Начало
 
 

Предстоят Дни на руската диаспора в България 2021

25.11.2021 /11:00 | Източник: Руски академичен съюз в България Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


България е гостоприемен дом за бялата емиграция

От 2 до 8 декември Руският дом в София за първи път ще бъде домакин на Дните на руската диаспора в България 2021, които ще са под патронажа на посолството на РФ у нас.

В събитието ще участват сътрудници от Московския дом на руската диаспора „А.И.Солженицин“ Марина Сорокина, старши научен сътрудник, ръководител на отдел „История на руската диаспора” и Виктор Леонидов, историк по въпроси на руската емиграция, автор и изпълнител на песни.

Програмата включва кръгла маса „Руският некропол в България”, концертна програма с песни на руската емиграция „Руски бряг” и връчване на книги на Руския център в Стара Загора.

Дните на руската диаспора в България ще бъдат открити с изложбата на архивни материали и документи „Ваше благородие, госпожо Чужбина…”, посветена на бялата емиграция в България. Изложбата е подготвена от служители на българската държавна агенция „Архиви“ със съдействието на д-р Дмитрий Иванов. Да припомним, че във връзка със стогодишнината от „Руския изход“ изложбата бе експонирана през пролетта на 2021 г. в изложбената зала на Национална агенция „Архиви“ и привлече огромно внимание на български и чуждестранни медии.

В рамките на Дните на руската диаспора ще се проведе и творческа вечер на руската поетеса Любов Столица. Нейни стихове ще бъдат рецитирани от артисти на Руския камерен театър. Освен това по време на форума ще се състои и премиера на новите руски документални филми, лауреати на ХV юбилеен Международен филмов фестивал „Руска диаспора”, който се проведе през 2021 г. в Москва, „Теория на хаоса” и „София Федорченко, милосърдна сестра, или как Демян си отмъсти."

Дните на руската диаспора в България ще завършат с представянето на романа "Успешно бягство" на руския писател, историк балканист Сергей Галани. Това е първата художествена книга на руски език, посветена на следвоенна България и съдбата на руските емигранти. Тя се основава на реални събития от живота на княз Н. Д. Лобанов-Ростовски, П. В. Чумаченко и други руски младежи, израснали в България.

Дните на руската диаспора в България са организирани от Руския академичен съюз в България „Проф. д-р Александър Федотов“, който от много време успешно изучава и представя тази тема в общественото пространство. Съюзът успешно проведе редица изложби, конференции, издаде библиографски сборници и издания, включително уникалния албум „Руската диаспора в България: история и съвременност”.

На 02.12.21 в Руския дом в София в 16.00 ще се проведе пресконференция за журналисти.

Във всички прояви ще участват фотохудожници от ателието „Братя Трейман“ - потомци на руски емигранти.

Сподели в
 

На първия ден от декември в центъра на Плевен ще грейне коледната елха. По традиция тя е издигната на централния площад „Възраждане” пред общината.

27.11.2021/20:22

В Берлинския държавен балет от следващия месец декември спират представленията на класическия балет по музика на Чайковски,„Лешникотрошачката“, съобщи германското издание „Билд“, позовавайки се на изпълняващата длъжността художествен ръководител на балетната трупа Кристиане Теобалд.

26.11.2021/18:19

Министърът на културата проф. Велислав Минеков взе участие в 23-ата сесия на Общото събрание на държавите членки на ЮНЕСКО към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Сесията се провежда в централата на световната организация в периода 24-26.11.2021 г.

26.11.2021/17:51

Изложби разказват за реставрацията на фрески в български храмове и за светия княз Александър Невски

26.11.2021/15:01

Навършват се 120 г. от рождението на прочутата цигуларка и музикален педагог проф. Недялка Симеонова ( 1901 –1959). По този повод Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ уреди изложба.

26.11.2021/12:30

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки