Какво се случва с личните ни данни в социалните медии след смъртта?

05.12.2021 /10:02 | Източник: webcafe.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

Бенджамин Франклин е казвал, че на света има само две неща, които са абсолютно сигурни и няма как да избегнем - смъртта и данъците. Твърдението му си остава съвсем валидно вече над 230 години. И докато много хора все пак правят опити да заобикалят данъчните системи, то поне за момента няма как да победим смъртта, пише webcafe.bg.

Вярно е, че съвсем не е приятно да се сещаме за нея, но все пак тя е свързана с определени неща, които е хубаво да свършим, преди да напуснем този свят. Едно от тях при всички положения е свързано с организирането на нашите дигитални данни, социални мрежи и имейли.

Няма как да не признаем, че отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни? Да, вярно е, че може да напишете всичките си пароли и потребителски имена, които да приберете на сигурно място, но това не е особено елегантно решение.

За щастие повечето технологични компании вече имат отговори на подобни проблеми и представят много по-удобни и ефективни опции. Ето какво предлагат най-популярните.

Фейсбук

Най-голямата социална мрежа бе първата, която се натъкна на този проблем. Още в първите няколко години, след като се разрасна, започна да се пълни с все повече и повече неактивни профили на починали потребители, а доста дълго време решение нямаше. Сега обаче Facebook предлага две различни опции - профилът ви да бъде изтрит изцяло или да премине във възпоменателен статус.

Първото е ясно какво означава, докато второто ще превърне акаунта ви в мемориален такъв, така че роднини и приятели да могат да публикуват и разпространяват спомени с вас.

За целта обаче ще трябва в някой момент да изберете ваши близки, които в случай на най-лошото да поемат контрол, като ще имат права да приемат заявки за приятелство, да сменят профилна снимка и да решават кой може да публикува спомени на стената ви. Все пак те нямат да имат каквито и да е правомощия за друга активност.

Важно е да се отбележи, че човекът, който ще се грижи за профила ви, трябва да отговаря на правилата на Facebook. В противен случай, акаунтът ви ще остане отворен.

Instagram

Instagram има сходна, но малко по-сложна политика от тази на Facebook, и също дава възможност за правене на възпоменателен профил.

За да се случи това, ваш близък трябва да съобщи на компанията за смъртта и да отправи съответното искане към екипа на Instagram. В тази връзка може да се наложи от там да изискват актове за раждане и смърт и доказателство, че съответното лице, е законен представител на починалия.

Google

Тук налице имаме функцията Inactive Account Manager, даваща възможност да изберете до 10 контакта, които да получат достъп до профила ви, ако той стане неактивен за период от време, определен от вас. Тези контакти няма да бъдат уведомени сега, но ще получат известие, когато акаунтът ви спре да действа.

В опциите също така можете да конфигурирате кой контакт до кои апликации или услуги на Google да има достъп. Например можете да ограничите някой само до Google Drive, а друг - само до Photos или Gmail.

Като отговорите на всички въпроси и нагласите всички опции, ще видите обобщение, а впоследствие ще можете да промените всичко, когато решите. Има вариант дори да оставите ваш телефонен номер и имейл на екипа на Google и, ако профилът ви остане неактивен за определен период от време, те сами ще ви потърсят.

Ако изберете целият профил да бъде изтрит, тогава контактите, които сте предоставили, ще имат период от три месеца да се разпоредят с вашата информация, преди тя да бъде заличена завинаги.

Apple

Подходът на Apple е подобен на този на Google и дава възможност да изберете пет контакта, на които да предоставите правомощия за вашия iCloud. За момента обаче компанията все още има поставени изисквания за предоставяне на доказателство за смърт, за да предпази потребителите си от измами.

Цялата функция всъщност е все още нова и е в бета версия, но вероятно съвсем скоро ще бъде напълно готова и работеща на iOS 15.2.

Ще трябва да предоставите имейл и телефон на вашия контакт или контакти. В процеса на настройване ще получите QR код, който трябва да споделите тях, тъй като ще бъде изискван за достъп до профила ви.

В случай на най-лошото вашите контакти ще трябва да посетят Digital Legacy страницата в сайта на Apple и оттам ще трябва да изискат достъп. Ще бъдат попитани няколко въпроса за вас, включително рождения ви ден, за да бъде сигурно, че не се представят за някой друг. Така че уверете се предварително, че знаят какво да правят.

Twitter

В Twitter имат изключително стриктни политики по отношение смъртта на своите потребители. Общо взето абсолютно никой не би могъл да влезе в нечий профил след смъртта на собственика му. Нямате и възможности за предварителен избор на хора, които да се разпоредят с акаунта ви.

Реално платформата предлага една възможност - единствено роднина на починал може да изиска от Twitter определен профил да бъде изтрит и то само след представяне на копие от смъртен акт и документ за самоличност.

Microsoft

Компанията на Бил Гейтс също не дава особено много възможности за реакция.

Оттам всъщност съветват потребителите си да предоставят пароли и потребителски имена на свои близки, просто защото няма да отговорят, ако някой ги потърси в случай на смърт. Целият профил в Microsoft автоматично се изтрива след 2 години неактивност, ако пък през това време някой наистина трябва да получи достъп, ще трябва да предостави на Microsoft съдебно разпореждане.

Dropbox

Това е друга особено популярна платформа, където съхранявате важна за вас информация.

Оттам изискват попълването на форма с възможно повече информация за починалия и доказателство, че именно попълващият е упълномощен да получи достъп.

 

Сподели в
 

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

05.12.2021/10:02

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки