Начало
 
 

Вицепрезидентката на Виетнам отличи председателя на дружеството за българо-виетнамско приятелство

25.10.2021 /20:40 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-жа Во Тхи Ан Суан връчи на Симеон Димчев и специален керамичен сувенир. Снимка: Къдринка Къдринова

На 25 октомври започна първата визита в чужбина на новата виетнамска вицепрезидентка г-жа Во Тхи Ан Суан и за този неин „дебют” бе избрана България. А първото ѝ събитие у нас бе срещата с ръководството на Българското дружество за приятелство с Виетнам и награждаването на председателя му Симеон Димчев.

Първта среща на българска земя, която проведе започналата на 25 октомври т. г. официалното си посещение у нас вицепрезидентка на Виетнам г-жа Во Тхи Ан Суан, бе с Българското дружество за приятелство с Виетнам.

Срещата се състоя в топла и непринудена обстановка във виетнамското посолство в София със сърдечното домакинство на Н. Пр. Доан Туан Лин.

На председателя на дружеството Симеон Димчев бе връчена почетна грамота за дългогодишната му и всеотдайна дейност за укрепване и разширяване на българо-виетнамското приятелство. Той получи от г-жа Во Тхи Ан Суан и художествено изработен керамичен сувенир.

Димчев благодари развълнувано и подчерта, че приема отличието като висока оценка за цялото дружество и за всички негови членове, всеки от които дава своя принос за общата кауза. Припомняйки дългата история на тесните връзки между България и Виетнам и отбелязаната миналата година 70-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни, той разказа и за най-новите инициативи на дружеството, включително подписания наскоро договор за сътрудничество между още две детски градини у нас и във Виетнам.

Симеон Димчев пожела успешна и ползотворна визита в България на г-жа Во Тхи Ан Суан, която утре започва официалните си разговори с българската вицепрезидентка Илияна Йотова.

В отговор г-жа Во Тхи Ан Суан изтъкна колко високо Виетнам цени приятелските отношения и сътрудничеството с България и колко държи техният голям потенциал да се изпълни с още взаимноизгодни и ефективни дейности. Тя благодари на българската страна за реализирането на настоящото посещение, въпреки сложните условия на пандемията.

Влизащата във виетнамската делегация г-жа Фъонг Нга, председателка на Виетнамския съюз на асоциациите за приятелство, отправи приветствени думи към Симеон Димчев и към Българското дружество за приятелство с Виетнам. Тя предаде и поздравите на партньорските виетнамски организации за приятелство с България, ядрото на които са многобройните български възпитаници в родината на Хо Ши Мин. Г-жа Фъонг Нга връчи на Симеон Димчев паметен плакет на Виетнамския съюз на асоциациите за приятелство.

Българската журналистка Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”, която също е член на Българското дружество за приятелство с Виетнам, подари на вицепрезидентката г-жа Во Тхи Ан Суан своята нова книга „Магиата Виетнам”. Книгата е посветена на 70-годишнината от установяването на българо-виетнамски дипломатически отношения и отразява впечатленията на авторката от петте ѝ пътувания из Виетнам.

Също така Къдринова подари на гостенката 4 снимки, увековечили подписването на българо-виетнамска спогодба за широко търговско-икономическо сътрудничество по време на посещение на българска делегация в Ханой през октомври 1964 г. Делегацията е била водена от бащата на Къдринка - Величко Къдринов, по онова време зам.-министър на външната търговия на България. „Така, както Виетнам винаги живо е присъствал в моето семейство, той е в сърцата и семейните истории и на още много българи. Тази дълбока човешка връзка между народите ни е най-силният „заряд” и за съвместния напредък към бъдещето на Виетнам и България,” каза Къдринова.

Виетнамските гости начело с г-жа Во Тхи Ан Суан, Н. Пр. Доан Туан Лин и българските приятели на Виетнам си направиха обща снимка пред входа на посолството.

Официалното посещение на г-жа Во Тхи Ан Суан в България е първата ѝ визита в чужбина, откакто Националното събрание в Ханой я избра на този висок пост на 6 април т. г.

Междувременно, през август т. г., г-жа Во Тхи Ан Суан бе домакин на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис по време на нейното официално посещение във Виетнам.

В навечерието на визитата си г-жа Во Тхи Ан Суан даде специално интервю на Къдринка Къдринова за „Барикада”, в което изтъкна важното значение, отдавано от виетнамската страна на факта, че именно България бе избрана за това първо чуждестранно пътуване на виетнамската вицепрезидентка.

Ето и малко подробности за високата гостенка. Во Тхи Ан Суан е родена на 8 януари 1970 г. в провинция Ан Зан. Професионалната си кариера започва като гимназиална учителка в Лонг Сюен в родната си провинция Ан Зан от 1992 до 1996 г. По-късно - до 2001 г. - тя е част от изследователскя екип на Комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Ан Зан. От 2001 до 2010 г. развива активна дейност в Съюза на жените на Ан Зан - последователно е член на неговото ръководство, зам.-председател и председател. Съкевременно е член на Комитета на ВКП в Ан Зан (2005-2010 г.), а от 2010 до 2013 г. е член на постоянното ръководство на партийния комитет в същата провинция, къкто и секретар на гардскя комитет на ВКП  в Тан Чау, Ан Зан. От януяри 2011 г. е кандидат-член на ЦК на ВКП. ПРз 2013-та е член на Постоянния съвет в партийния комитет на провинция Ан Зан и зам.-председател на Народня комитет на същата провинция.

През 2013-2015 г. е зам.-секретар на партияна комитет в Ан Зан, а през октомври 2015-та става секретар на същата структура. В началото на 2016 г. е избрана за член на ЦК на ВКП в 12-ия му мандат.

При изборите за XIV състав на Националното събрани ена Виетнам през 2021 г. Во Тхи Ан Суан става ръководител на делегацията на НС в Ан Зан.

На 6 април т. г. НС избира Во Тхи Ан Суан за вицепрезидент на Социалистическа република Виетнам. „За” гласуват 447 от присъстващите 449 народни представители. Така Во Тхи Ан Суан става най-младият вицепрезидент в историята на Виетнам от обявяването на независимостта на страната през 1945 г. насам. Интересно е да се знае, че личното ѝ име Ан Суан означава „пролетен блясък”.

Предлагаме тук специалното ѝ интервю за „Барикада”:

 

– Уважаема г-жо вицепрезидент, моля Ви да разкажете за най-важните моменти от Вашето посещение в България, започващо на 25 октомври. В какви срещи и събития ще участвате у нас?

– Много съм развълнувана от това мое първо гостуване в красивата и гостоприемна България. То е и първото ми пътуване в чужбина в качеството ми  на вицепрезидент на Социалистическа република Виетнам. Провежда с в контекста на наскоро отбелязаната от двете страни 70-годишнина от установяването на дипломатически отношения.

През годините е имало много посещения и работни срещи на висши ръководители на двете страни, демонстриращи все по-близките и стабилни двустранни отношения. Изборът на България за първа страна, която да посетим официално през новия ни мандат, потвърждава уважението и желанието на Виетнам за по-нататъшно развитие на доброто традиционно приятелство между двете страни.

В рамките на посещението заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и с българските ръководители ще обсъдим и оценим ефективността на дейностите по досегашното ни сътрудничество. Ще бъде направен включително и преглед по изпълнение и прилагане на споразуменията на високо равнище, по сътрудничеството в превенцията и контрола на  епидемия Covid-19; ще разговаряме за обмен на конкретни насоки и мерки за насърчаване на сътрудничеството между двете страни във всички аспекти от политиката до икономиката – търговия, инвестиции, образование, култура, местно сътрудничество и други области; за обмен по международни и регионални въпроси от взаимен интерес, за положението на виетнамската общност в България и засилване на обменните дейности между двата народа. Планирам да се срещна и с представители на българския бизнес свят, на Дружеството за българо-виетнамско приятелство, както и да посетя редица стопански и културни обекти в София и областта.

– Нашите две страни вече над 70 години поддържат активни взаимоотношения и дипломатически връзки. Какви нови измерения трябва да им се придадат в съвременните условия? Доколко спомага за развитието на търговско-икономическото ни сътрудничество сключеното между Виетнам и ЕС споразумение за свободна търговия EVFTA? Как можем да засилим сътрудничеството си в областта на образованието, науката, здравеопазването – особено важна сфера в условията на пандемията от COVID-19?

– България е една от първите 10 държави в света, които признават и установяват дипломатически отношения с Виетнам. Официалното приятелско посещение в България през август 1957 г. на президента Хо Ши Мин – великият лидер на виетнамския народ, положи солидна основа за дългогодишното приятелство и сътрудничество между двете страни. Може да се каже, че през последните 70 години отношенията между двете страни непрекъснато се развиват. Нашата държава и народът на Виетнам високо ценят и винаги помнят ценната подкрепа и помощ, както духовна, така и материална, която българският народ оказа на Виетнам в борбата за национално освобождение  и за изграждане на страната.

През изминалото време нашите две държави имаха благоприятни условия за укрепване на политическите контакти на високо ниво и за обмен на делегации между министерствата и институциите ни, създавайки движеща сила за двустранно сътрудничество през новия период. Икономическото сътрудничество – търговията и някои други сфери обаче, са все още скромни, несъизмерими с богатото на отношенията, потенциала и желанието на двете страни.

Споразумението EVFTA влезе в сила от август 2020 г.. Мисля, че двете страни трябва да се възползват от това споразумение, за да увеличат износа на стоки, услуги и инвестиции. Всъщност двустранният търговски оборот между Виетнам и България нарасна силно, достигайки 124 милиона щатски долара през първите осем месеца на 2021 г., което е с над 55% повече спрямо същия период на миналата година. Виетнам би желал България да се превърне във врата за навлизане на виетнамски стоки в региона на Централна и Източна Европа в частност и в ЕС като цяло. На свой ред Виетнам също ще бъде такъв мост за България, насърчавайки нейните икономически, търговски и инвестиционни отношения със страните от Югоизточна Азия и АСЕАН.

Науката, образованието и обучението, както и здравеопазването, са области с голям потенциал и широко поле за сътрудничество между двете страни. Особено образованието и обучението са традиционна сфера на сътрудничество между двете страни. През предходните години България е обучила десетки хиляди служители, експерти и квалифицирани работници за Виетнам. Това е изключително ценен актив в отношенията между двете страни, както и мост за насърчаване на сътрудничеството в тези области. Двете страни трябва да обсъдят и предложат специфични програми за сътрудничество, подходящи за ресурсите, пазарните нужди и нивото на развитие на всяка страна; трябва да се засилват срещите и консултациите между министерства, отрасли и предприятия, особено в рамките на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между Виетнам и България, за да се преразгледа изпълнението на споразуменията, за да се премахнат препятствията и да се разгърне сътрудничество във всички области.

Освен това високо оценявам и положителния принос на Дружеството за българо-виетнамско приятелство за укрепване и задълбочаване на приятелството между двата народа. Народната дипломация заедно с други канали за сътрудничество постигнаха доста динамично развитие в отношенията на сътрудничество между Виетнам и България днес. Дружеството за българо-виетнамско приятелство работи тясно със Съюза на виетнамските организации за приятелство и с двете посолства в много дипломатически дейности и междуличностни отношения. В ситуацията на сложното развитие на епидемията Covid-19 двете страни успешно се координираха за организирането на много значими възпоменателни събития по повод 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г.

Вярвам, че Виетнам и България ще преодолеят пандемията заедно. С усилията и решимостта на двете страни традиционното приятелство между Виетнам и България ще продължи да се развива и задълбочава, да става все по-взаимоизгодно и по-ефективно.

 

 

Сподели в
 

На първия ден от декември в центъра на Плевен ще грейне коледната елха. По традиция тя е издигната на централния площад „Възраждане” пред общината.

27.11.2021/20:22

В Берлинския държавен балет от следващия месец декември спират представленията на класическия балет по музика на Чайковски,„Лешникотрошачката“, съобщи германското издание „Билд“, позовавайки се на изпълняващата длъжността художествен ръководител на балетната трупа Кристиане Теобалд.

26.11.2021/18:19

Министърът на културата проф. Велислав Минеков взе участие в 23-ата сесия на Общото събрание на държавите членки на ЮНЕСКО към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Сесията се провежда в централата на световната организация в периода 24-26.11.2021 г.

26.11.2021/17:51

Изложби разказват за реставрацията на фрески в български храмове и за светия княз Александър Невски

26.11.2021/15:01

Навършват се 120 г. от рождението на прочутата цигуларка и музикален педагог проф. Недялка Симеонова ( 1901 –1959). По този повод Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ уреди изложба.

26.11.2021/12:30

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки