Начало
 
 

ЕФЖ със становище за подготвяния Закон за цифровите услуги (DSA) на ЕС

06.12.2021 /18:51 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветства в публикация на сайта си предложения Закон за цифровите услуги (DSA) на ЕС като отдавна належащ и важен инструмент за създаване на по-безопасна, по-справедлива и по-отговорна онлайн среда.

Журналистическата общност вярва, че DSA ще придаде по-силни гаранции за дигитална медийна екосистема, основана на доверие и ангажираност на публиката, по-специално в борбата срещу дезинформацията, подчертава ЕФЖ.

Днес платформите определят кой кога и какво вижда – въз основа на техните системи за препоръки за съдържание, алгоритми и условия. Днес силата на големите платформи-портали допринася за пазарния провал, пред който сме изправени в журналистиката.

Как да се осигури благоприятна среда за независима професионална журналистика в дигиталната екосистема, ще зависи от осигуряването на равни условия и справедливо прилагане на дигиталната конкуренция.

• DSA трябва да определи високи стандарти за прозрачност на всички онлайн платформи по отношение на алгоритмичните процеси при вземане на решения и препоръките за съдържание.

• EФЖ приветства факта, че DSA се стреми да направи високотехнологичните гиганти отговорни пред обществените органи чрез нови задължения за прозрачност и надлежна проверка, включително за решенията, които вземат за премахване или ограничаване на достъпа до съдържание (свободата на словото трябва да бъде защитена).

• EФЖ приветства задължението за прозрачност по отношение на онлайн рекламата и физическото или юридическото лице зад нея.

• EФЖ приветства задължението за прозрачност при онлайн платформите относно използване от тях на автоматизирано модериране на съдържание, показатели за точност и всички прилагани предпазни мерки.

„Докато до 80% от приходите от реклами отиват за големите доставчици на платформи, бъдещето на независимата журналистика е изложено на голям риск,” подчертава ЕФЖ.

• EФЖ изразява съжаление, че DSA не поставя достатъчно ограничения за бизнес моделите на високотехнологичните гиганти, базирани на масовото събиране на лични данни, профилиране и насочена реклама.

• EФЖ изразява съжаление, че DSA не се занимава с прекомерната власт на високотехнологичните гиганти над информационните потоци (освен от правилата за модериране на съдържанието, имаме нужда от правила за отваряне на пазарите към нови платформи и за умножаване на каналите на обществен дискурс и журналистическо съдържание ).

• Трябва да се осигури справедливо и недискриминационно разпространение на цялата дигитална преса и публикации на платформи-портали.

• Онлайн платформите осигуряват приходи от съдържание, създадено от журналисти. Тези журналисти обаче не получават своя дял от приходите. DSA трябва да представи конкретни предложения, които се стремят към справедлив дял от приходите и насърчават системи за справедливо преразпределение.

ЕФЖ посочва още: „Новият закон трябва да бъде стимул, а не пречка за свободата на медиите и свободата на изразяване. Премахването на съдържание не трябва да се оставя изцяло на компаниите притежателки на плаформи. Макар EФЖ да не е за пълното освобождаване на медиите, тъй като от това може да се възползват и присвоени медии или медии, които не се обвързват с етичните стандарти и с регулаторни органи като съвети за пресата и медиите, Федерацията се застъпва и за укрепване на условията, установени от платформите, системите за обработка на жалби и необходимостта от освобождаване на онези медии, които вече са се ангажирали със саморегулиране.“

Според DSA от доставчиците на услуги се очаква да търсят и изтриват всякакъв вид потенциално незаконно съдържание съгласно законодателството на ЕС и националното законодателство. Като се има предвид множеството и различията между националните закони, регулиращи свободата на изразяване, се очаква компаниите да действат целенсочено и да забраняват по-обширни извадки на съдържание от онова, което би било строго необходимо и пропорционално. Тази недемократична система на корпоративна цензура трябва да бъде предотвратена в бъдещото законодателство.

• DSA трябва да гарантира, че условията на доставчиците се основават на основните права, включително свободата на медиите (чл. 12). Член 17 относно системите за обработка на жалби трябва да бъдат съответно засилен. Член 12 трябва да гласи: „Условията не ограничават свободата на медиите, както е заложено в член 11 от Хартата“.

• По-силният DSA трябва да защитава онлайн журналистическото съдържание от намеса на онлайн платформи. Журналистическото съдържание редовно се премахва и акаунтите на журналистите се блокират от онлайн платформи без никакво предварително предупреждение. Чрез подлагането на национално или регионално саморегулиране от съвета за пресата или медиите, тези журналисти и редакционни медии са задължени да се придържат към общите журналистически етични стандарти и се подлагат на система за разглеждане на жалби. Когато и където съществуват, този избран ангажимент и системата за саморегулиране трябва да бъдат зачитани в DSA като основен израз на обществена отговорност, която прави допълнителното регулиране излишно. В светлината на необходимата независимост на журналистите и редакционните медии журналистическото саморегулиране трябва да има приоритет пред външното регулиране. Следователно DSA трябва да предвиди законово изключение за тях.

• Онлайн платформите уведомяват най-малко 45 дни предварително производителя на редакционно съдържание за всякакви промени в алгоритмите, които засягат разпространението. Внезапното и едностранно изтриване на журналистическо съдържание трябва да бъде санкционирано от задължителния независим одит.

• Ангажираността на публиката се превръща в основен инструмент за журналистите и медиите за създаване на доверие и прозрачност. Недопустимо е платформите портали да укрепят контрола си върху формирането на мнение онлайн.

• Механизмите за уведомяване и сваляне се фокусират стриктно върху незаконно съдържание, както е дефинирано от националните и европейските закони.

Като се има предвид множеството и различията между националните закони, регулиращи свободата на изразяване, се очаква компаниите да действат целенсочено и да забраняват по-обширни извадки на съдържание от онова, което би било строго необходимо и пропорционално. Журналистическото съдържание не може да се третира едностранно като незаконно съдържание от посредници. Онлайн платформите ще трябва да имат „бърз процес на обжалване“ за журналисти и трябва да бъдат държани под отговорност от съдебните служби и независимите регулатори за произволното премахване на журналистическо съдържание.

• EФЖ изисква разяснение относно квалификацията на „доверени сигнализатори“ (чл. 19). Журналистските съюзи и асоциации трябва да могат да се квалифицират като доверени сигнализатори. Що се отнася до правата на интелектуална собственост, статутът на доверени сигнализатори трябва да бъде предоставен на организации за колективно управление, асоциации на притежатели на права, съюзи на журналисти и асоциации.

• Държавите-членки трябва да гарантират, че националните независими регулаторни органи и органи за медиите са адекватно ангажирани в прилагането и надзора на DSA.

 

Сподели в
 

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022/16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022/15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022/08:57

Здраве и мир, ведрост и оптимизъм, пожелава на колегията председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

23.12.2021/08:40

На тържествена церемония в клуб „Журналист“ Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди.

17.12.2021/21:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки