Начало
 
 

Запознайте се с историята на телевизията в Германия

15.11.2021 /19:47 | Автор : Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В началото, когато снимките се научиха да ходят

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

Препечатваме от германското издание www.planet-wissen.de обзора на Габриеле Трост за развитието на телевизията в Германия.

На Коледа през 1952 г. Northwest German Broadcasting Corporation започва излъчване на телевизия в Хамбург - първоначално по три часа на ден. Телевизията бързо се превръща в средство за масова информация и през 1975 г. 93 процента от всички германски домакинства във Федерална Република Германия (ФРГ) притежават телевизор.

Началото на телевизията обаче датира от 19 век. Още през 1884 г. Паул Нипков изобретява диск за разделяне и повторно сглобяване на изображения - по този начин полага основите за механичен трансфер на изображения.

Не е възможно да се определи точно кога са били предадени движещи се изображения за първи път. Вероятно през 1924 г., когато лайпцигският физик и електроинженер Август Каролус придобива патент за управление на светлината с цел предаване на телевизионно изображение.

През 20-те години на миналия век са вписани множество патенти за различни телевизионни системи. Но едва през 1928 г. телевизията е представена на радиоизложението в Берлин. През следващите години технологията допълнително е усъвършенствана и разширена.

Междувременно става ясно, че при движещи се изображения важното е бързата последователност на изображенията. Ако при скорост на предаване от една шестдесет и милионна от секундата най-малко 25 изображения в секунда следват едно друго, те се сливат в едно непрекъснато движение за зрителя.

Електрически снимки

През 30-те години на миналия век дискът на Нипков е заменен от йоноскоп - разделител на електронен лъч: йоноскопът хвърля изображението върху плоча, която е покрита с фотоелектричен слой.

Изображението се появява под формата на електрически заряди с различни размери върху плочата. Това създава електрическо изображение, което съответства на оптичното, което след това се сканира точка по точка от електронен лъч, подава се към усилвател и накрая се предава чрез електрически средства.

През 1931 г. физикът и изобретател Манфред фон Арден демонстрира в Берлин първата електронна телевизионна система, която предава изображения по този начин. Тук е използвана „тръбата на Браун" - устройство, с помощта на което могат да се направят видими бързо променящи се напрежения или токове. Той е съществена част от тръбната телевизия.

Телевизия през 50-те години на миналия век

През 50-те години на миналия век телевизионната програма в западната част на разделена Германия е разширена. Първоначално проектирана за три часа излъчване на ден, в края на 50-те години вече има петчасова телевизионна програма на ден. По това време отговорниците за програмата разбират телевизията предимно като образователна медия, която е насочена към забавления в много ограничена степен.

Ново качество на преживяването се отворя пред публиката, когато започват предавания на живо. Тъй като те са твърде сложни и по-малко предвидими от студийните програми, отначало рядко ги включват в програмата. Първите големи събития, които са предоставени на живо за масовата публика, са коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. и Световното първенство по футбол през 1954 г.

Телевизия в ГДР

На 21 декември 1952 г. телевизията в ГДР излъчва за първи път новинарската емисия „Текуща камера" - в чест на 73-ия рожден ден на Йосиф Сталин. Тази програма обаче е само начален опит.

На 3 януари 1956 г. в телевизионния център Берлин-Адлерсхоф започва официалното излъчване на „Германското телевизионно радио" (DFF). Стремежът е това да е телевизия за цяла Германия. Но въпреки разполагането на радио- и телевизионни предаватели близо до границата, DFF не успява да достигне цяла Германия, докато ARD по-късно достигна почти цяла ГДР.

Както и във ФРГ, телевизията на ГДР е ограничена само до няколко часа излъчване на ден през първите няколко години. През 1960 г. медийният пейзаж е разширен и започва излъчването на втора програма.

В края на 60-те години на миналия век телевизията е и най-популярната развлекателна дейност в ГДР. С дневно време на предаване от средно 12 часа и около 4 милиона приемници, телевизията вече е масова медия.

Въпреки строгите забрани, много хора гледат и западна телевизия. Правителството на ГДР не успява да предотврати масовия достъп до западногермански програми.

Втората немска телевизия

С началото на програмата на Втората немска телевизия (ZDF) на 1 април 1963 г. медийният пейзаж във Федералната република се променя. Първоначално правителството на Конрад Аденауер иска втора обществена телевизия, която да бъде подчинена на федералното правителство.

Но през 1961 г. Федералният конституционен съд забранява в своята „Първа телевизионна присъда" създаването на телевизионен оператор под влиянието на федералното правителство. ZDF най-накрая е основана по инициатива на министър-председателите на федералните провинции чрез държавен договор.

От самото начало втората телевизия умишлено се конкурира с първата – ARD, и се опитва да се утвърди като пълноценна алтернатива. Образователните и развлекателните програми, съчетани със силен акцент според желанията на зрителите, трябва да имат специална тежест в ZDF.

Разширяване на програмите през 60-те години

През 60-те години на миналия век гамата от програми се разширява и варира както на изток, така и на запад. Разширяват се регионалните и рекламните програми, по-късно са закупени телевизионни сериали от американските архиви (например „Ярост" или „В подножието на сините планини").

Третите програми поставят нови акценти с културни, образователни и регионални програми. По-специално криминалният жанр се радва на голяма популярност сред населението. „Шалът“ от Франсис Дърбридж парализира целия обществен живот в Германия през 1962 г. и постигна 90 процента аудитория.

Но и филмите, които се занимават със справянето с миналото („Докъдето те носят краката“) или разглеждат критични социално-литературни теми („Който яде от тенекиена купа...“), също изпразват улиците по време на излъчването си.

Изображения в цвят

Друг крайъгълен камък в историята на телевизията е въвеждането на цветната телевизия през 1967 г. С натискането на един бутон от тогавашния вицеканцлер Вили Бранд цветната телевизия официално стартира в Германия на 25 август 1967 г. по време на Международното радиоизложение в Берлин.

Случва се малък инцидент: „С надеждата за много мирни, цветни, но и вълнуващи събития, сега давам зелена светлина за немската цветна телевизия“, казва Бранд. Но тъй като той забавя за кратко натискането на бутона, изображенията блясват в цвят няколко секунди преди това.

Изнервен техник е задействал сигнала твърде рано. Освен този бъг обаче, въвеждането на цветна телевизия преминава гладко.

Телевизионната индустрия се превръща във важен икономически фактор във ФРГ, а телевизорите се превръщат в масов продукт. До началото на 70-те години на миналия век броят на домакинствата с телевизор нараства с 1,1 до 1,4 милиона годишно. През 1975 г. телевизионното покритие в Германия достига 93 процента.

Конкурент за ARD и ZDF: частната телевизия

В средата на 80-те години на миналия век телевизията в Германия преживява огромен пробив: през 1984 г. започва излъчването на комерсиалните телевизии RTL и Sat.1. Преди това капацитетът на предаване е разширен чрез кабелни и сателитни канали, тъй като наземните честоти вече са заети от обществените оператори.

Частните радио- и телевизионни оператори се явяват като антитеза на обществените ARD и ZDF. Те са последвани от други частни оператори като Pro 7, Vox и RTL 2.

Тъй като частният сектор се финансира чрез реклама, рейтингът на публиката и пазарният дял стават решаващи критерии за оценяване на програма или филм. Оттук нататък публиката трябва да живее с повтарящи се рекламни паузи в програмата.

С частния сектор обаче на екрана излизат и нови програмни формати като комедии, риалити предавания и ежедневни „сапунки”, които доотогава все още не са представяни на зрителите по държавните телевизии.

По това време се появява и друг играч: през февруари 1991 г. станцията Premiere стартира програмата си. Платената телевизия - телевизия, за която зрителят плаща директно като абонат - също достига до Германия.

Цифрова телевизия

От началото на 21-ви век аналоговите предавателни канали в Германия все повече се дигитализират. Цифровата наземна телевизия DVB-T стартира през 2003 г., което прави възможно излъчването на повече програми с по-добро качество.

Освен това DVB-T по принцип може да се приема навсякъде чрез специален приемник. За разлика от кабелната телевизия, няма допълнителни разходи след еднократно закупуване на приемник. Аналоговата кабелна и сателитна телевизия постепенно се заменя с цифрово излъчване.

През 2016 г. започва преобразуването към новия DVB-T2 стандарт, който позволява приемане в цифрово HD качество. Използваните дотогава приемници се налага да бъдат заменени с нови.

Сподели в
 

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021/23:34

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021/12:23

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021/20:03

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021/19:47

Докладът "Невидимата ръка на медийната цензура" на базираната в Брюксел и раководена от журналистката Антоанета Николова организация "Инициатива за свободни медии на Балканите" (BMFI) беше представен в средата на октомври. В него отчасти се повтарят известни факти, включително от годишния Доклад относно върховенството на закона, представен от Европейската комисия, предварителните отчети на наблюдателите на изборите у нас от ОССЕ или класацията на "Репортери без граници".

08.11.2021/10:30

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки