Начало
 
 

Решението по делото Асандж е опасен прецедент за журналистите и за самото правосъдие

12.12.2021 /09:11 | Автор : Джонатан Кук | Източник: middleeasteye.net/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По света не спират демонстрациите с искания за освобождаване на Асандж

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

В петък Върховният съд на Англия даде възможност основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ и съден заради публикуването на стотици хиляди документи, някои от които съдържат доказателства за военни престъпления на САЩ и Великобритания в Ирак и Афганистан.

Така започва статията си в изданието "Middle East Eye" известният анализатор Джонатан Кук. Статията му е превденана български и публикувана в baricada.org. Кук продължава анализа си така:

Решението отменя решение от януари на по-нисша инстанция, която блокира екстрадицията, но само по хуманитарни съображения: че Асанж ще бъде изложен на сериозен риск от самоубийство поради потискащите условия, при които ще бъде държан в САЩ.

50-годишният австралиец е заплашен от присъда до 175 години затвор, ако бъде признат за виновен.

"Амнести Интернешънъл" определи решението като „пародия на правосъдие“, а Ребека Винсент от „Репортери без граници“ написа в Туитър, че това е „ужасяващо“ решение, което „бележи мрачен момент за журналистите и журналистиката по света“.

Адвокатите на Асандж заявиха, че ще обжалват решението пред Върховния съд. Но борбата за освобождаването на Асандж – дори и в крайна сметка да бъде успешна – със сигурност ще се проточи още много години.

Основателят на "Уикилийкс" вече е прекарал повече от десетилетие в различни форми на лишаване от свобода: домашен арест, политическо убежище, а от началото на 2019 г. – в изолация в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон.

Според Нилс Мелцер, професор по право и експерт на ООН по въпросите на изтезанията, последствията от това са огромни. Той неведнъж е предупреждавал, че Асандж страда от последиците от „продължително излагане на психологически изтезания“.

Семейството и приятелите на Асандж предупреждават, че той редовно бърка основни факти. По време на едно от изслушванията той видимо се затрудняваше дори да си спомни името и възрастта си.

Военни престъпления

Причините за задържането на Асандж са се променяли многократно през годините: от първоначално разследване на предполагаеми сексуални престъпления в Швеция, през нарушаване на условията за освобождаване под гаранция в Обединеното кралство, до шпионаж.

Но винаги се е усещало близкото присъствие на службите за сигурност на САЩ. Поддръжниците на Асандж твърдят, че Вашингтон тихо е оказвал влияние върху събитията, като е показал ръката си директно едва когато е предявил искането за екстрадиция през 2019 г.

От самото начало беше ясно, че аргументите, изтъкнати от САЩ, могат да имат огромни последици за бъдещето на журналистиката и нейната способност да държи силните държави отговорни. И все пак изслушванията бяха отразени съвсем бегло, особено от британските медии.

Искането за екстрадиция се основава на твърдението на САЩ, че Асандж е извършвал шпионаж, като е публикувал стотици хиляди изтекли документи през 2010 и 2011 г. с високопоставени партньори като „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Пост“, „Гардиън“, „Ел Паис“ и „Дер Шпигел“. Наречени „военни дневници от Ирак и Афганистан„, документите показват, че американската армия е извършвала военни престъпления в тези страни, убивала е невоенни лица и е прилагала изтезания.

Съединените щати явно искаха да се уверят, че няма да има повторение на подобно изтичане на информация.

Проблемът беше, че ако Асандж може да бъде вкаран в затвора за журналистическа дейност, защо да не бъдат вкарани в затвора и редакторите на вестниците, в които той публикува? Затварянето на висшия персонал на „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“ и „Дер Шпигел“ никога не би могъл да е приемлив ход.

Точно този проблем връзваше ръцете на служителите в администрацията на Барак Обама. Те се чувстваха притиснати от Първата поправка.

Но при Доналд Тръмп сдържаността бързо отпадна. Положителните изказвания на Тръмп за Асандж в предизборната кампания не попречи на служителите на правосъдното му министерство да твърдят, че Асандж е хакер, а не журналист.

С тази предпоставка те се почувстваха свободни да предефинират новата, дигитално базирана журналистика, чиито пионери са Асанж и Уикилийкс, като „шпионаж“.

За целта те се обърнаха към Закона за шпионажа от 1917 г. – драконовско законодателство от Първата световна война, което дава на правителството правомощия да хвърля критици зад решетките.

Това беше ход със сериозни последици. Правосъдното министерство на Тръмп на практика претендираше за нов вид универсална юрисдикция: правото да изправи Асандж пред съда, въпреки че той не е гражданин на САЩ и не е обвинен в извършването на нито едно от въпросните деяния на американска територия.

Сега английските съдилища предизвикаха негодувание, като очевидно дадоха съгласието си за това политическо преследване. Критиците се опасяват, че този прецедент означава, че всеки журналист в Обединеното кралство може да бъде привлечен за съдебно преследване в САЩ, ако причини достатъчно неудобство на Вашингтон.

Растящи подозрения 

Асандж и неговите поддръжници твърдят, че правните аргументи на процеса на екстрадиция никога не са били нещо повече от фасада. Според тях е имало много улики, че САЩ търсят отмъщение срещу Асандж, а не правосъдие.

Преди десетилетие, много преди САЩ открито да се борят за Асандж, той е изправен пред друга битка за екстрадиция – този път с шведски прокурор – като част от разследване на обвинения в сексуално насилие. По това време Асандж избяга в посолството на Еквадор в Лондон, където потърси политическо убежище.

Изчезването на вериги от имейли между британската Кралска прокуратура (Crown Prosecution Service – CPS) и Швеция от това време породи подозрения, че всичко не е такова, каквото изглежда.

Няколкото запазени имейли от тази кореспонденция предполагат, че е бил оказван допълнителен натиск.

През 2011 г. юрист от CPS пише до шведския си колега: „Моля, не си мислете, че този случай се разглежда като поредната екстрадиция.“ През следващата година, когато Швеция изглежда се готви да прекрати разследването срещу Асандж, същият адвокат от Обединеното кралство отговаря: „Не смейте да се разколебавате!!!“

Срещу Асандж се готвеха действия и в САЩ. През 2011 г. в Източния окръг на Вирджиния при закрити врати е свикано жури, което да изготви обвинителен акт. Мястото не е случайно. В този окръг на Вирджиния се намират седалищата на повечето разузнавателни служби на САЩ.

Преследван от Вашингтон

Но ръкавиците наистина бяха свалени, след като Тръмп влезе в Белия дом. ЦРУ се намеси в битката, като тогавашният му директор Майк Помпео окачестви Уикилийкс като „недържавна враждебна разузнавателна служба“.

Всъщност още през 2017 г. ЦРУ започва „тайна война“ срещу Асандж, разкри публикувано през септември разследване на Yahoo News. Агенцията е планирала да отрови Асанж и да го отвлече, докато той се е укривал в посолството на Еквадор.

Според журналистическото разследване ЦРУ е предложило да залови австралиеца и да го прехвърли в САЩ по модела на програмите за „извънредно предаване“, които агенцията използваше във „войната срещу тероризма“.

Плановете за операцията по отвличане са включвали дори потенциална престрелка по улиците на Лондон.

Отделно от това бе разкрито, че ЦРУ е подслушвало посолството, докато Асандж е бил там, чрез испанска фирма, наета от Еквадор да осигурява сигурността. Това очевидно е било направено без знанието на Еквадор.

Подобна операция би нарушила териториалния суверенитет на Еквадор. Но още по-лошо, като е подслушвало поверителните разговори на Асанж с адвокатите му, докато той се е подготвял за силно политизираната битка за екстрадиция, която е знаел, че предстои, ЦРУ е нарушило законността на самия процес.

Всъщност може да се твърди, че съдилищата в Обединеното кралство е трябвало да отхвърлят делото за екстрадиция само на това основание.

И въпреки всичко това в петък английският Върховен съд постанови, че е удовлетворен от „гаранциите“, че благосъстоянието на Асанж ще бъде защитено, ако той бъде екстрадиран в САЩ.

Британските съдии може наистина да са убедени в тези гаранции. Много други, включително Асандж, няма как да са.

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки