Медиите прекрачват моралната граница при отразяването на трагедии

26.11.2021 /18:04 | Източник: bgonair.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тежкият инцидент на АМ "Струма" повдигна много въпроси за това как трябва да се отразяват трагичните новини и къде е границата, която не бива да се прекрачва.

Такива събития трябва да се отразяват с изключително голямо внимание и емпатия, заяви Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации в предаване на bgonair.bg. Той посочи: "Границата е изключително тънка. Едно е фактологически поднесената информация, друго е търсенето на сензация. Отговорността е на множество хора - журналистите, разследващите органи, други хора, които наблюдават и изказват мнение. Анализът на ситуацията още в първите минути беше твърде голям. Множество експерти говореха за пътната безопасност".

В студиото на "България сутрин" той посочи, че в самите редакции трябва да има механизми за контрол на този вид информация. Европейският регламент за личните данни оперира от 3 години и това е чувствителна информация, напомни Киряков.

"Грозното в случая е изкарването на детайла, който значи човешка съдба, човешко име. Има механизми и държавата да реагира в този случай. Хубаво е човек да има някакви морални устои. Каква полза носи за аудиторията като кажеш трите имена на човек, който до онзи ден е бил жив? Македонските семейства тук имат нужда от отговори. Страданието им води до тъга, а може да доведе и до агресия. Има нужда от психолози, които да работят с тях", каза още той.

Македонският журналист Йовица Пауновски потвърди пред Bulgaria ON AIR, че разполагат с много информация, но нищо официално.

"Опитваме се да останем на границата професионално-етичното и моралното. Имаме фамилия, която изгуби 10-11 свои членове", посочи той и добави, че в последните две години Северна Македония е била застигната от 3 големи трагедии.

Близките на оцелелите след ужаса на АМ "Струма" очакват повече информация. От екипа му са имали възможност да бъдат в болницата и да разговарят с ранените, но са преценилите да не го правят, защото хората все още са в шок, имат изгаряния по телата и хирургически интервенции. 

"Нямат интернет и комуникация с фамилиите. Ние сме тези, които може да посредничим за разговор, но не знаем как ще се отрази на останалите в Скопие. Все още са в шок, ще има време да разговаряме за случилото се", коментира Пауновски.

Той призна, че в РСМ не успяват да не преминават границата. Електронните медии не били регулирани и се работи на кликбайт. 

"Щом има трагедия, те се включват. Това е периодът, в който са активни", даде пример македонският журналист и добави, че в телевизиите има степен на саморегулация.

Сподели в
 

Всеки един от 4-те милиарда души по света, опериращи в социалните мрежи, са има за главен редактор на собствена медия, а всичките вкупом следят 24/7 политиците и нищо не им прощават, смята шефът на PR-компанията M3 Communications Group и бивш журналист Максим Бехар.

22.01.2022/12:34

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки