Начало
 
 

Къдринка Къдринова с виетнамска награда за книгата си "Магията Виетнам"

29.11.2021 /12:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Магията Виетнам" от Къдринка Къдринова

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

Вестта съобщи в своя Фейсбук-профил самата Къдринова. Тя написа:

„Дълбоко съм трогната от оказаната ми от Виетнам чест! Моята книга „Магията Виетнам" е била удостоена на тържествена церемония в Ханой с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам. Първа награда не е присъдена, а вместо това има две втори - за моята книга и за книгата на руския изследовател Григорий Трофимчук „Вьетнам на взлете".

Церемонията е била предавана по виетнамската държавна телевизия VTV. На нея е говорил и виетнамският премиер. Вече валят поздравления от виетнамски приятели.

От мое име наградата ми получи моят скъп колега и приятел - журналистът и български възпитаник Нгуен Ву Кан. По-късно наградата ще бъде изпратена до виетнамското посолство в София, което вече ще я предаде на мен.

Чест е за мен признанието на Виетнам! Дълбока благодарност за високата оценка на труда ми!

318-страничната ми книга дава доста подробна панорама на историята и развитието на Виетнам, както и на 70-годишните българо-виетнамски дипломатически отношения, минаващи и през много живи човешки връзки. Разказвам вътре с много снимки и за моите пет пътешествия из различни кътчета на тази невероятна страна.

„Магията Виетнам" може да се намери в книжарницата на НАТФИЗ на ул. „Стефан Караджа" 20, в „Български книжици" на ул. „Аксаков" 10 и в „Нисим" на бул. "Левски" 59."

Официалното наименование на виетнамския конкурс е Национална награда за информация в чужбина. Целта му е да отличава журналистически и авторски творби, допринасящи за информирането на света за Виетнам, в следните категории: печатни медии, електронни вестници, уебсайтове, радио, телевизия, фотографии, книги , видеоклипове, инициативи, идеи, продукти с външна информационна стойност.

Къдринка Къдринова вече е била награждавана в същия конкурс. През 2015 г. тя печели втора награда в категория печатни медии – за нейно авторско приложение към седмичното списание „Тема”, посветено на Виетнам.

Тази година тя е удостоена с втора награда в категория книги за книгата ѝ „Магията Виетнам”. Също втора награда получава и руският автор Григорий Трофимчук за неговата книга „Виетнам излита” („Вьетнам на взлете”). Първа награда в тази категория  не бе присъдена.

Сегашното издание на конкурса е седмо поред. В него бяха представени над 1000 творби на 14 езика. Участваха както чуждестранни автори, така и виетнамци, живеещи в чужбина.

Общо в различните категории бяха връчени 1 специална награда, 10 първи награди, 19 втори награди, 29 трети награди и 43 утешителни награди.

Приветствие на церемонията, състояла се на 28 ноемвр т. г. в ханойския "Гранд-театър", произнесе премиерът на Виетнам Фам Мин Чин. Отбелязвайки, че заради пандемията обстановката в страната и в света остава сложна, той посочи и общите усилия на виетнамския народ, неговото ръководство и международната общност за преодоляване на трудностите и предизвикателствата.

Премиерът изтъкна значението на информацията за Виетнам в чужбина, запознаваща света с развитието на страната и с ролята ѝ на добър приятел, надежден партньор, активен и отговорен член на международната общност.

Отправяйки специални поздравления към чуждестранните автори, участвали в конкурса, Фам Мин Чин припомни виетнамската поговорка: „Конете могат да препускат, а птиците – да летят само с приятели”.

Наградата на Къдринка Къдринова от нейно име получи виетнамският журналист, българският възпитаник и зам.-председател на Дружеството за приятелство с България в Ханой Нгуен Ву Кан. Грамотата и плакетът му бяха връчени от външния министър на Виетнам Буй Тхан Сон и председателя на Комисията по външна политика на ВКП Ле Хоай Тунг.

 

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки