Корийн Вела: Ако журналистите са в опасност, то тогава няма демокрация

24.10.2021 /17:12 | Автор : Николета Атанасова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Възпоменанието за Дафне Каруана Галиция отново подсети, че сигурността на журналистите в Европа далеч не е гарантирана

Предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР представя интервюта с чуждестранни журналисти и общественици, свързани с казуса около убийството на Дафне Каруана Галициа, за да потърси отговори около състоянието на сигурността на журналистите днес.

Тази седмица ЕП връчи Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ на журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“, припомни предаването "Мрежата" п програма "Христо Ботев" на БНР. Проектът „Пегас“ разобличи, как в продължение на години системно се е злоупотребявало с израелска технология за подслушване на над 50 000 телефонни номера.

Изтеклите данни показаха, че обект на наблюдение са били най-малко 180 журналисти от различни страни, както и правозащитници, представители на академичните среди, предприемачи, адвокати, лекари, профсъюзни лидери, дипломати, политици. Това разследване бе извършено от журналистическия Консорциум „Забранени истории“. Тяхна мисия е да продължат разследванията на убити, лишени от свобода или заплашвани журналисти.

Консорциумът работи и по разследванията на Дафне Галиция след смъртта ѝ. Лорна Ришар, един от създателите на „Забранени истории“, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ защо за него и колегите му е важно да продължат недовършените разследвания на загинали журналисти.

Лоран Ришар:

„По време на нашето разследване в Проекта „Дафне“ успяхме да разкрием, че някои ключови свидетели не са разпитвани от полицията. Смятаме, че официалното разследване не върви в правилната посока. Това е един от големите въпроси в проекта „Дафне“ – какво се случва с властите в Малта и имат ли истинско желание да открият и арестуват поръчителите на убийството.

Това е важно за всички европейски граждани, защото е безпрецедентна ситуация и трябва да напомняме на хората, че журналисти губят живота си докато вършат работата си по критични истории. Ние сме много притеснени от това, което се случва като цяло с журналистите в Европа. В „Забранени истории“ („Forbidden Stories“) вярваме, че, ако работим заедно да завършим работата на убити журналисти, това ще изпрати силно послание към враговете на свободната журналистика: Дори да спрете вестителя, няма да спрете посланието.“

В чест на Дафне Галиция се състоя уебинар, в който разследващи журналисти разговаряха за състоянието на медиите в Европа – коментираха насилието над журналисти и политиката на различните държави, за да защитят журналистите си. Разследващата журналистка от Гърция София Катали сподели как заради нейно разследване на дисиденти, които бягат от Турция, държавата Турция я обвинява в тероризъм и през март 2020 година тя е арестувана.

София Катали:

Очаквано за всеки недемократичен режим аз бях обвинена, че съм терорист. Това е нивото на параноя на турската държава. За щастие имах много добър адвокат и прекарах тази година в Гърция. Разбира се, никой не се интересуваше освен семейството ми. Имах и подкрепата на Асоциацията на европейските журналисти. Въпреки че човек би си представил, че отивайки в Турция и преживявайки това, през което минах аз, е нещо, което можем да мислим като естествено за недемократични режими, никой не би очаквал убийство на журналист да се случи в демократична страна, особено член на ЕС, какъвто е случаят с Дафне Каруана Галиция.

Да, мога да кажа, че убийството на Дафни през октомври 2017 г. ни изненада напълно. Но това, което никак не ни изненадва вече е, че последваха още убийства. Изглежда сякаш европейските демократични държави просто наблюдават случващото се. Това е най-неудобното и най-неприемливо за журналистите.

Това, което очакваме в крайна сметка, е изпълнението на ангажимента на всяка демократична държава да защити свободата на медиите и животите на журналистите. Вече сме 2021 г., живеем в свят, в който продължават бруталните атаки срещу журналисти.

И нещо, което виждаме все повече - вредни закони, приети в държавите, които криминализират разследващата журналистика. Трябва да добавя, че освен чисто журналистическата страна, има и човешка страна, която не бива да забравяме. И тази човешка загуба е това, за което работих с Матю Каруана Галиция, сина на Дафне. Той беше свидетел на убийството на майка си, и това е оказало огромен ефект върху живота му.“

През 2019 г., в Миланo, Матю Галиция представя книга за майка си. Там София Катали разговаря с него:

Матю Галиция:

„Когато бях малък много пъти ми изглеждаше така сякаш майка ми е свръхчовек. За мен последните години са като един дълъг ден, един дълъг кошмар, от който не мога да се събудя. В основата си всичко това е въпрос на обществена отговорност, но масово гражданите забравят какво се е случвало. Като резултат от това никога не е имало справедливост за минали престъпления.

Очевдино хората, които са извършвали тези престъпления, или тези, които са искали да се занимават с престъпност, ставаха все по-безсрамни. Защото продължаваха да тестват границите на това, с което могат да се разминат. Така станаха и достатъчно нагли, за да убият майка ми и превърнаха колата ѝ в кълбо огън. Трябва да направим разлика между организаторите и тези, които влияеха и защитаваха организаторите. И мисля, че никога няма си отдъхнем докато намерим пълна справедливост за майка ми.“

На уебинара присъства и Корйн Вела, сестратаа на Дафни Галиция.

Корийн Вела:

Имаме атмосфера, в която на някого се гледа само като на неудобство, и някой призовава това неудобство да бъде премахнато. И няма пречки пред премахването на този проблем. Това води до там, че да е възможно този човек да бъде убит. Знаем сега, от нашия опит, но и от разследването, което приключи по-рано тази година, всичко това е документирано, че държавата трябва да поеме отговорност за убийството на Дафне, защото имаше култура на безнаказаност и защото имаше кампания срещу нея, оркестрирана от офиса на министър-председателя. Това създаде средата, в която тя беше убита.

Сигурността на журналистите е съществен елемент за демокрацията, ако журналистите са в опасност, то тогава нямаме демокрация. За жалост дори и днес се борим срещу неистината, срещу дискредитацията, срещу дезинформацията и опитите да се дерайлира съдебния процес. Ако убийството на Дафне е станало част от културния пейзаж, значи пейзажът не е никак хубав. Грозното нещо на пейзажа тук, както го описвате, е това, че мащаба на убийството на Дафне не е възприет от националното съзнание като това, което наистина е.

В основата си това може да бъде обяснено с това, че пространството за независими журналисти е ограничено, а хората предпочитат да вярват на мнения, а не на факти. Все още предстои да се проведе нужната обществена дискусия за това какво откри това разследване. Вече минаха десет седмици от публикуването на доклада от разследването. Това е трудна борба. Водим я от 4 години, за да намерим истината за убийството на Дафне, да получим справедливост. Водим тази борба всеки ден, и всеки ден носи нови трудности.“

Сподели в
 

Репортерът Оджора Бабантуде порица Клоп, че нарекъл Купата на Африка "малък турнир".

27.11.2021/13:22

Европейската комисия предложи нови правила за прозрачност и насочване на политическата онлайн реклама.

25.11.2021/15:33

Двама норвежки журналисти, които разследвали условията за работниците мигранти в Катар преди Световното първенство по футбол през 2022 г., са били арестувани и задържани за 36 часа при опит да напуснат страната. Това информират норвежки медии, цитирани от „Гардиън".

24.11.2021/19:07

Започна 19-ият кръг от Програмата за обучение по военна журналистика, организирана от Aнадолската агенция (AA) и Турската полицейска академия. Говорейки на церемонията по откриването на програмата, проведена в Анкара, Уфук Айхан, заместник-началник на Турската полицейска академия, каза, че 399 репортери, включително 251 чужденци и 148 турски граждани, са завършили програмата за обучение.

24.11.2021/16:48

Редакцията на най-големя вестник в Аржентина – „Кларин”, разраснал се днес и до мултимедийна компания, бе замерена късно вечерта в понеделник, 22 ноември, с няколко бутилки със запалителна смес, хвърлени от деветима маскирани нападатели. Атаката и участниците в нея са заснети от охранителните камери.

24.11.2021/14:06

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки