от години насам да се чуват гласове, че на печатните медии времето им отминава, опровержение на тази мълва направи „Златното перо", което СБЖ връчи на главния редактор на сп. „Лов и риболов“ Калин Първанов, който измени на някои свои принципи - никога да не приема журналистически награди, което си е пък чисто опровержение на максимата: „Никога не казвай никога!“

Според Калин той е решил така, защото в такъв род награди има голяма доза субективизъм. „Защо обаче реших, че не може да се правя на интересен и да си чеша собственото его и трябва да дойда да взема тази награда – каза Калин Първанов. – По две причини. Едната е, че изключително уважавам СБЖ и посвещавам тази награда на много колеги, които бяха в активната обществена журналистика и се оттеглиха. Посвещавам я на много колеги от моето поколение, които сега не са в активната журналистика. Когато човек влезе в тази сграда и мине край портретите на Йосиф Хербст, Гео Милев не може да не си даде сметка какво представлява СБЖ.“

Така от отличие на отличие се стигна и до вълнуващите категории, заяви загадъчно усмихнат Ивайло Диманов, като веднага разведри атмосферата със забавната история как в една охранителна фирма имали сериозен проблем с бодрия дух на нощните пазачи, тъй като повечето битови кражби ставали след полунощ. Тогава босът на фирмата наредил във всеки търговски обект да поставят радио и охранителите да слушат „Нощен Хоризонт“. Така гардовете не мигвали и престъпленията рязко намалели.

И ето, в категория „Радиожурналистика“ престижното „Златно перо“ бе за водещата на нощния блок на програма „Хоризонт“ Станислава Пирчева, според която тази награда е и голяма отговорност. Тя изрази надеждата техните „Нощни птици“ да дават бодрост, стоицизъм и дух. Колежката й Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР във Велико Търново също получи „Златно перо“.

За ТВ журналистика „Златно перо“ беше предвидено не само за един представител в тази категория, а за няколко. И така, сред лауреатите на престижното СБЖ отличие се нареди д-р Неделя Щонова от бТВ, за нейното предаване „Духът на здравето“. Красивата дама бе наречена воин на светлината и то заслужено, защото тя е сред рядката порода жени, съчетаващи много успешно източна красота и невероятен ум.

С превърналата се в тренд усмивка, кавалер на отличието стана и любимецът на хиляди тв зрители водещ на „Денят започва с Георги Любенов“(БНТ), а заедно с него от същата медия получи голямото отличие на СБЖ и предаването „Джинс“.

Особено оживление настана в залата, когато обявиха отличените н категория „Най-добър млад журналист“, където дамското присъствие беше осезателно, защото грамотите бяха за водещата на сутрешния блок на БНТ Христина Христова, колежката й от обществената телевизия Боряна Граматикова и Теделин Денинска – „Труд“.

Тази година се връчиха и специални награди, носители на която бяха Магдалена Гигова за книгата ѝ София. Адресите на любовта“ , дългогодишната режисьорка в БНТ Иванка Гръбчева, екипът на БНТ - Пловдив за цялостна дейност и други.

Всички отличени в тази категория са посочени по-долу в пълния списък на наградените. Сред тях с тъга трябва да откроим имената на Петър Пъдев и Мари Къналян, които отдадоха доста години от своите професионални карирери на сайта на СБЖ, но, за съжаление, тежки заболявания ги отнеха от нас през отиващата си година...Поклон пред паметта им!

Поклон и за уважаваните колеги Веселин Константинов, дългогодишен член на УС на СБЖ, свързан и с БТА, също като незабравимия "бетеаец" Венелин Митев, които също загубихме през 2021-ва и също получиха специални отличия...

Уви, още много непрежалими загуби преживя и продължава да преживява нашата професия през тези тежки времена... Изразяваме почит към всички колеги, които загубихме и които оставят огромна празнина в гилдията, но ще живеят в сърцата ни!...

Най-важният момент в церемонията по връчването на годишните награди на СБЖ беше специалната голяма награда на Съюза „Йосиф Херст“, която тази година заслужено получи известният български журналист и писател Димитър Шумналиев, като беше специално акцентирано върху последния негов роман „Прошка“. Творбата на Шумналиев предизвика голям шум сред читатели и критици, като един от най-силните и вълнуващи романи през последните години. За своята работа по така нашумялата книга Димитър Шумналиев сподели, че е тежък труд. Той не скри радостта си от това, че е носител на престижната награда, защото в нея има много любов. Известният  журналист говори и за това какво е прошката, и че трябва несамо да даваме прошка, а и да се научим да не даваме прошка.

Ето и носителите на престижните отличия.От името на СБЖ и на екипа на сайта на Съюза, на колегите „ЧЕСТИТО!“ и им желаем НА МНОГАЯ ЛЕТА! Още много отличия и занапред!

ГОДИШНИ  НАГРАДИ  НА  СБЖ  2020/2021 ГОДИНА

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос в българската журналистика

Димитър Шумналиев

Кореспондент на централна медия в страната

Здравка Маслянкова, кор. на БНР във В. Търново

Журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес

Предаването „На село“ на Радио Варна

Фотожурналистика

Асен Великов, „Фото България“

Операторско майсторство

Благой Момчилов, тв оператор в Нова ТВ

Електронен сайт

Impressio. bg”

Печатни медии

Калин Първанов, гл. ред. на сп. „Лов и риболов“

Радиожурналистика

Станислава Пирчева, БНР, „Хоризонт“

Телевизионна  журналистика

д-р Неделя Щонова, „Духът на здравето“, бТВ

Денят започва с Георги Любенов, БНТ,

„Джинс“ – тв поредица по БНТ

Книга – документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

„Завесата падна“ от Калин Тодоров

Най-добър млад журналист (до 35 г.)

Христина Христова, БНТ

Боряна Граматикова, БНТ

Теделин Денинска, сайтът на в. „Труд“

Специални отличия:

Христина Чопарова и сайтът „Ние ви чуваме“ - за особени заслуги в интеграцията на хората с увреждания

Магдалена Гигова за книгата „София. Адресите на любовта“

Екипът на БНТ - Пловдив за цялостна дейност

в. „Наслука“ по случай З0-год. юбилей на в-ка

в. „Регион“ по случай 20-год. юбилей на в-ка

в. „Слънчев бряг“ -  Максим Момчилов на 6О

Иванка Гръбчева - за цялостна дейност

Лиляна Райчева - за цялостна дейност и във връзка с 90-год. юбилей

Иван Вълов -  за цялостна дейност и във връзка с 90-год. юбилей

Венелин Митев (посмъртно)

Веселин Константинов (посмъртно)

Мари Къналян (посмъртно)

Петър Пъдев (посмъртно)

Снимки Ани Петрова

Сподели в
 

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022/09:30

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.

15.04.2022/10:00

Известни журналисти основателно се отказват от номинации за нови членове на Съвета за електронни медии, защото в сегашния си вид той не буди ничие доверие. Народното събрание така и не предприе изисканото на многобройни обществени дискусии преструктуриране на СЕМ.

14.04.2022/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки