Начало
 
 

Приключи Международният ученически конкурс „Заедно в XXI век“

02.11.2021 /11:37 | Източник: Фондация „Устойчиво развитие за България“ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стотици деца от всички краища на България взеха дистанционно участие в Международния ученически конкурс „Заедно XXI век“. Въпреки обстоятелствата с епидемичната обстановка, учениците от всички възрастови групи с голямо желание и ентусиазъм, под ръководството на своите учители, подготвиха и изпратиха творби в разделите „Реферати“, „Медийни презентации“, „Поезия“, „Проза“, „Рисунки“, „Творби на руски език“.

Конкурсът се проведе за седемнадедсета поредна година, а негови организатори бяха Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Представителството на Россотрудничество в България и Организационен комитет. Конкурсът е под патронажа на посолството на Руската Федерация в България и е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката в Република България.

Тази година темата е „Чрез истина и доверие - към приятелство, солидарност и мир!“

Международните участници в конкурса бяха деца от Молдова (Приднестровие), които и тази година ни изпратиха много вълнуващи рисунки, презентации, реферати, стихове и есета. Трогателни са творбите на децата от семейства с български корени. 

Авторитетно жури от български поети, писатели, историци, художници, музиковеди оцени детските творби и отличи най-добрите.

Поради пандемичната обстановка тази година децата имаха потребност от изява, макар и дистанционно, не само в традиционните раздели на конкурса, но и с рецитация и изпълнение на песни по темата. Благодарности за учениците от СУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен за чудесните изпълнения на руски език и за  учениците от 5, 6 и 7 клас на 50 ОУ „Васил Левски“, кв. Драгалевци в София, които със своите изпълнения участваха в изготвянето на оригинални медийни продукти. Несъмнено най-добър авторски филм представи Ясен Цветанов от СУ „Иван Вазов“ гр. Мездра, дългогодишен участник и победител в нашия конкурс. Памела Петрова от СУ „Козма Тричков“, Враца впечатли с разработен мултимедиен продукт в помощ на учебния процес.

Оригинална авторска музика - произведението „Легенда“ представи ученикът Кристиан Матев от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас, актуална авторска песен представи ученичката Пресияна Попова от ВГ „Импресия“ към СУ „Козма Тричков“, гр. Враца.

Задълбочени разработки и изследователска дейност представиха учениците от Клуб „Клио“ на ПГХТТ, гр. Пловдив Гергана Миланова и Владимир Благоев. Учениците Дефне Риза от Клуб „Журналистика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“, Никол Хачапуридзе, Есра Мехмед, Петек Кадирова, Стефани Хаджиниколова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив, Вероника Георгиева и Преслава Руменова от ПГЯЕ „Игор Курчатов“, гр. Козлодуй впечатлиха със своето лично отношение в своите есета по темата.

В раздел „Рисунки“ се открояват творбите на децата от Арт школата „Живопис“ към Военен клуб, гр. Казанлък; от школата за изобразително изкуство „Арт Попово“; на участниците от Бендерския дворец за детско-юношеско творчество, от центъра за детско-юношеско творчество гр. Рыбница, от Тираспол и други.

Организаторите на конкурса благодариха на всички ученици участвали в конкурса и на техните учители и родители, които помогнаха на децата за подготовката и дистанционното им участие. Те изразиха също надежда и за бъдещите участия на младите творци и поздравиха победителите!

Предвид eпидемичната обстановка и тази година няма да може да се проведе тържественото награждаване на победителите и гала-концерт в София, каквато е дългогодишната традиция. Здравето е най-важно! Грамотите за победителите и техните учители ще бъдат изпратени по пощата.

Списък с наградените деца и учители ще може да намерите на сайта на СБУ и Националния дворец на децата.

Сподели в
 

По случай 130-годишнината от написването на химна „Върви народе възродени“ от Стоян Михайловски, десет хорови формации се включиха в официалното честване на Деня на славянската просвета и култура в Плевен.

24.05.2022/18:10

Премиерата на сборника с 25 разказа „Любов по време на омраза“ на дългогодишната журналистка от Радио Свободна Европа и БНР Емилия Антова е на 25 май в „София прес“.

24.05.2022/17:37

В Деня на светите братя Кирил и Методий учениците в българското неделно училище „Иван Вазов”в Одрин бяха зарадвани с раници и художествена литература. Автори на книгите са Ботев, Вазов, Дора Габе, Николай Райнов, Генчо Стоев и други родни и чуждестранни писатели.

24.05.2022/14:36

Хорхе Капитанич, който е от черногорски произход, е трети мандат губернатор на аржентинската провинция Чако. Там живеят и най-много потомци на български преселници. При посещението си в София той бе приет от вицепрезидентката Илияна Йотова, проведе разговори в МВнР и се срещна с български предприемачи, заинтересовани от съвместни инвестиции. В натоварената си програма намери време и за среща с представители на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

24.05.2022/13:07

На 24 май федералният руски тв канал „Култура“ излъчи за първи път документалния филм „Дружба, излята от бронз“, посветен на град Мурманск и Деня на славянската писменост и култура. Автор на лентата е журналистът Иля Виноградов, председател на регионалната организация на Съюза на писателите на Русия.

24.05.2022/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки